Τετάρτη, Μαΐου 22

Η δικαιοσύνη τελικά δεν είναι τυφλή... φροντίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτικών εκπροσώπων της εκάστοτε άρχουσας τάξης

Δεν δικαιούνται στο εξής δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις...
σχετικές προσφυγές και αποφασίζοντας αντίθετα από ό,τι είχε κρίνει πριν από έναν και πλέον χρόνο το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ.

Η δικαιοσύνη τελικά δεν είναι τυφλή. Είναι σίγουρα ταξική και φροντίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτικών εκπροσώπων της εκάστοτε άρχουσας τάξης. 
Η δικαστική ανατροπή για τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας συνέβη, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που πραγματοποιήθηκε, όπως προβλέπεται, κεκλεισμένων των θυρών.
Οι ανώτατοι δικαστικοί τελικώς αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος που «έκοψε» τα δώρα και τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είναι συνταγματικός και οι περικοπές αυτές είναι καθόλα νόμιμες.
Οι περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας είχαν γίνει με τον νόμο 4093 του 2012.
Αρχικά το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει δημόσιοι υπάλληλοι, είχε κρίνει αντίθετα από την Ολομέλεια. Δηλαδή είχε αποφανθεί ότι οι περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό, όπως συνήθως λέγονται τα δώρα και το επίδομα της άδειας, είναι αντίθετες με το άρθρο 25 και 4 του Συντάγματος, που καθιερώνουν τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Τότε, πριν από ένα χρόνο, το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, με αποφάσεις του, είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».
Και, είχαν τότε προσθέσει οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος, ότι, τα «επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».
Το θέμα έφθασε στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του και η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στην 1η Φεβρουαρίου με εισηγήτρια την σύμβουλο του ΣτΕ, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, η οποία όμως στη συνέχεια για λόγους σοβαρούς δεν μπόρεσε να συνεχίσει και ανέλαβε την εισήγηση η σύμβουλος Ελένη Παπαδητρίου, που εισηγήθηκε τελικά και στην προχθεσινή διάσκεψη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά πλειοψηφία, οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν υιοθέτησαν την απόφαση του ΣΤ τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αλλά ούτε και την εισήγηση συναδέλφου τους Ελένης Παπαδημητρίου που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη οι επίμαχες περικοπές, που οδήγησαν σε μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια, κρίθηκαν συνταγματικές με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά τόσο το θέμα της επιστροφής τους όσο και των αναδρομικών που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα, τους υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.
Η δικαστική ανατροπή
Το θέμα είχε φθάσει στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του και η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στην 1η Φεβρουαρίου 2019 με εισηγήτρια την σύμβουλο του ΣτΕ, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, η οποία όμως στη συνέχεια για λόγους σοβαρούς δεν μπόρεσε να συνεχίσει και ανέλαβε την εισήγηση η σύμβουλος Ελένη Παπαδητρίου, που εισηγήθηκε τελικά και στην προχθεσινή διάσκεψη.
Η κ. Παπαδημητρίου, στην εισήγηση της που αριθμεί 13 σελίδες, σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε υπέρ των θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας, όπως και το ΣΤ Τμήμα του Δικαστηρίου, πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η εισηγήτρια τόνισε πως η αποτυχία είσπραξης των φορολογικών εσόδων αλλά και των οφειλών προηγούμενων ετών αλλά και η αδυναμία προώθησης των διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές. Και αυτό, τονίζει η εισηγήτρια, «γιατί ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον για την εξυπηρέτηση του οποίου επεβλήθησαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, κατά τις διαπιστώσεις του νομοθέτη, προ του κινδύνου άμεσης χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄ άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».
Όπως σημειώνει η κ. Παπαδημητρίου, «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών».
Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014), επισημαίνει ότι «η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως την εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ’ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».
ΑΔΕΔΥ: Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση των αναδρομικών των δώρων
Τη συνέχιση της διεκδίκησης των αναδρομικών προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη συνάντηση που είχε με τον κ.Τσακαλώτο ,τον περασμένο Μάρτη, του ζήτησε να χορηγήσει η κυβέρνηση με πολιτική της απόφαση τόσο τα αναδρομικά των δώρων ,όσο και την επανανομοθέτησή τους εφεξής. Ο υπουργός Οικονομικών το αρνήθηκε και απάντησε ότι θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ. Είναι πάντως απορίας άξιο,αν αληθεύουν οι πληροφορίες ,πώς η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές ,τη στιγμή που το ΣΤ τμήμα με ευρύτατη πλειοψηφία 6-1 τις είχε κρίνει αντισυνταγματικές. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Και οι κρίνοντες κρίνονται. Σε κάθε περίπτωση,όμως,για την ΑΔΕΔΥ η δικαστική διεκδίκηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για τη χορήγηση των δώρων.
Εξάλλου έχουμε συνηθίσει στις απορριπτικές αποφάσεις από το ΣτΕ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε συνδικαλιστικό τρόπο την επαναχορήγηση των δώρων και απαιτούμε από την κυβέρνηση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να τα επανανομοθετήσει. Κι όταν λέμε δώρα εννοούμε έναν μισθό τα Χριστούγεννα, 50% του μισθού το Πάσχα και 50% ως επίδομα άδειας κι όχι τα κουτσουρεμένα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση μια βδομάδα πριν τις εκλογές».
https://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2019/05/blog-post_