Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25

9 παθήσεις με σύμπτωμα την μόνιμη κούραση

9 παθήσεις με σύμπτωμα την μόνιμη κούραση
Η κούραση είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η υπερβολική χρήση των «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών αποτελούν βασικές αιτίες.
Η επίμονη κούραση όμως μπορεί να είναι και σημάδι κάποιας ασθένειας.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες για ποιες παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα η κούραση που δεν υποχωρεί.

Αναιμία: Είναι η ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Λιγότερο οξυγόνο σημαίνει λιγότερη ενέργεια και περισσότερη κούραση.
Κοιλιοκάκη: Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο λεπτό έντερο όταν το άτομο τρώει γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι).
Άπνοια: Οι μυς του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά ώστε να διεγείρει τους μυς και το άτομο να πάρει βαθιά αναπνοή.
Οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου προκαλούν κούραση και εξάντληση.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βαριά και χρόνια κούραση, η οποία δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση. Το αίσθημα κόπωσης δεν υποχωρεί παρά την ξεκούραση και τον ύπνο.
Ινομυαλγία: Πρόκειται για διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο. Εκτός από τον πόνο, βασικό σύμπτωμα είναι η μόνιμη κούραση.
Χρόνιος πόνος: Οι άνθρωποι που για πολλούς λόγους βιώνουν χρόνιο πόνο, αισθάνονται κούραση.
Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή, το σώμα κουράζεται, κατάσταση που επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου που συχνά συνυπάρχει.
Προβλήματα θυρεοειδούς: Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός, προκαλούν κούραση. Στον υποθυρεοειδισμό, ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές ορμόνες, με αποτέλεσμα το άτομο, εκτός από κούραση να αισθάνεται μυϊκούς πόνους και να παίρνει βάρος.
Κατάθλιψη: Πρόκειται για βασική αιτία μόνιμης κούρασης, ενώ άλλα συμπτώματα είναι η απάθεια, η αδυναμία συγκέντρωσης, η έλλειψη κινήτρων κλπ. Η κατάθλιψη και η μόνιμη κούραση δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, όπου η μία κατάσταση οδηγεί στην άλλη.
Πολλαπλή σκλήρυνση: Η κούραση που προκαλεί η χρόνια πάθηση που καταστρέφει τα νεύρα, έχει πολλές αιτίες. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και οι μυϊκοί σπασμοί, προκαλούν συχνές αφυπνίσεις.
Η κατάθλιψη, συχνή στα άτομα με σκλήρυνση, συμβαδίζει με την κούραση και καθιστά αδύνατη την εκτέλεση ακόμη και απλών καθημερινών λειτουργιών, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Υπάρχει όμως και η κόπωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία είναι πιο σοβαρή, καθημερινή και επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως η θερμότητα και η υγρασία.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr Onmed.gr, www.health.com 
proionta-tis-fisis.com