Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29

Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα απαντά σε 10 μύθους σχετικά με την τριχόπτωση

Συζητηση με την δερματολογο Παναγιωτα Ρηγα

Εάν χάνετε μαλλιά, ίσως θέλετε να μάθετε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (International Society of Hair Restoration Surgery ), οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι περίπου το 40 με 50 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών θα υποφέρουν από τριχόπτωση στην ηλικία των 50 ετών. Η τριχόπτωση οφείλεται σε διάφορους ενδογενείς παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία αλλά και το φύλο.

Συζήτηση της Άννας Μαρία Παπίρη με την δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα

Το 70% των περιπτώσεων της πρόωρης τριχόπτωσης στους άνδρες οφείλεται στην κληρονομική αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια προσβάλλει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών (εκτός από την κληρονομικότητα και ορμονικές διαταραχές όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες παίζουν εδώ ρόλο). Πρόκειται για μια εξελισσόμενη κατάσταση κατα την οποία σταδιακά λεπταινουν οι τρίχες και τελικά χάνονται, αλλά δεν παρατηρείται οξεία απώλεια τριχών, έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες, διαταραχές του θυρεοειδή, έλλειψη σιδήρου, λήψη κάποιων φαρμάκων  μπορεί να οδηγήσουν σε  οξεία απώλεια μαλλιών (τριχόρροια). Πιο ευάλωτες σε αυτές τις καταστάσεις είναι οι γυναίκες. Και βέβαια, ευτυχώς σπάνια, υπάρχουν και παθήσεις των μαλλίων που οδηγούν σε αναστρέψιμες ή μη αλωπεκίες,
Αλλά μαζί με τα γεγονότα, έρχονται οι μύθοι. Ρωτήσαμε τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα για τους μύθους σχετικά με τα μαλλιά.
Μύθος 1:Το συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών.
Αλήθεια: Ο καθαρισμός του τριχωτού της κεφαλής δεν επηρεάζει τη ρίζα. Αντιθέτως όταν υπάρχει μεγάλη λιπαρότητα, η ρύθμισή της με ειδικά σαμπουάν βοηθά στο να μην αραιώνουν τα μαλλια.
Καθημερινά προγραμματισμένα φεύγουν 70-100 τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής
(τελογενής  φάση ζωής της τρίχας). Αυτές αντικαθίστανται από νέες τρίχες (αναγενής φάση) στα πλαίσια της φυσιολογικής καθημερινής ανανέωσης των μαλλιών  μας.
Κατά το λούσιμο είναι φυσιολογικό να πέσουν μερικές τρίχες. Είναι αυτές που θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς επειδή βρίσκονται στη τελογενή φάση του κύκλου ζωής τους.
Μύθος 2: Η αραίωση μαλλιών εμφανίζεται προς τη μέση ηλικία
Αλήθεια: Δυστυχώς η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ήδη από την εποχή της εφηβείας ( 5% πριν από τα 20). Σίγουρα εξελίσσεται σε κάθε άτομο όσο μεγαλώνει, Το 50% των ανδρών στα 40 έτη εμφανίζει ανδρογενετικη αλωπεκία που θα φτάσει το 80% στα 70 τους.
Η έγκαιρη αναγνώριση της κατάστασης  και η αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη ωρεί κυρίως τους άνδρες. Όμως   hιατώστε να διατηρήσουμε τα μαλλία μας σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Μύθος 3: Η κληρονομική τριχόπτωση είναι ανδρικό πρόβλημα.
Aλήθεια: Όταν λέμε κληρονομική τριχόπτωση εννοούμε την ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ).
Ταλαιπωρεί κυρίως τους άνδρες. Όμως αξίζει να επισημάνουμε ότι αποτελεί ένα σχετικά συχνό γυναικείο πρόβλημα. Στις γυναίκες εκτός απο την κληρονομικότητα που μπορεί να συσχετίζεται και με ορμονικές διαταραχές.
Επιδεινώνεται και στα δυο φύλα με την ηλικία
Μύθος 4: Το γονίδιο της τριχόπτωσης κληρονομείται από την πλευρά της μητέρας.
AΛΗΘΕΙΑ: Σίγουρα υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στις αλωπεκίες και φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζεται και από τους δυο γονείς.
Τα γονίδια που εμπλέκονται ειναι πολλά και όχι μόνο ένα.
Μάλιστα πρόσφατα εχει κυκλοφορησει στην Ελλάδα ενα γονιδιακό τεστ για τις αλωπεκίες που βρίσκει τα εμπλεκόμενα γονίδια. Αυτά τα γονίδια καθορίζουν την απάντηση του ασθενούς στη θεραπεία. Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε μια πιο εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Μύθος 5: Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται αποκλειστικά στην εποχή της εμμηνόπαυσης.
Αλήθεια: Η ΑΓΑ γυναικείου τύπου μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής μιας γυναίκας. Στο 6-12% σε ηλικίες ως τα 30 και ανεβαίνει σε 40-55% μετά τα 70. Στις νέες γυναίκες μπορεί να υποκρύπτονται ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με την αύξηση της τεστοστερόνης.
Επίσης η έλλειψη σιδήρου όπως και νοσήματα του θυρεοειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Πολλές γυναίκες  παρατηρούν πιο έντονο το πρόβλημα μετά από την εμμηνόπαυση, επειδή παύει η προστατευτικη δράση των οιστρογόνων στα μαλλια.
Μύθος 6: Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν τριχόπτωση.
Αλήθεια: Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί για τις γυναίκες που όντως τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης προκαλούν αλωπεκία. Στους άνδρες αυτό δεν ισχύει. Στα τριχοθυλάκια των πασχόντων μετατρέπεται η τεστοστερόνη σε 5-διυδροτεστοστερόνη, μια ουσία που προκαλεί ατροφία της ρίζας της τρίχας
Mύθος 7:  Δεν υπάρχει θεραπεία για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.
Αλήθεια: Είναι εγκεκριμένα δύο φάρμακα, η μινοξιδίλη (minoxidil) και η φιναστερίδη (finasteride). Η μινοξιδίλη είναι ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο το οποίο εφαρμόζεται τοπικά και διεγείρει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας σε άνδρες και γυναίκες, στις προσβληθείσες περιοχές. (στην περίοδο της κύησης και γαλουχίας αποφεύγεται). Η φιναστερίδη είναι ορμόνη της κατηγορίας των αντιανδρογόνων, που λαμβάνεται από το στόμα και συστήνεται για την αντιμετώπιση της κοινής φαλάκρας σε άνδρες . Δρα εμποδίζοντας την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης από τον τριχικό θύλακο. Αντισυλληπτικά και αλλα ορμονικά σκευάσματα μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.
Φαίνεται πως και άλλες ουσίες όπως βιομιμητικα πεπτίδια και αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν στη θεραπεία.
Η χρήση του PRP ( platelet rich plasma) – μια ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιούμε τα αιμοπετάλια του ασθενούς – κερδίζει έδαφος και σε πολλες περιπτώσεις φέρνει καλά αποτελέσματα.
Επίσης η χρήση LED συσκευών ενισχύει το θεραπευτικο αποτέλεσμα.
Επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα δίνουν και οι εξελιγμένες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών.
Το σωστό ειναι να ξεκινήσει έγκαιρα η θεραπευτική αντιμετώπιση πριν έχουμε μεγάλη απώλεια μαλλιών.
Μύθος 8: Η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες είναι μόνιμη.
Αλήθεια: Εξαρτάται για το ποιά είναι η αιτία απώλειας των μαλλιών. Υπάρχουν νοσήματα όπως η ανδρογενετική αλωπεκία που αναφέραμε και άλλα που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια μαλλιών. Πολύ συχνά όμως οι γυναίκες παθαίνουν τελογενή τριχόρροια. Μία κατάσταση κατά την οποία πέφτουν πολύ έντονα τα μαλλιά. Εμφανίζεται μετά απο περιόδους στρες του οργανισμού και χαρακτηριστικά μετά απο την εγκυμοσύνη.   Ωστόσο, θα αναγεννηθούν πλήρως μέσα σε λίγους μήνες. Ένα άλλο γεγονός που παρατηρείται στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την δύναμη και την καλή υγεία των μαλλιών. Σ αυτή την περίπτωση η σωστή διατροφή και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αποκατάσταση των μαλλιών.
Μύθος 9: Το άγχος προκαλεί τριχόπτωση
Σε γενικες γραμμές ναι. Πχ στη γυροειδή αλωπεκία (κατά το λαικό “τριχοφάγο”) ενοχοποιείται το στρες, Αν όμως  μιλάμε για ανδρογενετική αλωπεκία το άγχος  επιβαρύνει την κατάσταση, αλλά δεν είναι η αιτία της πάθησης.
Μύθος 10: Μετά τις διακοπές τα μαλλιά πέφτουν
Αλήθεια: Υπάρχουν περίοδοι που τα μαλλιά μας μπορεί να πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο, χωρίς απαραίτητα να υποδηλώνει αυτό κάποια πάθηση. Αν όμως εξακολουθήσει για αρκετούς μήνες θα πρέπει να ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας,
Μετά τις διακοπές τα μαλλιά μας μπορεί να είναι ταλαιπωρημένα από τον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας και το καθημερινό στέγνωμα με το πιστολάκι. Φροντίστε τα μαλλιά σας με ειδικά προιόντα περιποίησης ώστε να δείχνουν υγιή και λαμπερα. Το κόψιμο δεν δυναμώνει τη ρίζα των μαλλιών, αλλά τα δείχνει πιο περιποιημένα αν έχουν ταλαιπωρηθεί.
*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».
https://kourdistoportocali.com