Δευτέρα, Ιουλίου 22

"Πόντιος Πιλάτος" η Ρωσία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο



Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Καταιγισμό ανακοινώσεων από Οργανισμούς και χώρες προκάλεσε η παράνομη άφιξη του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της κατεχόμενης Καρπασίας. Πρόκειται για μια κίνηση αναβάθμισης των τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο, καθώς αφορά προγραμματισμένη γεώτρηση εντός των χωρικών υδάτων της.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Έχει, όμως, σημασία πώς αντιμετωπίζονται οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες.  Κυρίως μέσα από κάποιες παρεμβάσεις τρίτων. Για παράδειγμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία τους για τις τουρκικές ενέργειες. Τόνισε παράλληλα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη αναφορά που προκαλεί  ερωτηματικά. Στην ανακοίνωση, λοιπόν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής «να μην προβούν σε βήματα, που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, όπως επίσης και να επιδιώξουν την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων».
Τι εννοεί η Μόσχα με τα αμφιλεγόμενα ζητήματα; Αυτό που εννοούσαν οι Βρετανοί όταν έγινε η εισβολή του "Πορθητή" και η τοποθέτησή τους προκάλεσε τότε κύμα αντιδράσεων; Δεν υπάρχει θέμα αμφιλεγόμενης περιοχής. Το "Γιαβούζ" θα τρυπήσει εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων. Συνεπώς, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ομιχλώδες τοπίο, το οποίο επί της ουσίας δεν υπάρχει.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κι ένα άλλο ζήτημα προς κάθε κατεύθυνση. Με την Τουρκία δεν έχουμε να συζητήσουμε οτιδήποτε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα ενεργειακά. Μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει διάλογος για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. Κι αυτό εάν γίνει ενδεχομένως να λύσει πολλά ζητήματα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Λευκωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη έχει καταθέσει πρόταση προς την Άγκυρα για διάλογο με αυτό τον σκοπό.
Το πρόβλημα δεν είναι ο «δίκαιος διαμοιρασμός του φυσικού αερίου», όπως αναφέρει συχνά-πυκνά η κατοχική Τουρκία, που θέλει να καθοριστεί μέσα από διάλογο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσα από την άρση της παρανομίας, με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλοι όσοι παρεμβαίνουν με στόχο να καυτηριάσουν τις τουρκικές ενέργειες.