Σάββατο, Ιουνίου 8

Ο γερμανικός Τύπος για το ελληνικό αίτημα περί γερμανικών αποζημιώσεων

Ο γερμανικός Τύπος για το ελληνικό αίτημα περί γερμανικών αποζημιώσεων
Τα γερμανικά Μέσα, αναφέρονται στην επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Deutsche Welle: Πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις: H Αθήνα το εννοεί σοβαρά
  Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αξίωση των Αθηνών για αποζημιώσεις από τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
 Η Γερμανία δεν ήταν διατεθειμένη να ανοίξει ξανά τις συνομιλίες, λέγοντας ότι το ζήτημα είχε ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό.
Η ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, αφού κάνει σύντομη εξιστόρηση των γεγονότων που μεσολάβησαν μετά την «παράδοση των Αθηνών στις δυνάμεις του Άξονα το1941», με αποτέλεσμα «η Ελλάδα να υποφέρει τα πάνδεινα κάτω από το καθεστώς των Ναζί», υποστηρίζει πως «το ζήτημα των πληρωμών αποζημιώσεων προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του το 2010.
«Πολλοί Έλληνες κατηγορούν επίσης τη Γερμανία για τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αντάλλαγμα δισεκατομμυρίων (δεν γράφει –ευρωπαϊκών) ευρώ σε δάνεια διάσωσης».
«Κοινοβουλευτική επιτροπή το 2016 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ελάχιστες αποζημιώσεις ύψους 292 δισ. Ευρώ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η κοινοβουλευτική απόφαση νωρίτερα φέτος δεν ανέφερε ακριβή αριθμό».
Βild: Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!
Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία! Ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών!
Focus: Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία
Η Ελλάδα με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική ζήτησε διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.
Deutschlandfunk (DLF): Ρηματική διακοίνωση
Η Ελλάδα ζητά πλέον και επισήμως από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις
ARD: Για ζημιές από παγκόσμιους πολέμους η Αθήνα θέλει αποζημιώσεις από το Βερολίνο
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο κ. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές.
Η ιστοσελίδα της DW παραπέμπει επίσης σε προηγούμενο σχετικό άρθρο της που ανέφερε:
Τα τελευταία 15 χρόνια δημόσιας και ακαδημαϊκής συζήτησης σχετικά με τη δεκαετία του 1940 είχαν συνέπειες.
Πολλές ερωτήσεις που κάποτε θεωρούνταν ταμπού εμφανίστηκαν επιστημονικά και αντικειμενικά, υπό δύσκολες συνθήκες και όχι χωρίς αμφισβήτηση.
 Περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν τώρα μαθήματα που εστιάζουν στη γερμανική κατοχή και τον επακόλουθο εμφύλιο πόλεμο. Διεξήχθησαν πολλές διεθνείς διασκέψεις, οι οποίες οδήγησαν σε πολυάριθμες σχετικές ακαδημαϊκές εργασίες.
Οι νέες ερωτήσεις έγιναν σχετικές και οι παλιές ερωτήσεις ερευνήθηκαν χρησιμοποιώντας αρχεία που είχαν κλείσει στο παρελθόν. Αυτό το πρόσφατα ανανεωμένο ενδιαφέρον εξαπλώθηκε και πέρα από το ακαδημαϊκό πεδίο στην περιοχή της δημόσιας ιστορίας.
Πληροφορίες από  Deutsche Welle  και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
 .zougla.gr