Πέμπτη, Απριλίου 25

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα ασφαλέστερη θρομβολυτική θεραπεία

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα ασφαλέστερη θρομβολυτική θεραπεία

Στην ανάπτυξη ενός θεραπευτικού συνδυασμού που περιλαμβάνει μια νέα θεραπεία και ένα «αντίδοτο» για το εγκεφαλικό επεισόδιο προχώρησαν οι επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο για την ασφαλέστερη αντιμετώπισή του

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Wexner και το Ιατρικό Κολλέγιο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία για το εγκεφαλικό επεισόδιο που, όταν δοκιμάστηκε σε ζωικά μοντέλα, αποδείχθηκε ανώτερη από το πρότυπο θεραπείας που προσφέρεται σήμερα στους ασθενείς, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Molecular Therapy.

«Αποδείξαμε ότι το φάρμακο μας, το οποίο έχει απόλυτα αναστρέψιμη δράση, διανοίγει ένα αποφραγμένο αιμοφόρο αγγείο καλύτερα από το θρομβολυτικό φάρμακο tPA, το οποίο είναι το μοναδικό που χρησιμοποιείται σήμερα στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο πρώτο νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε Shahid Nimjee, επικεφαλής ερευνητής και νευροχειρουργός στο Κέντρο Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια συνίστανται σε αιφνίδια διακοπή της αιµάτωσης του εγκεφάλου µε αποτέλεσµα τη βλάβη του εγκεφάλου και τη διακοπή της λειτουργίας του. Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων. Το πιο συνηθισμένο είδος, το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλείται από ένα θρόμβο αίματος που μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο το οποίομεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, από την άλλη, προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο διαρρηγνύεται και αιμορραγεί μέσα στον εγκέφαλο. Τα «μίνι-εγκεφαλικά επεισόδια» (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) συμβαίνουν όταν διακόπτεται προσωρινά η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
«Κάθε χρόνο, συμβαίνουν περίπου 660.000 εγκεφαλικά επεισόδια στις ΗΠΑ και μόνο το 10% αυτών των ασθενών λαμβάνουν φαρμακολογική θεραπεία όπως το tPA. Η πολιτεία του Οχάιο είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη αυτής της νέας θεραπείας, η οποία φαίνεται πιο ισχυρή και ασφαλέστερη από την προηγούμενη, καθώς είναι αναστρέψιμη. Τελικά, αυτή η καινοτόμος ανακάλυψη μπορεί κάποια μέρα να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία οξέος εγκεφαλικό επεισοδίου», δήλωσε ο Δρ. Craig Kent, κοσμήτορας του Ιατρικού Κολλεγίου.
Το αντίδοτο στη θεραπεία
Η αρτηριακή θρόμβωση είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet από άλλους ερευνητές, με τις τρέχουσες θεραπείες να προκαλούν σημαντική αιμορραγία χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμοι παράγοντες αναστροφής.
Εκείνη η έρευνα επικεντρώθηκε στα απταμερή, μόρια ολιγονουκλεοτιδίων ή πεπτιδίων που δεσμεύονται σε ένα συγκεκριμένο μόριο-στόχο. Γνωρίζοντας ότι ο παράγοντας von Willebrand (VWF) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη θρόμβωση, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα απταμερές RNA που αναστέλλει τον VWF και ένα αντίδοτο ολιγονουκλεοτιδίου που αναστρέφει τη δράση του.
«Αποδεικνύουμε ότι το DTRI-031 απταμερές αναστέλλει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων in vitro και αποτρέπει τη θρόμβωση in vivo. Επιπλέον, δείχνουμε ότι το DTRI-031 καταστρέφει έναν σχηματισμένο θρόμβο αίματος τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα ζωικά μοντέλα με αποφραγμένα αγγεία. Τέλος, υποδεικνύουμε ότι το αντίδοτο ολιγονουκλεοτιδίου αναστέλλει γρήγορα τη δραστηριότητα του DTRI-031 τόσο in vitro όσο και in vivo. Η ανάπτυξη αυτού του ζεύγους φαρμάκου-αντίδοτου συνιστά μια ασφαλέστερη στρατηγική για τη θεραπεία της θρόμβωσης», καταλήγει ο Δρ. Nimjee.
ygeiamou.gr