Τετάρτη, Ιουλίου 17

Τ.Θεοδωρικάκος: «Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική & θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού»

Μπούρδες...χρόνια το λένε και ποτέ δεν το πράττουν
Την ξεκάθαρη δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση της απλής αναλογικής, που οδηγεί σε ακυβερνησία, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».


«Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους 'Ελληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα όπου κατοικούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στόχος της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις.

Ο «Κλεισθένης» θα μεταρρυθμιστεί

Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα καταλήξουν στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες.

Κεντρικές ιδέες, ανέφερε, «είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών πρατάξεων. 'Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που πρέπει να είναι συμβατές με τη συνταγματική νομιμότητα».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο «Κλεισθένης» θα μεταρρυθμιστεί και θα αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι επειδή περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις θα γίνει συνολικότερη ρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, που θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις.