Δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγώντας καθημερινά πολλές ώρες στους δρόμους της Αττικής παρατήρησαν ότι η Τροχαία δεν έχει την ίδια εμφανή παρουσία στην πόλη σε σχέση με το παρελθόν.
Αλήθεια, όμως, που είναι «εξαφανισμένη» η Τροχαία; Ο αστυνομικός Νίκος Κορομηλάς, με θητεία στην Τροχαία, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής,
ρωτήθηκε σχετικά και έδωσε τις δικές του απαντήσεις.
1) Μείωση προσωπικού.
Γενικά στην Αστυνομία έχει μειωθεί το προσωπικό, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Κατ’ επέκταση και στην Τροχαία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάθε χρόνο γίνονταν περίπου 2.000 προσλήψεις και τώρα γίνονται λιγότερες από 300.
2) Απασχόληση σε «αλλότρια» καθήκοντα.
Αστυνομικοί της Τροχαίας καλούνται να καλύψουν κενά άλλων υπηρεσιών και έτσι δεν απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά τους. Καλούνται για παράδειγμα να κάνουν υπηρεσία της Διεύθυνσης Μεταγωγών ή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Έτσι, αποδυναμώνεται ακόμα παραπάνω η Τροχαία.
3) Αστυνομικοί από τις Σχολές δεν τοποθετούνται στην Τροχαία.
Στο παρελθόν οι εξερχόμενοι από τις αστυνομικές Σχολές αστυφύλακες και υπαστυνόμοι μπορούσαν μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, να τοποθετηθούν στην Τροχαία. Με το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα, ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς οι εξερχόμενοι από τις Σχολές αστυνομικοί τοποθετούνται υποχρεωτικά σε Τμήματα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής αριθμεί μόλις 20 αστυνομικούς για όλες τις βάρδιες. Σκεφτείτε τι θα γίνει στην περιοχή αυτή το καλοκαίρι, που θα γεμίσει από κόσμο.
4) Αστυνομικοί-«φαντάσματα».
Πολλοί αστυνομικοί φαίνονται στα «χαρτιά» ότι υπηρετούν στην Τροχαία αλλά στην πραγματικότητα είναι «φαντάσματα». Έχουν αποσπαστεί σε υπηρεσίες για τη φύλαξη επισήμων και σε επιτελεία (δηλαδή σε θέσεις γραφείου στο αρχηγείο και αλλού).
5) Γερασμένος στόλος. Ελλείψεις και προβλήματα υπάρχουν και στα οχήματα. Στην επαρχία απορροφήθηκαν από τις Περιφέρειες κονδύλια από τα ΕΣΠΑ και αγοράστηκαν καινούργια οχήματα. Κάτι ανάλογο δεν έγινε στην Αττική. Θέλω να τονίσω, πάντως, ότι παρά τα προβλήματα, το προσωπικό της Τροχαίας δίνει τον καλύτερό του εαυτό και μάλιστα πολλές φορές με αυταπάρνηση προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.
neakeratsiniou.blogspot.com