Σάββατο, Ιουνίου 8

Πέντε σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα στο πάγκρεας

Πέντε σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα στο πάγκρεας
Το πάγκρεας είναι ένας μακρόστενος, πεπλατυσμένος αδένας που μοιάζει με αχλάδι και βρίσκεται ανάμεσα στα νεφρά και επάνω από το λεπτό έντερο. Φτάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά περίπου και αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Βασική του λειτουργία είναι να παράγει ένζυμα και ορμόνες που διευκολύνουν την πέψη.
Όταν μιλάμε για προβλήματα που αφορούν το πάγκρεας, οι περισσότεροι σκέφτονται τον καρκίνο, δεν είναι όμως αυτή η μόνη ασθένεια που πλήττει τον σημαντικό αδένα.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή καρκίνου που συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα, καθώς σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων του παγκρέατος, τόσο του καρκίνου όσο και άλλων, κρίνεται απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές.
Αν και τα σημάδια που προειδοποιούν για διαταραχή στη λειτουργία του παγκρέατος είναι συχνά ήπια και ασαφή, δείτε ποια είναι αυτά που πρέπει να σας κινητοποιήσουν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

1. Αλλαγή στην όψη των κοπράνων

bigstock Toilet Roll 1228482
Εάν τα κόπρανα έχουν ανοιχτό χρώμα και επιπλέουν, τότε πιθανώς δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τις τροφές. Τα ένζυμα που παράγει το πάγκρεας βοηθούν στη διάσπαση των λιπαρών και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, η Ε και η Κ.

2. Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς

bigstock 124647965
Ο πόνος στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος αλλά και της οξείας παγκρεατίτιδας. Εάν ο πόνος ξεκινά από την κοιλιά και «ακτινοβολεί» στην πλάτη και τη μέση, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο στο πάγκρεας ή να είναι αποτέλεσμα παλινδρόμησης ή άλλου γαστρεντερικού προβλήματος. Εάν ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά, είναι έντονος και εστιάζεται κεντρικά στην κοιλιακή χώρα, είναι πιθανό να οφείλεται σε οξεία παγκρεατίτιδα.

3. Ανεβασμένο ζάχαρο

bigstock 154234439
Το πάγκρεας απελευθερώνει ορμόνες που εμπλέκονται στην παραγωγή ινσουλίνης και στον έλεγχο του σακχάρου. Έτσι, μια δυσλειτουργία στο πάγκρεας μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των επιπέδων του σακχάρου ή και σε διαβήτη τύπου 2. Για τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, η ξαφνική αδυναμία ελέγχου του σακχάρου παρά την τήρηση των οδηγιών του γιατρού είναι πιθανό να καθοδηγείται από πρόβλημα στο πάγκρεας.

4. Ναυτία και εμετός μετά την κατανάλωση λιπαρών

bigstock Veggie Pizza Pizza With Tomat 142824434
Η εκδήλωση ενοχλήσεων μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ή και υγιεινών τροφών όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί συνδέεται με τα προβλήματα στο πάγκρεας, καθώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των λιπαρών. Η παγκρεατίτιδα είναι η συνηθέστερη πάθηση του παγκρέατος που οδηγεί στη ναυτία και την τάση προς έμετο στην περίπτωση αυτή.

5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

bigstock Healthy Weight 2210408
Η απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται κάτι θετικό. Αρκετές ασθένειες, όπως τα γαστρεντερικά προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος ή άλλες παθήσεις του παγκρέατος, συνδέονται με την ξαφνική και αδικαιολόγητη απώλεια κιλών.
Πηγή: prevention.com
onmed.gr