Προπόνηση με βάρη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Προπόνηση με βάρη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η προπόνηση με βάρη δεν θα σας κάνει ογκώδης ούτε θα σας μετατρέψει σε Hulk. Αλλά θα κερδίσετε αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και ένα εκπληκτικό σώμα.
Αν θέλετε να γυμναστείτε θα πρέπει να σηκώσετε βάρη. Μάθετε τα πολλά οφέλη της προπόνησης δύναμης και ξεκινήστε με ένα πλήρες πρόγραμμα προπόνησης με βάρη!

Πόσα κιλά πρέπει να σηκώνω;
Πως θα καταλάβεις αν τα κιλά που χρησιμοποιείς είναι πολλά; Οι personal trainers προτείνουν να ελέγξεις τα παρακάτω: αν μπορείς να κάνει αμέτρητες επαναλήψεις, τα κιλά είναι λίγα και δεν θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μύες. Αν παρατηρείς ότι η στάση του σώματός σου δεν είναι σωστή με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ολοκληρώσεις την άσκηση, τότε καλό θα ήταν να τα ελαττώσεις.

Πώς θα ξέρω ότι τα κιλά που χρησιμοποιώ είναι τα σωστά;
Όταν βρεις τα σωστά κιλά θα πρέπει να αισθάνεσαι το χαρακτηριστικό «κάψιμο» στους μύες κατά την διάρκεια του τελευταίου σου σετ και των τελευταίων επαναλήψεων. Ένας άλλος τρόπος να βρεις το ιδανικό βάρος είναι να δεις ποια είναι τα περισσότερα κιλά που μπορείς να σηκώσεις, διατηρώντας σωστή στάση σώματος, για 3-5 επαναλήψεις και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσεις το 50%-70% για 1-3 σετ των 12-20 επαναλήψεων.
Τι θέλω να πετύχω με την προπόνησή μου;
Για να επωφεληθείς στο μάξιμουμ από τις ασκήσεις με βάρη πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο τελικός σου στόχος. Θέλεις να δυναμώσεις και παράλληλα να αδυνατίσεις ή να τονώσεις τους μύες σου ενώ βρίσκεσαι στα κιλά που πρέπει; Από εκεί θα καταφέρεις να επιλέξεις το σωστό βάρος και των σωστό αριθμό σετ και επαναλήψεων.
Πώς πρέπει να προσαρμόσω την διατροφή μου;
Η προπόνηση με βάρη απαιτεί και μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα πρωτεινών που καταναλώνεις και να τις περιλαμβάνεις σε κάθε σου γεύμα. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, απολύτως απαραίτητοι παρά τα όσα ακούγονται για δίαιτες που τους αποκλείουν, φρόντισε να επιλέξεις ποιοτικές πηγές υδατανθράκων όπως το καστανό ρύζι και οι γλυκοπατάτες που θα σου χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στις απαιτητικές προπονήσεις.