Πέμπτη, Ιουλίου 4

Πόσο υγιεινό είναι το πράσινο τσάι;

Πόσο υγιεινό είναι το πράσινο τσάι;
Ζήσης Ψάλλας
Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ποτό, με πολλούς ανθρώπους να το πίνουν ελπίζοντας να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία τους.
Τα πιθανά οφέλη από το πράσινο τσάι προέρχονται από τις κατεχίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που ανήκουν στα φλαβονοειδή, δήλωσε η Chelsey Schneider, υπεύθυνη διατροφής στο κέντρο καρκίνου του Mount Sinai Beth Israel, στη Νέα Υόρκη.

Ειδικά μια κατεχίνη, γνωστή ως EGCG, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στο πράσινο τσάι παρά στο λευκό ή στο μαύρο. «Η ένωση αυτή μπορεί να είναι ισχυρότερη από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη E, οι οποίες είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά», δήλωσε η Schneider.
Το πράσινο, μαύρο και άσπρο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό. Το πράσινο τσάι είναι φτιαγμένο από τα φύλλα του ώριμου φυτού, ενώ το λευκό τσάι είναι φτιαγμένο από φύλλα που απομακρύνθηκαν στην αρχή. Το μαύρο τσάι είναι φτιαγμένο από φύλλα πράσινου τσαγιού που είναι τοποθετημένα και καλυμμένα με ένα υγρό πανί. Στεγνώνουν και μαυρίζουν λίγο, δίνοντας στο μαύρο τσάι μια σκοτεινότερη, πλουσιότερη γεύση αλλά αυτή η διαδικασία μειώνει επίσης τα επίπεδα των κατεχινών στο μαύρο τσάι.
Η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με το πράσινο τσάι σε ορισμένες μελέτες με τους ειδικούς να λένε ότι το μείγμα καφεΐνης και κατεχινών μπορεί να ενισχύει το μεταβολισμό ενός ατόμου και την καύση του λίπους. Αλλά φαίνεται ότι κάποιος πρέπει να πίνει πολύ πράσινο τσάι για να έχει τα οφέλη της απώλειας βάρους και επίσης να παρακολουθεί προσεκτικά το υπόλοιπο της διατροφής του.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, να βοηθήσουν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να μειώσουν τη φλεγμονή.
Το πράσινο τσάι έχει ακόμη συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Η Schneider λέει ότι η έρευνα είναι περιορισμένη. Ορισμένες μικρές μελέτες βρήκαν ότι το πράσινο τσάι ίσως να προλαμβάνει ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και του στοματικού καρκίνου, αλλά δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σε ανθρώπους που να το υποστηρίζουν.
Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον εγκέφαλο σας πιο νεανικό. Μια μελέτη του 2014 στο περιοδικό PLOS One έδειξε ότι οι Ιάπωνες που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν σημαντικά μικρότερη πτώση στην εγκεφαλική λειτουργία, αν και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν άλλες υγιεινές συνήθειες που τους βοηθούσαν να διατηρηθούν διανοητικά.