Κυριακή, Ιουνίου 2

Πετρόπουλος: Αν έρθει η ΝΔ θα υπάρξει μείωση των συντάξεων - Τι λέει για τις 120 δόσεις

"Κοιτώντας μπροστά βλέπω την κάλπη της 7ης Ιουλίου εκεί όπου θα κριθεί ποιος είναι αυτός που θα υπάρξει στην επόμενη τετραετία. Εγώ δεν είδα χαρά και πανηγύρια στον ελληνικό λαό για τη ΝΔ" τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.



Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανίας Κασίμη, ο κ. Πετρόπουλος σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το ότι οι συνταξιούχοι ψήφισαν κυρίως ΝΔ είπε χαρακτηριστικά ότι "ήταν γνωστό ότι αυτοί οι πληθυσμοί δεν έδιναν προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν επιλέξαμε κομματικό πελατολόγιο για την πολιτική μας. Επιλέξαμε να υποστηρίξουμε τους συνταξιούχους γιατί οφείλαμε τη στήριξη σε αυτές τις ηλικίες και έτσι δεν κάναμε την περικοπή των συντάξεων".

Όπως εξήγησε, η ήττα έχει να κάνει και με το ότι "ο κόσμος είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για γρηγορότερη βελτίωση της ζωής του και δεν έγινε με τον τρόπο που κι εμείς θα θέλαμε. Από τις 20 Αυγούστου αποκτήσαμε ένα περιθώριο για να κάνουμε πολιτικές αλλά δεν κάναμε τα πάντα. Δηλ. οι ρυθμίσεις οφειλών για παράδειγμα που θα σώσουν 850.000, επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες και άλλους 550.000 εργοδότες τώρα ξεκινάει".

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, καθώς όπως είπε "έκλεισε μια εβδομάδα και έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα κοντά στα 185.000 άτομα". Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις ανέρχονται σε 35.000 και έως χθες είχαν γίνει 11.800 ρυθμίσεις οφειλών.

Διευκρίνισε ότι η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση για τα Ταμεία είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και για την εφορία στις 30 Ιουνίου, αλλά θα δοθεί παράταση.

Για το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και τις διαφορές με τη ΝΔ όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε τα εξής:

"Στο ασφαλιστικό είχαμε ένα σύστημα με διαρκή ελλείμματα που οδηγούσε σε μειώσεις. Η μείωση των εσόδων ήταν ραγδαία και ίσως έρχονταν κι άλλες μειώσεις αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση. Υπάρχει μια δέσμευση από το 2010 ότι η χώρα δεν μπορεί να ξεπερνά το 16,2% του ΑΕΠ ως προς τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτές οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονταν. Το ξεπερνούσαμε και γι' αυτό υπήρχαν συνεχώς περικοπές. Αυτό σταμάτησε μέσω της αρχιτεκτονικής του συστήματος που φτιάξαμε εμείς. Αν έρθει η ΝΔ οι μειώσεις των συντάξεων θα επισυμβούν γιατί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% για τους μισθωτούς οδηγεί σε 2,5 δισ. ευρώ έλλειμμα. Και για να καλυφθεί αυτό θα έρθουν περικοπές στις συντάξεις. Άρα στην κάλπη θα κριθεί ξανά το αν θα μειωθούν οι συντάξεις. Επίσης οι επικουρικές θα εξαφανιστούν καθώς η ΝΔ έχει πει ότι θα κάνει μια διχοτόμηση των ασφαλισμένων. Οι νέοι θα μπουν σε έναν νέο πυλώνα και οι παλιοί θα μείνουν εκεί που είναι, οπότε θα γίνει αυτό που συνέβη με τους συνταξιούχους της Εθνικής. Αν πάει στο 4% η ανάπτυξη τότε δεν χρειάζεται να περικοπούν οι συντάξεις. Κι εμείς στην αναλογιστική μελέτη που κάναμε λαμβάνουμε υπόψη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία".

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τη μεσαία τάξη και για τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν πολλοί, ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι "οι ασφαλιστικές εισφορές στους μικρομεσαίους όπως έχουν πει η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν μειωθεί πάρα πολύ".

"Δυστυχώς υπάρχει και έλλειμμα ενημέρωσης, όταν υπάρχει η παρήχηση και το χάος σε ό,τι λένε οι άλλοι για σένα. Ακόμη και ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, οι υπάλληλοι, δεν έχουν την επαρκή ετοιμότητα να δώσουν την καλύτερη ενημέρωση στον κόσμο. Δεν φταίνε οι ίδιοι γιατί πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα γρήγορα και να μεταφέρουν τις γνώσεις στο κοινό" είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις μετά και από δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" που γράφει ότι ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για υπαλλήλους των ΝΠΔΔ τώρα για προεκλογικούς λόγους και ότι τις άφηναν σε... αναμονή τόσο καιρό για να εμφανίζεται πλεόνασμα, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι "ναι μεν υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί ήταν πολύ λίγο το προσωπικό και σίγουρα έπρεπε να βγουν γρήγορα οι συντάξεις. Δεν το κάναμε για να εμφανίζεται πλεόνασμα γιατί εμείς στον προϋπολογισμό υπολογίζουμε και τις εκκρεμείς συντάξεις".

Σχετικά με τις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση ότι όσοι οφείλουν το 2017 και το 2018 δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση γιατί δεν έχουν μεταβιβαστεί οι οφειλές στην ΗΔΙΚΑ από το ΚΕΑΟ, ο κ. Πετρόπουλος τις χαρακτήρισε "παραμύθια" και είπε ότι "δεν εμποδίζονται να μπουν στη ρύθμιση οι οφειλέτες". Εξήγησε δε, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 επανυπολογίζεται η παλαιά οφειλή και τα υπόλοιπα ποσά του 2017 και 2018 μπορούν να συμπεριληφθούν απλώς στις 120 δόσεις.http://www.ksipnistere.com