Σάββατο, Ιουνίου 8

ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ....Αυτοί που ψήφισαν το αφορολόγητο τώρα οι ίδιοι το καταργούν προεκλογικά!

Αφού είδαν το Χριστό φαντάρο από τα αποτελέσματα των εκλογών είπαν να αλλάξουν τροπάρι...Δείτε τι θα ισχύσει...


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια για ανάσχεση της λαϊκής δυσαρέσκειας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θυμήθηκε προεκλογικά να προχωρήσει στην κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.


Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι με μια απλή τροπολογία – της τελευταίας πάντα στιγμής – θα καταργήσει το άρθρο 10 του νόμου 4472/2017 το οποίο ορίζει την μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 1.1.2020.

Αφού λίγο πριν τις εκλογές του 2015 έλεγε ότι θα σκίσει τα… Μνημόνια τώρα ετοιμάζεται να ακυρώσει το νόμο που είχαν ψηφίσει κυβερνητικοί βουλευτές για την μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Την ίδια στιγμή όμως η Κομισιόν στην έκθεση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι η μη περικοπή του αφορολογήτου θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.
Σε μία κίνηση καθαρά προεκλογική – όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – έβγαλε από το «συρτάρι» το θέμα της μη μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Όπως ανέφερε, το θέμα θα ερχόταν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξαντλούσε την τετραετία, αλλά τώρα επισπεύδει τη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός, πιεσμένος από τη διαφορά των 9,3 ποσοστιαίων μονάδων των ευρωεκλογών, απογοητευμένος βλέποντας ότι όλες οι παροχές έχουν πέσει στο κενό, αποφάσισε να παίξει ένα από τα τελευταία του χαρτιά μήπως και καταφέρει να δελεάσει μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που «σκόρπισαν» σε άλλα κόμματα.
Η τροπολογία
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου (σ.σ μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) καλώντας μάλιστα την Αντιπολίτευση να προσέλθει στη Βουλή και την υπερψηφίσει.
Η τροπολογία αυτή, με την οποία θα ακυρωθεί η ήδη ψηφισμένη ρύθμιση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, είναι από τα σημαντικότερα θέματα στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ενόψει της τελευταίας εβδομάδας λειτουργίας της Βουλής, πριν διαλυθεί ενόψει των εκλογών.
Το κόστος για το αφορολόγητο
Ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός εάν η τροπολογία θα αφορά μόνο τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα ή αν θα καταργούνται και τα φορολογικά αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί μαζί.
Εάν η τροπολογία περιοριστεί στο αφορολόγητο, τότε πέρα από το σχετικό δημοσιονομικό κόστος των 1,9 δισ ευρώ, θα υπάρξει και το ανάλογο κόστος των αντιμέτρων, επίσης 1,9 δισ ευρώ, δηλαδή συνολικά 2% του ΑΕΠ.
Θα καταργηθούν σειρά μέτρων που θα ίσχυαν όπως:
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
– Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων για τις νέες επενδύσεις από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%.
– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων έως 25 ετών σε ποσοστό 80% και για τις προσλήψεις νέων έως 29 ετών σε ποσοστό 25%.
– Μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από την 1η Ιανουαρίου 2020.
– Μείωση του φόρου εισοδήματος για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.
– Μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (σε όσες ανήκουν στην Α και Β ζώνη).
– Μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος των συνεταιρισμών αγροτών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου προκειμένου να ενισχυθεί ο συνεταιριστικός κλάδος.
Δείτε το video…



Αρχική Σελίδα