Τετάρτη, Απριλίου 24

Χατζηδάκης: Δεν προοωθείται επαρκώς το ελληνικό κρασί

Χατζηδάκης: Δεν προοωθείται επαρκώς το ελληνικό κρασί
«Η Ελλάδα δεν απορροφά τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια των Βρυξελλών που αφορούν στην προώθηση του ελληνικού κρασιού διεθνώς». Αυτό υπογραμμίζει σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του, παρουσιάζοντας τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζει την παραπάνω τοποθέτησή του, τονίζει ότι «το ελληνικό κρασί είναι ένα από τα βασικά προϊόντα στην προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να καταστούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, δημιουργούν ερωτήματα τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης του εθνικού προγράμματος στήριξης του κρασιού για την προώθηση οίνων προς τρίτες χώρες, τη στιγμή, μάλιστα, που σχετικά προγράμματα έχουν συμβάλει, στο παρελθόν, σε αισθητή αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών στις κυριότερες αγορές-στόχους.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως, ενώ τα ποσά που δεσμεύονται τα τελευταία 4 χρόνια στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την προώθηση του ελληνικού κρασιού ανέρχονται στα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα ποσοστά απορρόφησης, είναι τα εξής:
· 2012: 79,5%
· 2013: 83,3%
· 2014: 82,7%
· 2015: 56,7%
· 2016: 63,2%
· 2017: 53,1%
· 2018: 37,7%
Παράλληλα, σημειώνει, «το 2019 η απορρόφηση προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερη, με δεδομένο πως δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την περίοδο 2019-2023, με αποτέλεσμα αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τον κλάδο.
Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη που αποτελεί καίριο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές κρασιού, σε μια περίοδο, μάλιστα, αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού».
Ο κ. Χατζηδάκης ζητά από τον κ. Αραχωβίτη να ενημερώσει σχετικά με την πτώση στα ποσοστά απορρόφησης πόρων για την προώθηση του ελληνικού κρασιού και για την καθυστέρηση στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.
Ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν  υπάρχει σχεδιασμός για να βελτιωθούν αρνητικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.