Παρασκευή, Ιουνίου 28

«Αθάνατος» κι επίσημα ο Σπύρος Καπράλος

«Αθάνατος» κι επίσημα ο Σπύρος Καπράλος
Νέος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ο Σπύρος Καπράλος.
Η 134η Σύνοδος της ΔΟΕ στη Λωζάνη έκανε δεκτή την εισήγηση του Τόμας Μπαχ για την εκλογή του προέδρου της ΕΟΕ και η Ελλάδα απέκτησε ξανά εκπρόσωπο της ΔΟΕ έπειτα από 3,5 χρόνια που η θέση παρέμεινε κενή, μετά την αποχώρηση του Λάμπη Νικολάου λόγω ηλικίας.

Η χώρα μας βρισκόταν χωρίς «Αθάνατο» στη ΔΟΕ από το 2015 και συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της από το 1894, το έτος δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ συγκέντρωσε μία από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες μεταξύ των προτεινόμενων 10 μελών, καθώς πήρε 60 θετικές ψήφους από τους 64 που ψήφισαν!
Μετά την επιλογή του, ο Σπύρος Καπράλος φανερά συγκινημένος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, τόσο τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ, όσο και τα μέλη της ΔΟΕ για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είναι για μένα πραγματικά σπουδαία η τιμή να είμαι εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην Ελλάδα και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου, για την ανάπτυξη του Ολυμπισμού και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους στη χώρα μου, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τους αθλητές μας που προπονούνται σκληρά σε καθημερινή βάση, για να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επίσης η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά δυνατή φωνή μέσα στο Ολυμπιακό κίνημα, όπως αρμόζει άλλωστε στη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό».
Ο Σπύρος Καπράλος αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντα του ως εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, παράλληλα με τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την οποία θα συνεχίσει να κατέχει.
Μεταξύ των υπολοίπων εννέα νέων μελών που εξελέγησαν στη ΔΟΕ, είναι η πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Λάουρα Τσιντσίλα, ο Τίτζαν Τιάμ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, ο αθλητικός διευθυντής του Καμερούν Οντέτε Ασέμπε Ενγκούλου, ο Μάτλοανγκ Μοϊλόα Ραμαγκόπο, επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λεσότο, και ο Ινδονήσιος επιχειρηματίας Έρικ Τοχίρ, πρώην πρόεδρος της Ίντερ και νυν διευθυντής μεγάλου ομίλου τηλεπικοινωνιών.
Επίσης, εξελέγησαν η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Πράσινου Ακρωτηρίου, Φιλομένα Φορτές, ο Ναριντέρ Ντρουβ Μάτρα, πρόεδρος της Ινδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Μουσταφά Μπεράφ, επικεφαλής της Ένωσης Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), και ο Λι Κι-χεούνγκ Λι, επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νότιας Κορέας.
Τέλος εξελέγησαν και δύο νέα μέλη στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ της Ιορδανίας και η Μαροκινή παλιά Ολυμπιοίκης (400μ εμπόδια, το 1984), Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ.