Δευτέρα, Ιουλίου 29

Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο έως τα βαθιά γεράματα

Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο έως τα βαθιά γεράματα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν το βάζει κάτω, ακόμη κι αν έχει περάσει τα 80. Νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) αναπτύσσονται έως την ένατη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Λόρενς-Μάρτιν του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης,
που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Νature Medicine», ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους.
Διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μια μείωση στον ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νευρώνων μπορεί να παρατηρηθεί στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, π.χ. από 40.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού στην ηλικία των 40 ετών σε 30.000 στα 70 έτη.
Μειώνεται όμως ακόμη πιο δραματικά στην περίπτωση Αλτσχάιμερ, ακόμη και στο αρχικό στάδιο της νόσου, από 30.000 σε 20.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού, δηλαδή μια μείωση άνω του 30%.
Η πλειονότητα των νευρώνων έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλο έως τη στιγμή της γέννησης. Όμως, ο σχηματισμός νέων κυττάρων συνεχίζεται στον εγκέφαλο των ενηλίκων κυρίως σε μερικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτό συμβαίνει στα ζώα, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, ακόμη και προχωρημένης ηλικίας.
zougla.gr