Παρασκευή, Ιουλίου 26

Με το faceapp το «ντεμπούτο» Γεωργούλη στην Ευρωβουλή!

Η εφαρμογή του FaceApp και η προστασία των δεδομένων των χρηστών, που συλλέγονται μέσω αυτής, ανησύχησε ιδιαίτερα τον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή του Σύριζα Αλέξη Γεωργούλη και γι’ αυτό επέλεξε να καταθέσει, την πρώτη του γραπτή ερώτηση γι’ αυτό το θέμα, προς την Κομισιόν.
Ο ευρωβουλευτής σημειώνει ότι το FaceApp έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες και ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή είναι από τις πρώτες σε μεταφορτώσεις σε 121 κράτη και υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει.
Επικαλούμενος την μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει η εν λόγω εφαρμογή σε «ειδικούς» (?), ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι, μέσω αυτής της εφαρμογής, ζητείται από τους χρήστες πρόσβαση, σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων.
Κατά πως υποστηρίζει, μάλιστα, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (facerecognitiontechnology) και συλλέγει βιομετρικά στοιχεία, ενώ η έδρα της εταιρίας που την ανέπτυξε και τη διαχειρίζεται βρίσκεται εκτός ΕΕ.
Τα ερωτήματα που απευθύνει στην Κομισιόν έχουν να κάνουν, πρώτον με το πώς προστατεύoνται οι χρήστες όταν συγκατατίθενται «επ’ αόριστον, σε μη αποκλειστική πρόσβαση και άδεια» για «εμπορικές χρήσεις» χωρίς πρωτίστως να ενημερώνονται με διαφάνεια για τους όρους και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης.
Δεύτερον δε, με το πώς εξασφαλίζεται η εξωεδαφική εφαρμογή και τήρηση του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, σε περίπτωση μεταφοράς και επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών σε άλλη τοποθεσία εκτός ΕΕ όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία ή εταιρείες συνεργαζόμενες με αυτή.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο


Πηγή: Reporter.gr