Παρασκευή, Μαΐου 10

Κυβερνητικές προεκλογικές «παροχές»: Ακόμα μια απάτη της ομάδας Τσίπρα

Την ίδια στιγμή που η αστική πολιτική, τα μνημονιακά κόμματα, η Βουλή–ορνιθώνας βουλιάζουν σε μια αθλιότητα χωρίς όριο, στα πλαίσια μιας εκστρατείας αποπολιτικοποίησης και αποϊδεολογικοποίησης, κούφιας «πόλωσης» για κρυφτεί η γύμνια των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ. ενόψει των Ευρωεκλογών, ήρθε η κυβέρνηση απατεώνων του Τσίπρα να ανακοινώσει… μεταμνημονιακές παροχές! Για άλλη μια φορά, παίζεται το κακόγουστο έργο της «Ελλάδας των πολλών» και της «δίκαιης ανάπτυξης», με μέτρα κυριολεκτικά παρωδία:

1. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη δεν αγγίζουν καν τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος. Εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα αλυσοδένονται για χρόνια και δεκαετίες στην αποπληρωμή, στο ξεζούμισμα του όποιου ισχνού εισοδήματός τους. Ενώ γδύνουν τους μικρούς οφειλέτες (σχεδόν το 90% χρωστάει συνολικά μόλις 2,4 δισ., λίγο πάνω από 2% των συνολικών οφειλών!), οι «ελεήμονες» της κυβέρνησης δεν έχουν να πουν τίποτα για τους σχεδόν 80 μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε συνολικά 34 δισ. (33% του συνόλου), τους λίγο πάνω από 1.100 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 63 δισ. Η ασυδοσία των καπιταλιστών και της πλούσιας ελίτ σε όλο το μεγαλείο της!
Η έκρηξη όλων των χρεών (δημόσιων και ιδιωτικών) οφείλεται στην τεράστια κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, στην παρακμή της οικονομικής, επενδυτικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Δεν αντιμετωπίζεται με ρυθμίσεις καταδικασμένες να καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Μόνη λύση είναι μια γενναία διαγραφή χρεών υπέρ των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με κριτήριο μια πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας – που προϋποθέτει ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά μέτρα (κατάργηση Μνημονίων, έξοδο από Ευρώ/ΕΕ, εθνικοποίηση τραπεζών με εργατικό έλεγχο, βαριά φορολογία σε κεφάλαιο– πλούσιους κ.ά.).
2. Αντί για επαναφορά της 13ης σύνταξης, δίνεται ένα «βοήθημα» και μάλιστα κλιμακωτά. Ολόκληρη θα την λάβουν μόνο όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη ως και 500 ευρώ – τέτοια γενναιοδωρία! Αυτή η «επαναφορά» θα κοστίσει όσο το 1/4 του τσεκουρώματος των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015! Πρόκειται για τα αντίδωρα όλων των Μνημονιακών, τη χυδαία και εξαιρετικά επικίνδυνη, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική «φιλανθρωπίας». Χρησιμοποιούνται για τη διαιώνιση της φτώχειας και εξαθλίωσης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, την καλλιέργεια διαιρέσεων των πάμφτωχων ενάντια στους φτωχούς. Για να κρατιούνται πλατιά λαϊκά στρώματα σε καθεστώς υποταγής στο μνημονιακό κράτος και πολιτικό προσωπικό.
3. Η μείωση του ΦΠΑ δεν πρόλαβε να αναγγελθεί και αποδεικνύεται σκέτη κοροϊδία. Βασικά προϊόντα και υπηρεσίες εστίασης θα παραμείνουν στον υψηλό συντελεστή. Κυρίως όμως η όποια μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως δείχνει το ποσοστό φτώχειας, που έχει φτάσει σχεδόν 50%!
Μέσα στον πόλεμο ψεμάτων και εξαπάτησης της κυβέρνησης, «ξεχάστηκαν» τα υποτιθέμενα αντίμετρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κ.ά.), καθώς και ότι η εξαγγελία για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι τελικά κουτσουρεμένη.
Από το 2016 μέχρι το 2018, πληρώσαμε 30 δισ. ευρώ στα πρωτογενή πλεονάσματα (12 δισ. πάνω από τους μνημονιακούς στόχους). Το 2019–22 υπολογίζονται άλλα 33 δισ. (5,3 δισ. πάνω από τους μνημονιακούς στόχους). Η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι είναι εφικτό να στραγγίζει με τον ίδιο ρυθμό τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την οικονομία για δεκαετίες – και να αποπληρώνει τακτικά τους δανειστές–τοκογλύφους, μάλιστα και πρόωρα, όπως το ΔΝΤ!
Σ’ αυτό το στημένο παιχνίδι, ΝΔ και δανειστές–ιμπεριαλιστές παίζουν το ρόλο του φρουρού της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενάντια στην… ακατάσχετη παροχολογία της Αριστεράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπατούν ασύστολα για… διαπραγμάτευση πιο «λογικών» πλεονασμάτων. Πρόκειται για πραγματικό πολιτικό τσίρκο, ικανό μόνο να σπέρνει οικονομική καταστροφή, εξόντωση των εργατικών–λαϊκών στρωμάτων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, καταδίκη του ελληνικού λαού σε μόνιμο καθεστώς Αποικίας Χρέους και υπανάπτυξης. Αυτό είναι το κοινό πρόγραμμα όλων των Μνημονιακών, για να μας πετάνε «παροχές»–ξεροκόμματα. Εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να μαυρίσουμε μαζικά αυτούς και την ΕΕ τους στις Ευρωεκλογές και με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε αυτή την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ