Σάββατο, Ιουλίου 13

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στην Τουρκία



Συνέντευξη το πρωθυπουργού στο γαλλικό περιοδικό «Nouvelle Observateur» - Δεν ζητώ περίοδο χάριτος και «Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κέρδισε τις γενικές εκλογές την Κυριακή 7 Ιουλίου, με το 39,9% των ψήφων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για τέσσερα χρόνια», γράφει το γαλλικό περιοδικό
Nouvel Observateur παραθέτοντας την συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μια νίκη της Ελλάδας, μια νίκη όλων των πολιτών της Ελλάδας. Δεν ζητώ μια περίοδο χάριτος, επειδή δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Η βουλή θα εργαστεί όλο το καλοκαίρι. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο κι έχει έρθει η στιγμή να το αποδείξουμε» ,
υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος επισημαίνει ότι οι Έλληνες είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει και η μεσαία τάξη καταστράφηκε από την φορολογική επίθεση.

«Το κράτος έγινε πιο αναποτελεσματικό, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει πριν ακυρώθηκαν και ο συνολικός πολιτικός διάλογος έγινε τοξικός σε τέτοιο βαθμό που τέθηκαν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του δημοκρατικού μας συστήματος».

Για τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι:


«Είμαστε ένα από τα ελάχιστα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο...Η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα που δεν αγνοεί ωστόσο, τις εθνικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Υποστηρίζουμε μια Κεντροδεξιά, που αναγνωρίζει ότι η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά μιας συνεκτικής κοινωνίας. Φυσικά, αυτή η Κεντροδεξιά πιστεύει στον πλούτο που δημιουργεί η οικονομία και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύει όμως ότι ο πλούτος αυτός θα πρέπει να κατανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της εργασίας στη δημιουργία του πλούτου αυτού. Είναι μια Κεντροδεξιά, που πιστεύει ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι αναφαίρετο δικαίωμα του».

Για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια. Είναι επίσης ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, οπότε θα πρέπει να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων»...

«Αρχικά, η διαχείρισή του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα δεν ήταν επαρκής. Κάποιες χώρες, κυρίως χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν δηλώσει ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους αφορά, ότι αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Ευρώπης και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη μιας ευρωπαικής συνοριακής αστυνομίας«, δηλώνει και προσθέτει:

«Είναι επίσης απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και να εναρμονιστούν οι πολιτικές ασύλου των χωρών της Ε.Ε. Αλλά, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική χορήγησης ασύλου και θα απλοποιήσουμε σημαντικά τις διαδικασίες, προκειμένου να καταστούν γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές. Έτσι, όσοι δικαιούνται άσυλο θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

Σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας


Για τις σχέσεις Γαλλίας- Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι αδιάρρηκτες.

«Η Γαλλία ήταν πάντα ένας σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε μια πολύ καλή σχέση.Συμφωνώ απολύτως με πολλά σημεία της ευρωπαικής του ατζέντας. Στηρίζω τον κοινό προϋπολογισμό, που έχει προτείνει, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, την ιδέα ενός ευρωπαϊκού FBI, τα νέα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και την Ευρώπη του κοινού μας πολιτισμού.

Για το γεγονός ότι στο αίμα του έχει το μικρόβιο της πολιτικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να πω ότι είναι πλεονέκτημα που έχω ζήσει σε μια οικογένεια πολιτικών. Διότι, έτσι μπορούμε να δει κανείς τα πάνω και τα κάτω του πολιτικού βίου και να απομυθοποιήσει την εξουσία.
Προσωπικά, δεν παρασύρθηκα από την εξουσία και τα οφέλη της, διότι μπήκα πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου πολύ νέος και είδα πολιτικούς να ανεβαίνουν, να πέφτουν και να ανεβαίνουν ξανά.Γνωρίζω ότι η πολιτική κάνει κύκλους. Συνεπώς, έχω μια αρκετά αποστασιοποιημένη ματιά ως προς τον ενθουσιασμό, που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος στην εξουσία. Και καθώς είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητος ως προς αυτό το ζήτημα, άνοιξα το κόμμα σε άτομα που δεν είναι ευρέως γνωστά».

Δεν θα ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα

«Δεν θα λάβουμε πρόσθετα οικονομικά μέτρα. Θα υπάρξουν ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους, κάτι το οποίο είναι ένα μέτρο, ας πούμε, ευχάριστο, αλλά απαιτείται πολλή σκέψη για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε να ευνοήσουμε την ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα φιλόξενη για τους επενδυτές. Πρέπει επίσης, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην ενθάρρυνση των ταλέντων, στην ψηφιακή οικονομία. Αυτές είναι οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί πλέον να λάβουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη.

Είμαι πεπεισμένος ότι από την άποψη της ανάπτυξης, η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο δεν θα γυρίσει πίσω, αλλά θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Και καλώ τους Γάλλους επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό το άνοιγμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτο Θέμα
https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/blog-post_99.html?spref=fb&fbclid=IwAR2_UB5tdYd3kyFmolFh45K9QOQrAup8KanufyHTVFRmE0--54NEMssHIS4&m=1