Δευτέρα, Ιουλίου 15

ΤΟ Δ’ ΡΑΙΧ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ & ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ «ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ»

nazieuro.jpg

 

Εν εξελίξει βρίσκεται η κόντρα στις τάξεις Ε.Ε ανάμεσα σε Κομισιόν, Βρυξέλλες και τις χώρες που ακολουθούν την πολιτική που χαράζει το Βερολίνο με τις χώρες του Νότου που επιθυμούν πιο ήπιες πολιτικές, λιγότερης δημοσιονομικής λιτότητας. Θρυαλλίδα εξελίξεων για την πολιτική που θέλει να διατηρήσει η Ε.Ε θεωρείται, μεταξύ άλλων, το Brexit και οι συνέπειες του και με την αυστηρή γραμμή επιδιώκει να αποτρέψει τις διάφορες «αντίθετες φωνές». Στον αντίποδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και ιδιαίτερα η Ιταλία το τελευταίο διάστημα, λόγω και των τραπεζών της, επιδιώκουν μια διαφορετική πολιτική.
Σήμερα, ωστόσο, το Ecofin -σε συνέχεια του χθεσινού Eurogroup- «άναψε το πράσινο φως»
για έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας άναψε το Ecofin, κάτι που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο ύστερα και από τις χθεσινές δηλώσεις παραγόντων όπως ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί. Ως εκ τούτου το επόμενο 20ημερο η Κομισιόν θα έχει ……….

αποφανθεί για τα πιθανά πρόστιμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έκαναν αρκετά για να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα των προϋπολογισμών τους πέρυσι και το 2014, ξεκινώντας μια επίσημη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, η οποία μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Στην τακτική συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στήριξαν την εκτίμηση της Κομισιόν.
Ως εκ τούτου το deadline για την επιβολή κυρώσεων ορίζεται σε 20 μέρες από σήμερα και στις δυο χώρες δίνεται ένα περιθώριο 10 ημερών ώστε να παρουσιάσουν μια νέα πρόταση ώστε οι Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ecofin, οι προσπάθειες των δύο χωρών να συμβαδίσουν με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “απήχαν πολύ από τις συστάσεις”. Από την πλευρά, του ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στο τέλος θα «υπάρξει ένα έξυπνο για όλους αποτέλεσμα».
Είναι γεγονός πως οι προσπάθειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνεχίζονται παρά τις ποικίλες αντιδράσεις. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί για την ανάγκη κοινού Υπουργείου Οικονομικών.
Κοινό Υπουργό Οικονομικών και Ταμείο ανεργίας προκρίνει ο Μοσκοβίσί
Ένα βήμα παρακάτω αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πάει ο αρμόδιος επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση και το επόμενο βήμα θα μπορούσε να ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών. Επόμενο βήμα θα ήταν η ανάληψη και η δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Ανεργίας.
«Προσωπικά είμαι της άποψης πως ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πολλά υποσχόμενος σταθεροποιητής», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας «δημοσιονομικής ένωσης», επισημαίνοντας ωστόσο πως «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες
«Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, ειδικά μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο υπάρχει και η ευκαιρία να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό. Το να γυρίσουμε πίσω δεν αποτελεί επιλογή» κατέληξε ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Σε πάνελ συζήτησης επί του θέματος του κοινού Ταμείου Ανεργίας, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε πως ένα τέτοιο βήμα είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ καθώς «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση» λόγω Brexit, αλλά ακόμα και προηγουμένως η ΕΕ δεν παρουσίαζε «ικανοποιητικά αποτελέσματα» ως προς την «εξάλειψη των αποκλίσεων στα κοινωνικά επιδόματα».
Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Απασχόλησης Κρις Πέετερς επισήμανε τις πρακτικές και πολιτικές δυσκολίες που ενδέχεται να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως για παράδειγμα το ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα επίπεδα ανεργίας ανάμεσα στις χώρες αλλά και ότι δεν υπάρχει εναρμόνιση στη νομοθεσία των κρατών-μελών περί απολύσεων.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το CEPS, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της Σλοβακίας, της οποίας πρωτοβουλία αποτελεί η επαναφορά της συζήτησης για ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας. To CEPS δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση η οποία εξετάζει πώς ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας για τις χώρες τις ευρωζώνης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «υπερεθνικός αυτόματος σταθεροποιητής για την ΟΝΕ».

tolimeri.