Πέμπτη, Ιουνίου 6

Εθνικιστική παράνοια Ερντογάν: Δεν είναι Κωνσταντινούπολη, είναι Istanbul, είναι Islambul

Εκστρατεία εναντίον όσων θέλουν να μετατρέψουν την Ινσταμπουλ σε Κωνσταντινούπολη κήρυξε ο Ερντογάν.
Oι Τούρκοι γιόρτασαν την άλωση της Πόλης και χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν σε πανηγύρι δοξάζοντας τον Αλλάχ για το ελληνικό αίμα που χύθηκε

Σε αυτήν την εκδήλωση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά το Σάββατο στο περιθώριο της προσευχής που τελέστηκε με πρωτοβουλία του κορυφαίου θρησκευτικού σώματος της χώρας ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία στην Ινσταμπούλ εναντίον εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την πόλη σε Κωνσταντινούπολη.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) πραγματοποίησε μια ειδική προσευχή στο ύπαιθρο, ενώ πρόσθετες προσευχές τελέστηκαν από τους Σουνίτες Μουσουλμάνους τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Η ειδική προσευχή σηματοδότησε την επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1453, όνομα που είχε η Πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κέντρο ορθοδόξου χριστιανισμού.

«Αυτός ο τόπος δεν είναι Κωνσταντινούπολη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τον δουν εδώ έτσι. Έχουμε 22 ημέρες εναντίον εκείνων που θέλουν να δουν αυτόν τον τόπο έτσι”, δήλωσε ο Ερντογάν μετά την προσευχή αναφερόμενος στην επανάληψη των δημοτικών εκλογώνστην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.


Ο κύριος υποψήφιος της κομματικής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ekrem İmamoğlu, κέρδισε την ψήφο της 31ης Μαρτίου με περίπου 13.000 ψήφους έναντι του συνυποψηφίου του Binali Yıldırım. Στις 6 Μαΐου, το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας διέταξε την ακύρωση της ψηφοφορίας και την επανάληψη των εκλογών για την Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, μετά από έκκληση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο επικαλέστηκε εκλογική απάτη και παρατυπίες.

Το Σάββατο το βράδυ ο Ερντογάν ξεσάλωσε: “Αυτή είναι η Istanbul γνωστή και ως Islambul. Δεν είναι η Κωνσταντινούπολη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουν αυτό το μέρος έτσι. Έχουμε 22 ημέρες εναντίον όσων θέλουν να το δουν έτσι. Η κατάκτηση άρχισε το 1453 και πέρασαν 566 χρόνια. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για αυτό. Ας είναι ο βοηθός μας ο Αλλάχ. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το evelallah (μτφρ πρώτα ο Θεός μετά εγώ) δεν επέτρεψε σε αυτό το έθνος να σιγήσει. Σε αυτή τη χώρα, η φωνή του Κορανίου δεν έπεσε, η σημαία δεν έπεσε. Για αυτόν, είμαστε ένα έθνος, μία σημαία, μία πατρίδα, ένα κράτος. Είμαστε αδέρφια, θα συνεχίσουμε κατά μήκος του δρόμου που θα λέει : Τουρκία. Ας είναι ο βοηθός μας ο Αλλάχ”

Η στάση του «σουλτάνου» αποτυπώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να πολώσει το κλίμα. Σε αυτό το μήκος κύματος θα πρέπει να αναμένουμε, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, νέες προκλήσεις.