Πέμπτη, Ιουνίου 6

Ρωσία: Ο Πούτιν έδωσε σε αεροδρόμιο το όνομα Έλληνα ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης

ellada-rosia-ee-simaies-episkepsi-poutin-aerodromio_1
Με διάταγμα που υπέγραψε προχθες (31/5) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στη μετονομασία 40 αεροδρομίων.
Το δεύτερο αεροδρόμιο στη λίστα του διατάγματος, αυτό της Ανάπας, παίρνει το όνομα του Βλαδίμηρου Κοκκινάκη.

Ελληνικό άρωμα αλλά και όνομα έχει πλέον το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου σε Βλαντίμιρ (Βλαδίμηρος) Κοκκινάκης.
Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής πιλότο από τη Χίο αλλά και τα Χανιά, που στη συνείδηση πολλών Ρώσων έχει περάσει σαν ήρωας του βεληνεκούς του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
Γεννημένος στο Νοβοροσίσκ, έγινε ένας από τους πιο γνωστούς σοβιετικούς πιλότους, και δύο φορές Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης.
Από τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια της καριέρας του ήταν όταν την πρωτομαγιά του 1936, έκανε την πρώτη επίδειξη του νέου βομβαρδιστικού μπροστά στον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν,  εκτελώντας ένα πολύ επικίνδυνο ακροβατικό.
Το 1938 σημείωσε ρεκόρ σε μια απευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ σε πρωτοφανές χρόνο (24 ώρες και 36 λεπτά), ενώ τιμήθηκε 6 φορές με το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές με το αστέρι του Κόκκινου Στρατού, ανάμεσα σε δεκάδες διακρίσεις.
Το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τη μετονομασία 40 αεροδρομίων με ονόματα από σημαίνουσες προσωπικότητες της Ρωσίας είναι διαθέσιμο εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπας, είναι το δεύτερο αεροδρόμιο στη λίστα του διατάγματος που μετονομάζεται.