Παρασκευή, Μαΐου 31

Iαπωνία: Ο Τραμπ ζήτησε να μείνει «εκτός του οπτικού του πεδίου» το USS John McCain

Iαπωνία: Ο Τραμπ ζήτησε να μείνει «εκτός του οπτικού του πεδίου» το USS John McCain
Ο Λευκός Οίκος φέρεται να απαίτησε από το Πεντάγωνο να φροντίσει το πολεμικό πλοίο το οποίο φέρει το όνομα του εκλιπόντα ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν να παραμείνει «εκτός του οπτικού πεδίου» του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

To αντιτορπιλικό USS John McCain φέρει το όνομα του πρώην γερουσιαστή και βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, που πέθανε το 2018. Το ίδιο όνομα είχαν επίσης ο πατέρας και ο παππούς του πολιτικού, αξιωματικοί του ΠΝ, όπως και ο ίδιος, πιλότος της αεροπορίας ναυτικού στα νιάτα του.
Ο Μακέιν, υποψήφιος του GOP για την προεδρία το 2008, όταν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Τραμπ τα τελευταία χρόνια και θεωρείτο ένας από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους του στις τάξεις των ρεπουμπλικάνων.
Αξιωματικός του μεικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού (USINDOPACOM) ανέφερε ότι «το USS John McCain πρέπει να παραμείνει εκτός [προεδρικού] οπτικού πεδίου», έγραψε η Τζέρναλ, επικαλούμενη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσε την προετοιμασία για την ομιλία που θα έκανε ο Τραμπ στο πλήρωμα του USS Wasp προχθές Τρίτη.
Το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στην αμερικανική ναυτική βάση Γιοκοσούκα, κοντά στο USS John McCain, το οποίο επισκευάζεται έπειτα από ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το 2017.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πατ Σάναχαν, ήταν ενήμεροι για την αξίωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ.
Η κόρη του γερουσιαστή, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Μέγκαν Μακέιν, αντέδρασε στο δημοσίευμα προχωρώντας σε μια ανάρτηση στη ροή της στο Twitter στην οποία κρίνει πως «ο Τραμπ είναι [σαν] παιδί που πάντα θα νοιώθει ότι απειλείται από το μεγαλείο της απίστευτης ζωής του πατέρα μου».
«Δέχομαι πολλή κριτική για το πόσο πολύ μιλάω για τον πατέρα μου, αλλά εννιά μήνες αφότου έφυγε, ο Τραμπ δεν τον αφήνει να αναπαυθεί εν ειρήνη. Επομένως, πρέπει να τον υπερασπίζομαι», συνέχισε η Μακέιν και συμπλήρωσε πως αυτό «κάνει το πένθος μου αβάσταχτο».
Ο Τραμπ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «δεν ενημερώθηκα για τίποτε που να αφορούσε το USS John McCain κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Ιαπωνία» μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης.