Σάββατο, Ιουλίου 20

Κυριάκος Μητσοτάκης:Θα σώσουμε τη ΔΕΗ όπως σώσαμε και τον ΟΤΕ

Βουλή Live οι προγραμματικές δηλώσεις – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Βουλή Live οι προγραμματικές δηλώσεις – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Newsit
Ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Χαμηλότερος μεσοσταθμικά 22% ο ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. "Προχωράμε στην πώληση του 30% του "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε τη ΔΕΗ. Θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα όπου χρειαστεί". Καταβολή συντάξεων χηρείας άμεσα και άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Άμεσα πρόσληψη 2.000 γιατρών και νοσηλευτών. "Καταργείται το άσυλο, θα είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο". Δείτε LIVE

Ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τη συζήτηση, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι άλλοι πολιτική αρχηγοί. Η διαδικασία θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες και πολύ πιο γρήγορα, γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της ΝΔ και παραδέχτηκε ότι αυτή τη φορά, αν και είναι η πολλοστή που ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, είναι διαφορετικά.
«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Έλληνες θέλουν μια ρήξη με το παρελθόν, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «δεν θα κοιτάμε δεξιά ή αριστερά αλλά μπροστά. Η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Έχω την τιμή να ηγούμαι ενός λαού πολυμήχανου, που δεν λύγισε στις δυσκολίες».
«Σε λίγες μέρες δώσαμε δείγματα γραφής. Η λειτουργία της κυβέρνησης δέχεται τη διάκριση των εξουσιών. Είναι ομαδική και διαφανής. Οι επιδόσεις της θα ελέγχονται συνεχώς. Η αντίδραση στον χθεσινό σεισμό και στην πρόσφατη θεομηνία στη Χαλκιδική δείχνουν ότι το κράτος μπορεί να γίνει καλύτερο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως έξοδος στις αγορές τεκμηριώνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη.
«Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Θέλουμε να φέρουμε ανάπτυξη, να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».
«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα.
Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος».

Οι πρώτες εξαγγελίες: ΕΝΦΙΑ και μειώσεις φόρων από… τώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την τοποθέτηση υπηρεσιακών γραμματέων σε κάθε υπουργείο. Θα είναι δημόσιος υπάλληλος, είπε.
«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι».
«Αρνούμαι να αποδεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Μέσα στο 2020 μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο καλά επίπεδα.Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε… συγγνώμη γιατί «αθέτησε» την προεκλογική του δήλωση για μειώσεις φόρων από το 2020. Θα γίνουν όπως είπε από τώρα. «Πείτε το και κωλοτούμπα. Γίνονται και θετικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει πρόγραμμα» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 22% από τον Αύγουστο, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης.
Όλες οι φοροαπαλλαγές θα βρίσκονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί ως κατεπείγον.
Μιλώντας για τη ΔΕΗ είπε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ. Όπως σώθηκε ο ΟΤΕ, έτσι θα προχωρήσει και η ΔΕΗ». Εξήγγειλε επίσης πως «προχωράμε στην πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε μια νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης:
– Σταματάμε τις ουρές της ντροπής. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους, και όχι από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ
– Το άσυλο της ανομίας καταργείται
– Πρόσληψη 1500 νέων αστυνομικών έως το τέλος του έτους
– Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα – Ιδρύονται φυλακές υψίστης ασφαλείας
– Ψηφίζουμε άμεσα νέο εκλογικό νόμο. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική
– Νέα ηγεσία στην δικαιοσύνη με σεβασμό στην επετηρίδα

Εθνικά θέματα

«Θα καλέσω τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά, είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί. Θα γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρονιά από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης».