Τρίτη, Ιουλίου 16

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα ακίνητα AirbnbΑΑΔΕ--Συνεχίζει να «σαρώνει» στη χώρα η Airbnb δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε κατοίκους και επίδοξους ενοικιαστές, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι τα αδήλωτα ακίνητα με περισσότερους από 100 ιδιοκτήτες να αποκρύπτουν τα κέρδη τους από την εφορία.

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 20.000 αδήλωτα ακίνητα AirbnbΑΑΔΕ, μέσω του ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού, διαπίστωσε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 ακίνητα ελληνικά Airbnb που δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι 130 ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν δηλώσει τα κέρδη τους στην εφορία.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε ήδη εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb να διαθέσει στην υπηρεσία όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ στην πλατφόρμα.
Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ).
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ όσοι πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους κινδυνεύουν ακόμη και με πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Στην ηλεκτρονική τσιμπίδα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.
Η ΑΑΔΕ εντατικοποιεί τη συνεργασία με τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Παράλληλα παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την απευθείας διαβίβαση των στοιχείων από τις πλατφόρμες που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία με στόχο την άμεση υιοθέτηση τους.
Πηγή: efsyn