Σάββατο, Αυγούστου 31

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ---Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ο αριθμός των Σύρων πολιτών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, μαζί και ένοπλοι τζιχαντιστές που αριθμούν τις 60.000 επιχειρούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα.

Πάνω από 4 εκατομμύρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, οι οποίοι πάση θυσία επιχειρούν να περάσουν είτε μέσω Έβρου, είτε μέσω Αιγαίου
Τσουνάμι προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία
 Μετά το πολιτικό διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην ελληνική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητηθεί η νέα πίεση που δέχεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα με τις μεταναστευτικές ροές.

Οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο την Πέμπτη 29 Αυγούστου κατέδειξαν πως οι αριθμοί αύξησης αυτών των ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια θυμίζουν τον εφιάλτη του 2015. Ήδη ανακοινώθηκε επίσημα πως 1.000 άτομα θα μεταφερθούν από τη Μόρια της Λέσβου σε δομές φιλοξενίας στην Καβάλα, αλλά αυτό το μέτρο βεβαίως δεν αρκεί για την αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr από την Τουρκία, αυξάνεται δραματικά η πίεση που ασκούν κύματα προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ της βορείου Συρίας προς τις συνοριακές εισόδους της Τουρκίας. Τα κύματα των προσφύγων αυτών που σπεύδουν να γλιτώσουν από την επέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Δαμασκού αλλά και των Ρώσων, συγκρατώνται μέχρι στιγμής από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας κατά μήκος των συρματοπλεγμάτων στα σύνορα των δύο χωρών.
Σκηνές αλλοφροσύνης παρατηρούνται κατά μήκος της τουρκοσυριακής γραμμής. Στην επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) οι πρόσφυγες κατάφεραν να ρίξουν την πύλη εισόδου στα σύνορα με τη Συρία και να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, οι Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά φαίνεται πως έιναι όλο και πιο δύσκολο να συγκρατηθούν τα κύματα ανθρώπων από τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε όλη την επάρχια.







Σημειώνεται πως το Ιντλίμπ είναι ο τελευταίος θύλακας των τζιχαντιστών σε συριακό έδαφος, αλλά είναι ενεργός. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τους κατοίκους που προσπαθούν να γλιτώσουν, υπάρχει προφανώς και ένας αριθμός τζιχαντιστών που οπισθοχωρώντας προς το τουρκικό έδαφος, θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές στην Τουρκία με τις οποίες το zougla.gr βρίσκεται σε επαφή, ο αριθμός των Σύρων πολιτών που επιχειρούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Η πίεση αυτή μεταφέρεται αυτόματα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες (πάνω από 4 εκατομμύρια) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, και οι οποίοι πάση θυσία επιχειρούν να περάσουν στη Δύση, είτε μέσω Έβρου, είτε μέσω Αιγαίου.
Την ίδια ώρα, παρατηρείται και το εξής φαινόμενο. Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να «αδειάσουν» την Κωνσταντινούπολη από Σύρους πρόσφυγες. Αυτές οι ενέργειες επαυξάνουν τις ροές προς τα παράλια της Τουρκίας, και άρα, ενισχύουν την πίεση προς τα ελληνικά νησιά του βορείου Αιγαίου.
Τα βίντεο που ακολουθούν και που προέρχονται από ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές της Τουρκίας, είναι ενδεικτικά.


Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ
Μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία και οι αναφορές για το πώς διαρθρώνεται ο θύλακας των τζιχαντιστών που βρίσκεται υπό πίεση αυτή τη στιγμή στο Ιντλίμπ της βορείου Συρίας, με πολλές ομάδες εξ αυτών να επιχειρούν να περάσουν πάση θυσία στην Τουρκία για να βρουν καταφύγιο.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης, καταδεικνύουν πως οι τζιχαντιστές όλων των οργανώσεων και αποχρώσεων στο Ιντλίμπ ανέρχονται σε 100.000. Εξ αυτών, οι ριζοσπαστικοί ένοπλοι τζιχαντιστές αριθμούν 60.000, στις τάξεις των οποίων βρίσκονται μαχητές από όλο τον κόσμο. Προέρχονται από όλα τα σημεία που έλεγχε στο παρελθόν ο ISIS στη Συρία, πολλοί δε εξ αυτών έχουν πολεμήσει και στο Ιράκ. Μία ομάδα τζιχαντιστών που θεωρείται και περισσότερο προβληματική απασχολεί έντονα την Κίνα, αφού η ομάδα αυτή αποτελείται από 7.500 μαχητές που ανήκουν στη φυλή των Ουιγούρων της δυτικής Κίνας.
Οι Ουιγούροι ως γνωστόν είναι μουσουλμάνοι. Η Κίνα έχει διαμηνύσει προφανώς σε όλους τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο της Συρίας πως δεν πρόκειται να δεχθεί πίσω ούτε έναν από τους 7.500 αυτούς μαχητές. Κυκλοφορεί μάλιστα η φήμη στον θύλακα του Ιντλίμπ πως η κινεζική ηγεσία έχει πληροφορήσει τους εμπλεκόμενους «ούτε ένας ζωντανός τζιχαντιστής Ουιγούρος μαχήτης».
Τις τελευταίες ώρες δηλαδή, στα σύνορα της Τουρκίας συγκεντρώνονται τα πιο ριζοσπασικά στοιχεία της συριακής και όχι μόνο τζιχάντ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, στα βίντεο που έχει αναρτήσει το zougla.gr ακούγεται και στα αραβικά η κραυγή «προδότη Τουρκία», η οποία ερμηνεύεται ως κραυγή οργής και απελπισίας από μαχητές τζιχαντιστές, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον τουρκικό στρατό, κυρίως στην εκστρατεία του Αφρίν.
Πριν λίγη ώρα, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση πως ο πρόεδρος Άσαντ της Συρίας κήρυξε μονομερώς παύση του πυρός στον θύλακα του Ιντλίμπ. Μεταδόθηκε επίσης η πληροφορία από ρωσικές πηγές πως η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας κάλεσε όλες τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις (στην πλειονότητά τους είναι τζιχαντιστές) να συμμετέχουν σε αυτήν την εκεχειρία. Επισημαίνεται πως η μονομερής αυτή ενέργεια του προέδρου Άσαντ έρχεται μερικά μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα.
https://www.zougla.gr/kosmos/article/ektakto-kisea-gia-to-metanasteftiko