Παρασκευή, Αυγούστου 16

Κυβέρνηση ΝΔ: Νόμος είναι το «δίκιο» του εργοδότη…

Κυβέρνηση ΝΔ: Νόμος είναι το «δίκιο» του εργοδότη…

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την τροπολογία - εξπρές της κυβέρνησης για την εργατική νομοθεσία.
Αυτές οι δουλειές γίνονται νύχτα, αργά τη νύχτα. Τότε που οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης είτε έχουν αποχωρήσει είτε έχουν αρχίσει να γέρνουν τα βλέφαρά τους από κούραση καμιά φορά και από ανία. Τότε είναι που οι… ακάματοι υπουργοί φέρνουν τις τροπολογίες.
Εκείνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο να μην τους πάρουν χαμπάρι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές αλλά να μην δοθεί δημοσιότητα και να περάσει η τροπολογία στα μουλωχτά.
Αυτό τον στόχο θα τον πετύχαινε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αν δεν επαγρυπνούσε ένας βουλευτής του ΚΚΕ που πήρε χαμπάρι το περιεχόμενο της τροπολογίας κι έτσι έγινε φασαρία με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΚΙΝΑΛ και «Ελληνικής Λύσης».
Με βάση αυτή την τροπολογία εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που αύξαναν το πλαίσιο προστασίας του εργαζόμενου με την θεσμοθέτηση βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό δίκαιο, την συνυπευθυνότητα μεταξύ του αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου η υπεργολάβου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση συμφιλιωτικής διαδικασίας.
Η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις εργαζομένων καταργείται. Τώρα πια απολύεις χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Ο κ. Βρούτσης αιτιολόγησε την εργατοκτόνα τροπολογία λέγοντας ότι έτσι προωθείται η ανάπτυξη! Ετσι επιστρέφουμε με δόξα και τιμή στην νομοθεσία του 1920! Η ρύθμιση που καταργήθηκε, είχε ψηφιστεί πρόσφατα στον νόμο 4611/2010, και προέβλεπε ότι η αιτιολόγηση της απόλυσης είναι σωρευτικά ένα από στα στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν ώστε να είναι έγκυρη μία καταγγελία σύμβασης εργαζομένου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την καταργεί υποστηρίζοντας στην Βουλή ότι …υπονομεύει το μέλλον των εργαζόμενων και την εργασιακή ειρήνη.

Επίσης επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο και την περίφημη σύμβαση για τα εργασιακά δικαιώματα της Ε.Ε τον λεγόμενο Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη στον οποίο και στηρίζει νομικά την ρύθμιση. Επίσης επικαλέστηκε αύξηση των απολύσεων την φετινή χρονιά την οποία και απέδωσε στην ύπαρξη της υποχρέωσης να αιτιολογείται η απόλυση. Δηλαδή -κατά τον κ. Βρούτση- έτσι και οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν τις απολύσεις, θα κάνουν λιγότερες…
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πράγματι τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ειδικότερα εκείνες που έχει δώσει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την εργοδοσία γενικότερα. Μπορεί να τις τηρεί νύχτα μπας και δεν την πάρουν χαμπάρι αλλά σημασία έχει ότι τις τηρεί. Καλά κάνει. Διότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ να δηλώνει πριν από λίγο καιρό ότι είχε καλή συνεργασία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία μια χαρά βρέθηκε στην στοργική αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου. Η Νέα Δημοκρατία ως πρώτη και αυθεντική διδάξασα ξέρει να κάνει την ίδια δουλειά και φιλοδοξεί να την κάνει πολύ καλύτερα…
 του Γιώργου Χελάκη εδώ.