Πέμπτη, Ιουλίου 4

Τσίπρας: Κάναμε το ασφαλιστικό βιώσιμο και πιο δίκαιο - Να μας εξηγήσει η ΝΔ γιατί χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση

Επίθεση στη ΝΔ για το ασφαλιστικό εξαπέλυσε μέσω του ΑΝΤ1 και της εκπομπής ''Καλημέρα Ελλάδα'' με τον Γιώργο Παπαδάκη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η ΝΔ έχει στο συρτάρι προγραμματικούς σκελετούς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ζητώντας από τη ΝΔ «να μας εξηγήσει γιατί το ασφαλιστικό χρειάζεται νέα μεταρρύθμιση» και θύμισε παλαιότερη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία είχε δηλώσει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, υποστήριξε ότι «κάναμε το ασφαλιστικό βιώσιμο και πιο δίκαιο. Επί των ημερών μας προχωρήσαμε στην ταχύτερη δυνατή πληρωμή των συντάξεων. Έχουμε φτάσει να έχουμε ασφαλιστικό βιώσιμο και σταματάει η διαρκής περικοπή στις συντάξεις. Καταφέραμε να αποτρέψουμε τη βασική επιλογή των πιστωτών μας που ήταν η περικοπή των προσωπικών διαφορών . Διασφαλίσαμε ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν μικρές αυξήσεις και δεν θα επιβληθεί η περικοπή του 1%. Όχι μόνο διατηρήσαμε την προσωπική διαφορά αλλά θεσπίσαμε την 13η σύνταξη».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφάλειας των 37δισ., ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η ΝΔ θέλει να δώσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες που τις πληρώσαμε τριπλές όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουν να βάλουν χέρι στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι απόθεμα αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Λένε ότι θέλουν να κάνουν μεταρρύθμιση για να δελεάσουν τους εταίρους. Λένε ότι θα δώσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες. Με το σχέδιό τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα υποχρεώσουν τους σημερινούς εργαζόμενους να δίνουν τις εισφορές τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

Εξήγησε, ωστόσο,  ότι έτσι« θα δημιουργηθεί μία τεράστια τρύπα στην κάλυψη των συντάξεων και αυτή η τρύπα θα καλυφθεί είτε από τις δημόσιες δαπάνες είτε με περικοπή των συντάξεων».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπατά τους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα δώσει τη 13η σύνταξη στο τέλος του 2020 αν έχει πετύχει ανάπτυξη 4%.