Τρίτη, Ιουλίου 16

Δικαιούνται τα γκότζι μπέρι τον τίτλο της «υπερτροφής»


Αυτά τα μικρά, αφυδατωμένα, μούρα πιστεύεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την εγκεφαλική δραστηριότητα, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο και βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Τα γκότζι μπέρι (goji berries) περιέχουν βιταμίνες C, Β2 και Α, καθώς και σίδηρο, σελήνιο και άλλα αντιοξειδωτικά (κυρίως πολυσακχαρίτες).

Τι λέει όμως η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (British Dietetic Association – BDA) στο ερώτημα για το αν αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας για τα goji berries υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία;

Τα στοιχεία για τα γκότζι μπέρι

Μπορούν τα goji berries να βελτιώσουν το ανοσολογικό σύστημα του ατόμου, να μειώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με αυτές τις ιατρικές καταστάσεις είναι μικρού μεγέθους, κακής ποιότητας και έχουν διενεργηθεί σε εργαστήρια που χρησιμοποιούν καθαρισμένα και εξαιρετικά συμπυκνωμένα εκχυλίσματα των μούρων Goji.

Βοηθούν τα γκότζι μπέρι στην ευημερία, την εγκεφαλική δραστηριότητα και την πέψη;

Μια μικρή μελέτη από το 2008 έδιξε ότι ένα καθημερινό ρόφημα 120ml από χυμό goji berries για 14 ημέρες βελτίωσε τα συναισθήματα ευεξίας, την εγκεφαλική δραστηριότητα και την πέψης. Ωστόσο, η μελέτη περιελάμβανε μόνο 34 άτομα και προσπαθούσε να μετρήσει τις επιπτώσεις του χυμού από goji berries σε διάφορες συνθήκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα από επιστημονικής άποψης.

Μπορούν τα goji berries να αποτρέψουν τον καρκίνο;

Μια από τις πιο διαβόητες κλινικές μελέτες σχετικά με τα μούρα goji είναι μια κινεζική μελέτη του 1994, που διεξήχθη σε 79 ασθενείς με διάφορους προχωρημένους καρκίνους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έλαβαν θεραπεία με ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με πολυσακχαρίτες από μούρα goji είδαν τους καρκίνους τους να υποχωρούν. Δυστυχώς, λείπουν οι πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό της εν λόγω μελέτης και τις συγκεκριμένες ποικιλίες μούρων, ή συγκεντρώσεις εκχυλισμάτων που εφαρμόστηκαν, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως η σημασία των αποτελεσμάτων.

Γκότζι μπέρι: Η… ετυμηγορία των διαιτολόγων

Η Alison Hornby, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA, υποστηρίζει ότι τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από τους ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τα μούρα goji είναι αδύναμα.
Λέει: «Διάφορα προϊόντα μούρων goji πωλούνται ως ‘υγιεινές τροφές’, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία τους προέρχονται μέχρι στιγμής από επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποιούν καθαρισμένα εκχυλίσματα των μούρων αυτών σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι περιέχουν τα εμπορεύσιμα προϊόντα.
Καθώς αυτά τα προϊόντα τείνουν να είναι σχετικά ακριβά σε κόστος, έχει σημασία να επιμείνουμε στην κατανάλωση μιας σειράς φρούτων και λαχανικών αντί να ξοδεύουμε τα χρήματά σας σε αυτό το ένα φρούτο χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία».
ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr  ,  www.nhs.uk