Σάββατο, Αυγούστου 24

Όλα τα στραβά και ανάποδα η Δεξιά τα Νομοθετεί ! (ΦΕΚ 31 Β' /14.01.2014) Επί Σαμαρά--Έχεις πηγάδι; Πρέπει να το δηλώσεις για να πληρώσεις 100 ευρώ παράβολο, συν 150 ευρώ αν είναι ενεργό ή μη ενεργό


Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 31 Β' /14.01.2014) όλα τα σημεία υδροληψίας όπως γεωτρήσεις και πηγάδια, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούνται ή όχι, πρέπει να καταχωρηθούν στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Για το σκοπό αυτό υποχρεούνται όλοι οι κάτοχοι/χρήστες τέτοιων σημείων οι οποίοι δεν έχουν λάβει άδεια χρήσης νερού ούτε έχουν
καταθέσει ποτέ αίτηση για να λάβουν άδεια χρήσης νερού, να τα δηλώσουν έως τις 15 Μαΐου 2014.
Η διαδικασία δεν αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών/ χρηστών σημείων υδροληψίας αλλά
μόνο όσους δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για τη δήλωσή τους στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Αττικής ή Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής).
Η διαδικασία είναι απλή αφού η αίτηση εγγραφής δεν συνοδεύεται από κανένα φάκελο/ δικαιολογητικό και κατατίθεται στον Δήμο.
Η αίτηση για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) συμπληρώνεται από τον αιτούντα και κατατίθεται στην Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου.
Προς τους Δημότες παρέχεται βοήθεια από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου για τον προσδιορισμό των συντεταγμένων της θέσης υδροληψίας. Εάν οι δικαιούχοι/ χρήστες ενός σημείου υδροληψίας είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. πολυκατοικία) συμπληρώνονται όλα τα ονόματα ή γίνεται κοινή από όλους αίτηση.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ:
• Η εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ. ενός σημείου υδροληψίας αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την αδειοδότηση.
• Στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται και τα ανενεργά σημεία υδροληψίας δηλαδή τα σημεία από τα οποία δεν αντλείται νερό.
• Η εγγραφή ενός ενεργού σημείου υδροληψίας στο μητρώο διασφαλίζει για κάθε νόμιμο χρήστη του τη δυνατότητα συνέχισης της χρήσης μέχρι την έκδοσης σχετικής άδειας χρήσης. Προϋπόθεση η κατάθεση αίτησης για αδειοδότηση στην Περιφέρεια Αττικής έως και την 30-09-2014.
• Για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος που αφορά σε ακίνητο όπου πραγματοποιείται υδροληψία (ενεργή ή ανενεργή), πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. ή να αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ. Επίσης σε κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό για μίσθωση ή κατά παραχώρηση χρήση του ακινήτου στο οποίο πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να αναγράφεται ρητά και ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ.
• Το πιστοποιητικό εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ. εκδίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
• Εάν δεν κατατεθεί αίτηση για εγγραφή σημείου υδροληψίας έως τις 15-05-2014 επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 – 5.000 ευρώ.
Πηγή: aftodioikisi.gr