Τετάρτη, Ιουνίου 12

Ποια συμπληρώματα διατροφής συνδέονται με σοβαρά περιστατικά υγείας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες

Ποια συμπληρώματα διατροφής συνδέονται με σοβαρά περιστατικά υγείας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες
Θάνος Ξυδόπουλος
Τα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται για απώλεια βάρους, οικοδόμηση μυών και ενέργεια συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ιατρικών συμβάντων σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες σε σύγκριση με την κατανάλωση βιταμινών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αναφορές
ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ Ιανουαρίου 2004 και Απριλίου 2015 στο σύστημα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αναλύθηκε ο σχετικός κίνδυνος για σοβαρά ιατρικά συμβάντα όπως θάνατος, αναπηρία και νοσηλεία σε άτομα ηλικίας μέχρι και 25 ετών που συνδέονται με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία πωλούνται για απώλεια βάρους, μυϊκή ανάπτυξη ή ενέργεια σε σύγκριση με τις βιταμίνες.
Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 977 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών. Από αυτές, περίπου το 40% αφορούσε σοβαρές ιατρικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου και της νοσηλείας.

Τα συμπληρώματα που πωλήθηκαν για απώλεια βάρους, οικοδόμηση μυών και ενέργεια συσχετίστηκαν με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρές ιατρικές εκβάσεις σε σύγκριση με τις βιταμίνες. Συμπληρώματα που πωλούνται για σεξουαλική λειτουργία και για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου σχετίζονται με διπλάσιο κίνδυνο σοβαρών ιατρικών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τις βιταμίνες.
Ο S. Bryn Austin, καθηγητής στο Department of Social and Behavioral Sciences, σημείωσε ότι οι αξιόπιστοι γιατροί δεν συνιστούν τη χρήση αυτών των τύπων συμπληρωμάτων διατροφής που αναλύονται σε αυτή τη μελέτη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν βρεθεί στο παρελθόν να έχουν νοθευτεί με συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, απαγορευμένες ουσίες, βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Adolescent Health.