Πέμπτη, Απριλίου 11

Brexit: Οι 27 δίνουν παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019


Νέα «ευέλικτη» παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στη διαδικασία ολοκλήρωσης του Brexit (άρθρο 50) αποφάσισαν να δώσουν οι 27 κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. «Όλες οι αποφάσεις είναι τώρα στα χέρια του Λονδίνου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, είπε πως «ό,τι γίνει το επόμενο διάστημα βρίσκεται στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί να επικυρώσει τη Συμφωνία αποχώρησης και να φύγει. Μπορεί να αλλάξει στρατηγική αν και δεν αλλάζει η Συμφωνία Αποχώρησης. Ή μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει ανάκληση του άρθρου 50». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χώρα φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν είναι χαρούμενη, αλλά είναι ικανοποιημένη», δήλωσε, ο Ντόναλντ Τσουσκ.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι: «η Επιτροπή είναι χαρούμενη με το αποτέλεσμα, ενώ εκτίμηση ότι θα διεξαχθούν τελικά ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η «ευέλικτη» παράταση προβλέπει και την επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο κάτι, που όπως εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ δεν σημαίνει ότι θα είναι μια «στιγμή κρίσης» αλλά ότι απλώς θα είναι μια στιγμή αξιολόγησης της προόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο παρακάτω tweet μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Ντόναλντ Τσουκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

@eucopresident

LIVE NOW - my remarks following the special meeting of the European Council on the UK’s request to extend Article 50. https://www.pscp.tv/w/b35-pDFEWUVYR2VXSlBhamd8MVlxSkRCemRyUWtLVqPocGs3fgLoJRJnDNJRbqosSrDdbL-d39SB-CzjdWCU