Τρίτη, Μαΐου 14

Πως θα επιβιώσεις σε μια κρίση συναισθηματικής φόρτισης


Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα είναι συνηθισμένες παγίδες της καθημερινότητας, που μπορούν όμως να έχουν καταστροφική επίδραση στην ψυχολογία μας. Προκαλούν άχαρες συμπεριφορές και δύσκολα συναισθήματα, που κυμαίνονται από το άγχος και την αγανάκτηση, ως την απάθεια και την κατάθλιψη. Γιατί όμως μάς “μπλοκάρουν” τόσο πολύ απλά γεγονότα;
Η καθημερινή ζωή χάνει εύκολα τις ισορροπίες της, τα “πάνω”
εναλλάσσονται με τα “κάτω”, ανά πάσα στιγμή. Κάπως έτσι λειτουργούν άλλωστε και τα πράγματα στη φύση. Το νερό συναντάει πέτρες, λακκούβες, χώματα στο δρόμο του. Όμως ο τελικός του προορισμός είναι πάντα η γαλήνη της θάλασσας και για να την κατακτήσει, εντοπίζει κάθε πιθανή διέξοδο.
Όλοι λειτουργούμε κυκλοθυμικά που και που, το συναίσθημα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες και εμπόδια όμως, ο στόχος είναι η ανάκτηση της ισορροπίας. Δεν είναι κακό να βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα, παρόλο που είναι μια άβολη αίσθηση. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να “κυλάει” ξανά και ξανά στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων.
Μαθαίνοντας πως θα διατηρούμε την γαλήνη μας όταν θα βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα, είναι ο τρόπος για να διαχειριστούμε τις συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές. Και φυσικά να δραπετεύσουμε συναισθηματικά αλώβητοι!
Αν νιώθεις ότι τα φαινόμενα συναισθηματικής φόρτισης σε καταβάλλουν συχνά, τότε δες πως μπορείς να αποβάλεις την πίεση μέσα από 7 βήματα:
  1. Δημιούργησε μια απόσταση ανάμεσα στον εαυτό σου και στα γεγονότα που συμβαίνουν τη στιγμή της κρίσης. Προσπάθησε να κάνεις μια αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων, από την οπτική γωνία ενός τρίτου.
  2. Ηρέμησε. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στον πραγματικό χώρο και χρόνο των γεγονότων.
  3. Προσπάθησε να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι τα συναισθήματα που σου γεννιούνται αυτή τη στιγμή. Διαχειρίσου με υπευθυνότητα όσα νιώθεις, ώστε να μην εκτονώσεις άστοχα τα συναισθήματά σου πάνω σε άλλους.
  4. Συζήτησε με το εαυτό σου. Τι χρειάζεσαι τώρα; Υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τα πράγματα; Βασική προϋπόθεση είναι ότι θα κάνεις ανάγνωση των αιτιών που οδήγησαν νωρίτερα στο πρόβλημα που συντελείται στο παρόν. Κατόπιν θα αναζητήσεις πιθανές λύσεις.
  5. Αν καταλήξεις ότι υπάρχουν δημιουργικές λύσεις, κράτησέ τες στο μυαλό σου. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσεις με ποιο τρόπο θα τις υλοποιήσεις τώρα ή αργότερα, όταν δηλαδή οι συνθήκες θα είναι ώριμες.
  6. Αναζήτησε τρόπους για να μετριάσεις την φόρτιση που αισθάνεσαι τώρα. Εξέτασε πως μπορείς να αποδεχθείς τους ανθρώπους και τις καταστάσεις έτσι όπως είναι. Να θυμάσαι ότι όλοι καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες, με τον τρόπο όμως που εκείνοι αντιλαμβάνονται τα γεγονότα.
  7. Εφόσον καταλήξεις ότι δεν είσαι σε θέση να βελτιώσεις την κατάσταση, τότε φέρσου πρακτικά. Αποδέξου δηλαδή τις εξελίξεις χωρίς τη δική σου συμμετοχή σε αυτές και εστίασε το ενδιαφέρον σου στη διαχείριση των συναισθημάτων σου. Σκοπός σου είναι να αποφύγεις τα ξεσπάσματα και να μετριάσεις τη φόρτιση που σε έχει κυριεύσει.