Τρίτη, Ιουλίου 2

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Botox και το Υαλουρονικό οξύ

botox

Η επιθυμία μας για λαμπερό και ξεκούραστο πρόσωπο είναι παντοτινή και παρά την οικονομική κρίση και τις υποχρεώσεις μας, αναζητούμε την κατάλληλη θεραπεία για να βελτιώσουμε την εικόνα μας και να ανανεωθούμε ψυχολογικά.
Σημάδια γήρανσης εμφανίζονται σε όλους μας σε διαφορετικό βαθμό και ρυθμό ανάλογα με τη γενετική μας κληρονομιά και τον τρόπο ζωής μας.  Με το χρόνο μειώνεται η σφριγηλότητα του
δέρματος και η ποσότητα του υποδόριου λιπώδους ιστού σε διάφορα σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά μειώνεται.  Το δέρμα γύρω από τα μάτια χαλαρώνει, οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα είναι εντονότερες, οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν.  Με τη σταδιακή αυτή χαλάρωση το περίγραμμα του προσώπου αλλοιώνεται.  Αυτό είναι ορατό και στη γραμμή της γνάθου όπου δημιουργούνται σακούλες και προγούλι.  Επιπλέον, δημιουργούνται ρυτίδες σε μέτωπο, μεσόφρυο, γύρω από μάτια, μύτη, χείλη, στο πιγούνι και στο λαιμό.  Οι ρυτίδες είναι αρχικά δυναμικές και ορατές μόνο κατά την έκφραση.  Με το χρόνο γίνονται στατικές και είναι ορατές ακόμα και όταν δεν εκφραζόμαστε, αρχικά ως λεπτές γραμμές και στη συνέχεια βαθύτερες.  Το πρόσωπο δείχνει χαλαρό, κουρασμένο, θλιμμένο ίσως και κακοδιάθετο.

Όλα αυτά τα σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται λίγο μετά τα 30 και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε θεραπείες για να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει πληθώρα μη επεμβατικών θεραπειών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση.  Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με έναν ειδικό γιατρό, συνήθως πλαστικό χειρουργό.  Στην επίσκεψή μας θα πρέπει να συζητήσουμε με λεπτομέρεια τι μας απασχολεί, ρυτίδες, χαλάρωση, έλλειψη όγκου.
Οι ρυτίδες έκφρασης σε μέτωπο, μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια, οι βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες, η περιοχή γύρω από τα χείλη και το πιγούνι είναι στην κορυφή αυτών που θέλουμε να αποκαταστήσουμε.  Οι ενέσιμες θεραπείες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και μπορούμε να εμπιστευτούμε, ειδικά την πρώτη μας φορά, είναι οι ενέσεις Botox, υαλουρονικού οξέος και o συνδυασμός των δύο.

Η διαφορά του Botox από το Υαλουρονικό οξύ 

Οι ενέσεις Botox γίνονται ενδομυϊκά στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τα μάτια, στη μύτη, γύρω από το στόμα, στο πιγούνι και στο λαιμό.  Στη σωστή δόση, προκαλούν προσωρινή χαλάρωση των μυών έκφρασης καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων, απαλύνοντας υπάρχουσες ρυτίδες και ξεκουράζοντας το πρόσωπο χωρίς να αλλοιώνουν την κινητικότητα του προσώπου.
Η δόση Botox εξαρτάται από τον αν οι ρυτίδες είναι δυναμικές ή στατικές, απαλές γραμμές ή βαθιές.  Σε μια πρώτη θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες δόσεις αφού μπορούμε να συμπληρώσουμε μονάδες σε μια δεύτερη επίσκεψη αν χρειαστεί.  Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι ορατό σε 1-2 μέρες και μπορεί να διαρκέσει έως  6 μήνες.
b1
Το υαλουρονικό οξύ βοηθά να απαλύνουμε στατικές ρυτίδες και να προσθέσουμε όγκο εκεί που έχει μειωθεί αφού το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του προσώπου.
Η ένεση γίνεται ενδοδερμικά με αποτέλεσμα την μείωση/εξάλειψη στατικών ρυτίδων στο μέτωπο, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα χείλη και στα ζυγωματικά για αύξηση όγκου και στη γενικότερη βελτίωση γραμμών του προσώπου.  Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο αλλά ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να κρατήσει μέχρι ως 12 μήνες.  Η συντηρητική προσέγγιση στη δόση σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά ή τα χείλη είναι σημαντική για να αποφεύγεται η αλλοίωση των γραμμών του προσώπου.  Μπορούμε πάντα να συμπληρώσουμε σε μια δεύτερη επίσκεψη σε περίπου δυο εβδομάδες.  Οι δύο επισκέψεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για όσους δοκιμάζουν για πρώτη φορά.

Ο συνδυασμός μπότοξ με υαλουρονικό οξύ

Μπορεί να μας βοηθήσει να απαλύνουμε έντονες στατικές ρυτίδες έκφρασης.  Αν οι ρυτίδες παραμένουν παρά τη σωστή δόση μπότοξ συμπληρώνουμε με υαλουρονικό οξύ σε περιοχές όπως το μεσόφρυο, μέτωπο, μάτια και γύρω από το πιγούνι.
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ορατά από την πρώτη συνεδρία και σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή, αρκετό ύπνο, αποφυγή τσιγάρου και άγχους όσο αυτό είναι δυνατό, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγειές και λαμπερό πρόσωπο μακροπρόθεσμα. Επενδύστε σε καλής ποιότητας υλικό και αποφύγετε «προσφορές» σε ενέσιμες θεραπείες γιατί πέρα από αναποτελεσματικές μπορεί να είναι και επικίνδυνες.
b2
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητες των μη επεμβατικών θεραπειών για αυτό η αξιολόγηση από πλαστικό χειρουργό μπορεί να μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τα αποτελέσματά τους έναντι των χειρουργικών επεμβάσεων.
Αναδημοσίευση από το www.argiro.gr

Κρυολιπόλυση ή λιποαναρρόφηση;

‘Oλα όσα πρέπει να ξέρετε
Το συναίσθημα πλήρους ικανοποίησης με την εικόνα του σώματός μας είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. ΄Ολοι μας έχουμε μια ή περισσότερες περιοχές με τις οποίες δίνουμε μάχη για να εξαφανιστούν είτε στην κοιλιά, στους μηρούς, γλουτούς, χέρια και για όσους από εμάς που καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη με σωστή διατροφή και άσκηση, υπάρχουν άλλοι τόσοι που την χάνουν παρά τα οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας που παίρνουν.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι θεραπείες αισθητικής φύσεως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 250% και από το 2010 υπάρχει 16% μείωση στις επεμβατικές τεχνικές ενώ οι μη επεμβατικές έχουν αυξηθεί κατά 137%.  Τα παραπάνω μας επισημαίνει η Γλυκερία Μάρτου, πλαστικός χειρουργός ΜD, MSc, FRCS, Fellow of EBOPRAS, τονίζοντας ότι η εμμονή μας με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα lifestyle media καλά κρατεί και όλο και περισσότεροι στρεφόμαστε στις μη επεμβατικές τεχνικές προκειμένου να αποφύγουμε το χειρουργείο, τις πιθανές επιπλοκές και το χρόνο αποθεραπείας που αυτό απαιτεί. Επιπλέον όλο και περισσότερο, αυτές οι τεχνικές δεν αφορούν μόνο το πρόσωπο αλλά και το σώμα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η βασική μέθοδος για την επίτευξη ενός καλοσμιλευμένου κορμιού αλλά και η δημοφιλέστερη αισθητική χειρουργική επέμβαση ήταν η λιποαναρρόφηση.  Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μη επεμβατικής μείωσης λιπώδης ιστού που χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες, ραδιοσυχνότητες, χαμηλής έντασης λέιζερ ακόμα και υψηλής έντασης υπέρηχο στοχεύοντας στην καταστροφή των λιποκυττάρων αναίμακτα.
Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες, η δημοφιλέστερη είναι η κρυολιπόλυση κατά την οποία εφαρμόζεται ελεγχόμενο ψύχος, μέσω ενός εξειδικευμένου μηχανήματος, σε περιοχές τοπικού πάχους.  Η κρυολιπόλυση βασίζεται στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα είναι ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιστούς τους δέρματος.  Έτσι, χωρίς να επηρεάζονται οι περιβάλλοντες ιστοί, τα λιποκύτταρα ψύχονται και οδηγούνται σε μια διαδικασία απόπτωσης.  Μετά τη θεραπεία, τα κύτταρα σε απόπτωση απορροφούνται μέσα από διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αποβάλλονται μέσω φυσικών, μεταβολικών διεργασιών του σώματος.  Ο συνολικός αριθμός λιποκυττάρων στην περιοχή μειώνεται, το στρώμα λίπους συρρικνώνεται με αποτέλεσμα το σχήμα του σώματος στην συγκεκριμένη περιοχή να βελτιώνεται σημαντικά.
Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες όπως λέιζερ, ραδιοσυχνότητες και υπέρηχο, η κρυολιπόλυση φαίνεται να είναι λιγότερο επώδυνη, σημειώνει η κ. Μάρτου, με λιγότερες επιπλοκές και να σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας και ικανοποίησης.  O αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη διαδικασία της κρυολιπόλυσης το 2010 και από τότε υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο θεραπείες με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Βασικές προυποθέσεις είναι καταρχήν η σωστή αξιολόγηση του υποψηφίου σε ένα εξειδικευμένο κέντρο από εξειδικευμένο γιατρό, ιδανικά πλαστικό χειρουργό για να συζητηθεί και η επιλογή της κρυολιπόλυσης σε σχέση με την λιποαναρρόφηση.  Η λήψη ενός πλήρους ιστορικού θα εξασφαλίσει να μην υπάρχουν αντενδείξεις για κρυολιπόλυση όπως νόσος Raynaud, cryoglobulinemia, ιστορικό κήλης, έντονη χαλάρωση δέρματος.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κρυολιπόλυση δεν είναι λύση για απώλεια βάρους και ότι απευθύνεται σε άτομα με καλές διατροφικές συνήθειες, σε καλή φυσική κατάσταση, με περιοχές τοπικού λίπους που δεν αντιμετωπίζονται με δίαιτα/άσκηση. Όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι περιοχές, τόσο λιγότερο ορατή θα είναι και η βελτίωση σε σχέση με τον υποψήφιο/α που έχει μικρότερα αποθέματα λίπους.
Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή ένος κέντρου/ιατρείου που χρησιμοποιεί εξοπλισμό πιστοποιημένο για κρυολιπόλυση και διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στον χειρισμό του, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επιλογή του σωστού υποψηφίου, η ασφάλειά του αλλά και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ο κάθε υποψήφιος που ενδιαφέρεται για αυτή τη θεραπεία, οφείλει να γνωρίζει ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές απομιμήσεις στην αγορά, των οποίων η έλλειψη ασφάλειας τις καθιστά όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες.
Όσον αφορά την εφαρμογή της θεραπείας πραγματοποιείται ως εξής: Η κρυολιπόλυση είναι μια μη χειρουργική θεραπεία που δεν απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία.  Ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών και το σχέδιο θεραπείας, η διάρκεια είναι μια εώς αρκετές ώρες με δυνατότητα επιστροφής στις καθημερινές εργασίες αμέσως μετά.  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η κεφαλή του μηχανήματος τοποθετείται στην περιοχή με τοπικό λίπος και εφαρμόζεται σταδιακή ψύξη.  Η χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζει επιλεκτικά τα λιποκύτταρα της περιοχής οδηγώντας τα σε απόπτωση και διάσπαση μέσα από διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος τις επόμενες εβδομάδες και τελική αποβολή του λίπους από τον οργανισμό.  Άμεσα μπορεί να σημειωθεί οίδημα, ερύθημα και τοπική ευαισθησία, συμπτώματα αναμενόμενα αλλά προσωρινά.  Η βελτίωση του σχήματος της περιοχής αρχίζει να είναι ορατή στις 2-3 εβδομάδες αλλά είναι μέγιστη στις 6-8 εβδομάδες.  Ο αριθμός των συνεδριών διαφέρει για τον καθένα αλλά είναι κατά μέσω όρο 1-3 εφόσον γίνει σωστή αξιολόγηση και επιλογή υποψηφίου. Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των περιοχών και συνολικών συνεδριών.
Γιατί λοιπόν και πότε πρέπει να επιλέγουμε την κρυολιπόλυση από την λιποαναρρόφηση; Η λιποαναρρόφηση επίσης δεν είναι τρόπος απώλειας βάρους και πρέπει να επιλέγεται για περιοχές τοπικού πάχους που αντιστέκονται σε σωστή διατροφή και άσκηση.  Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του σώματος άμεσα αλλά απαιτεί χειρουργείο, μικρές τομές, γενική αναισθησία και χρόνο αποθεραπείας συχνά με τη χρήση ειδικών ενδυμάτων.  Για όσους και όσες όμως επιθυμούν μια διαφορετική, μη χειρουργική προσέγγιση, μετά από σωστή αξιολόγηση και έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, καταλήγει η κ. Μάρτου, η κρυολιπόλυση μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση και να βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας του σώματός μας.
Αναδημοσίευση από www.protothema.gr