«Όλες οι θρησκείες είναι θεμελιωμένες στο φόβο των πολλών και στην εξυπνάδα των λίγων»Αθεϊσμός ονομάζεται η απουσία πίστης στην ύπαρξη Θεού ή Θεών. 

Οι πρώτες αθεϊστικές απόψεις ξεπήδησαν από την Αρχαία Ελλάδα, με κύριους εκπροσώπους τον Πρωταγόρα και άλλους προσωκρατικούς φιλόσοφους. 
Την ίδια εποχή αναπτυσσόταν αθεϊστικές απόψεις στην Κίνα από τον Κονφουκιανισμό. 

Στην Αρχαία Ρώμη ήταν διαδεδομένες οι αθεϊστικές απόψεις, παράδειγμα αποτελεί ο Τίτος Λουκρήτιος, ο Κικέρωνας, ο Οβίδιος, ο Σένεκας και ο Ιούλιος Καίσαρας.   


Με την επικράτηση του Χριστιανισμού,
οι ανθρωπιστικές ιδέες θα υποχωρήσουν για να επανεμφανιστούν μετά τον Μεσαίωνα, κατά την Αναγέννηση.οι ανθρωπιστικές ιδέες θα υποχωρήσουν για να επανεμφανιστούν μετά τον Μεσαίωνα, κατά την Αναγέννηση.

Κατά την εποχή του Διαφωτισμού η έννοια του αθεϊσμού αναδύθηκε εκ νέου ως κατηγορία εναντίον εκείνων που αμφισβητούσαν το θρησκευτικό status quo, αλλά μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα είχε γίνει η φιλοσοφική τοποθέτηση μιας αυξανόμενης μειονότητας. 

Μέχρι τον 20ο αιώνα, παράλληλα με την εξάπλωση του ορθολογισμού και του ανθρωπισμού, ο αθεϊσμός είχε γίνει μια κοινότοπη τοποθέτηση, με σημαντικά ποσοστά κυρίως μεταξύ των επιστημόνων. 

Υπάρχουν μαζεμένες χιλιάδες "προφητείες", προσταγές ή ρήσεις θρησκευτικών ηγετών. 

Ας υπάρχει και μία λίστα  -που την είδα, τελείως ταιριαστά, σε εξομολόγηση- με πνευματώδεις, ως επί το πλείστον, ατάκες από ανθρώπους που επέκριναν τις θρησκείες και τη δύναμη που ασκούσαν και ασκούν στις κοινωνίες.   (Ανάμεσα στις ρήσεις υπάρχουν έργα τέχνης καλλιτεχνών που είναι γνωστό ότι δεν πίστευαν σε θεούς και διαβόλους.)  

Όταν ένα άτομο πάσχει από μία παράνοια, αυτό λέγεται τρέλα. Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία παράνοια, αυτό λέγεται θρησκεία.   (Robert M. Pirsig, 1928-, Αμερικανός συγγραφέας) 


Είναι πιθανό η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο κατώφλι μια χρυσής εποχής. Αν είναι έτσι όμως, πρέπει πρώτα να αποκεφαλίσουμε το δράκο που φυλάει την πόρτα, και ο δράκος αυτός είναι η θρησκεία.   (Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος) Η θρησκεία θεωρείται από το λαό αληθινή, από τους σοφούς ψεύτικη και από τους ηγεμόνες χρήσιμη.   (Σενέκας, 4 μ.Χ-65 μ.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος) 

Το αν ένας πιστός είναι πιο ευτυχισμένος από έναν άθεο, δεν είναι πιο αξιόπιστο από το γεγονός ότι ένας μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν ξεμέθυστο.   (Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, 1856-1950, Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925)

Υπήρξε μια εποχή που όλοι οι άνθρωποι πίστευαν στο Θεό και η Εκκλησία κυβερνούσε τον κόσμο.Η εποχή αυτή ονομάζεται Μεσαίωνας.   (Richard Lederer, 1938-, Αμερικανός συγγραφέας)

Ο πολιτισμός ποτέ δε θα φτάσει στην τελειότητα, αν η τελευταία πέτρα της τελευταίας εκκλησίας δεν πέσει πάνω στο κεφάλι του τελευταίου ιερέα.   (Emile Zola, 1840-1902, Γάλλος συγγραφέας)  

Απ' ό,τι μπορώ να θυμηθώ, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στα Ευαγγέλια που να επαινεί την ευφυΐα.   (Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος) Είμαι επιφυλακτική προς εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλει ο θεός, γιατί παρατηρώ πως συμπίπτει πάντα με τις δικές τους επιθυμίες!    (Susan Anthony, 1820 - 1906, Αμερικανίδα ακτιβίστρια)

Όλοι οι πραγματικά σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι άθεοι.   (Ernest Hemingway, 1899 - 1961, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954) 

Πηγή: www.lifo.gr
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2019/08/blog-post.html#more