Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17

Οι Ολλανδοί αποφεύγουν τις στατίνες, ενώ εμείς πάσχουμε από κατευθυνόμενη στατινολαγνεία

Οι Ολλανδοί αποφεύγουν τις στατίνες, ενώ εμείς πάσχουμε από κατευθυνόμενη στατινολαγνεία
Μια πρόσφατη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη αποκαλύπτει πως στην Ολλανδία, τη χώρα με το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, οι 8 στους 10 εκείνων που σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) θα έπρεπε να παίρνουν στατίνες για πρωτογενή πρόληψη, δεν τις λαμβάνουν! Οι Ολλανδοί αποφεύγουν τις στατίνες, ενώ εμείς πάσχουμε από κατευθυνόμενη στατινολαγνεία
Αυτό ισχύει και για άτομα με ιδιαίτερα υψηλές τιμές της «κακής» LDL χοληστερίνης. Επίσης, στους ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο, συνήθως έμφραγμα (δευτερογενής πρόληψη), ο ένας στους τρεις δε λαμβάνει στατίνη!

Δεν είναι ξεκάθαρο σε τι ποσοστό αυτό οφείλεται

στη μη σύσταση από το γιατρό τους ή σε δική τους «μη συμμόρφωση» στις οδηγίες. Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό όμως άρνησης εφαρμογής των guidelines (77% στην πρωτογενή πρόληψη) πρέπει να οφείλεται και στα δυο. Η LifeLine cohort μελέτη συμπεριέλαβε 70.000 άτομα και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα.1
Στην Ολλανδία, η κάλυψη του πληθυσμού σε ιατρικές υπηρεσίες είναι πλήρης, καθολική και πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που την κατατάσσει στην 1η θέση στην αξιολόγηση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, (η Ελλάδα είναι στην 23η) και κατ΄ επέκταση στον κόσμο!
Η ανεργία είναι μηδαμινή, όπως και οι ανασφάλιστοι, και το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Τα αποτελέσματα της μελέτης χαρακτηρίστηκαν σοκαριστικά (shocking results!) και ανεξήγητα, κυρίως από εκείνους που προσπαθούν να εντάξουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στην προληπτική θεραπεία με στατίνες.
Προτείνουν μάλιστα εντατικοποίηση της ενημέρωσης γιατρών και ασθενών για την άμεση ανάγκη κάλυψης του χάσματος μεταξύ των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) για τις στατίνες και της πραγματικής χρήσης τους στην Ολλανδία. 2
Σε ποιους όμως δίνουν συστάσεις και προτείνουν ενημέρωση οι με το αζημίωτο συνήγοροι των στατινών;

Στους πιο ενημερωμένους γιατρούς και ασθενείς στον κόσμο;

Μήπως ακριβώς επειδή είναι σωστά ενημερωμένοι για τις στατίνες παρατηρούνται αυτά τα «shocking results» της πρόσφατης μελέτης; Μήπως το λάθος δε βρίσκεται στους Ολλανδούς γιατρούς και πολίτες, αλλά στις ολλανδικές οδηγίες (guidelines), που βασίζονται στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, των οποίων τα περισσότερα μέλη των επιτροπών σύνταξής τους χρηματοδοτούνται από 10 φαρμακευτικές εταιρείες κατά μέσον όρο;
Στην Ολλανδία και τις άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης οι γιατροί δε βιάζονται ούτε να γράψουν εξετάσεις, ούτε να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

Εκεί ακόμα θεραπεύουν αρρώστους και όχι εργαστηριακά ευρήματα.

Θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα 36 σχόλια που έγιναν από τον ιατρικό κόσμο στο αντίστοιχο άρθρο του Medscape CARDIOLOGY.2 Σχεδόν όλοι υποστηρίζουν τη στάση των Ολλανδών γιατρών και πολιτών, που αντίθετα με τους Αμερικανούς, που καταπίνουν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων και έχουν πολύ χειρότερη υγεία, δίνουν έμφαση στην άσκηση και στη σωστή διατροφή τους.

Άσκηση & διατροφή το «δίπολο» του ευ ζην 

Οι Ολλανδοί γνωρίζουν το πόσο μικρό όφελος αναμένουν από τις στατίνες στην πρωτογενή πρόληψη και τις πιθανές παρενέργειες, ιδιαίτερα σε άτομα που ασκούνται ή χρησιμοποιούν καθημερινά ποδήλατο, που είναι τόσο σύνηθες στην Ολλανδία (βλέπε άρθρο: Στατίνες~Απειλούν τα οφέλη της άσκησης τη σωματική και ψυχική υγεία).3
Η «μη συμμόρφωση των ασθενών» στη θεραπεία συχνά οφείλεται στο υψηλό τους μορφωτικό επίπεδο, στην κοινή λογική και στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης!
Να ξεκαθαρίσω μια ακόμα φορά, πως δεν ανήκω στον ιατρικό και παραϊατρικό χώρο που δαιμονοποιεί τις στατίνες. Δε δέχομαι όμως και την κατευθυνόμενη στατινολαγνεία. Θεωρώ τις στατίνες ιδιαίτερα χρήσιμα φάρμακα στη δευτερογενή πρόληψη, σε ανθρώπους δηλαδή με καρδιαγγειακή νόσο, όπως και σε άτομα πραγματικά υψηλού κινδύνου.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση 

Η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται εν γνώσει του πιθανού οφέλους και κινδύνου παρενεργειών και με κατάλληλη παρακολούθηση και ενημέρωση των ασθενών, όπως ισχύει δηλαδή και για κάθε φάρμακο. Οι στατίνες δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για διακοπή καπνίσματος, την άσκηση και την απώλεια βάρους!
Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύω πως κινείται και η χρήση των στατινών στην Ολλανδία. Ακόμα και η μη καθολική χορήγησή τους στην δευτερογενή πρόληψη θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε περιστατικά με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρές παρενέργειες και εξασθενημένους υπερήλικες.
Στην Ελλάδα έχουμε και εμείς εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines), που περιφέρουν και μοιράζουν κατά καιρούς φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι των ενδιαφερομένων για τις στατίνες εταιρειών στους γιατρούς, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από ιατρείο σε ιατρείο!

Τα «δικά μας» guidelines έχουν δυο πρωτοτυπίες.

  • Πρώτον, δεν περιέχουν δήλωση οικονομικών συμφερόντων των συγγραφέων (disclosures), ίσως επειδή οι οικονομικές τους σχέσεις θεωρούνται πλέον γνωστές και δεδομένες.
  • Δεύτερον και σημαντικότερο, είναι πολύ επιθετικότερα στη χορήγηση στατινών από εκείνα της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας!
Έλληνας καρδιολόγος: Παράλογα τα μειωμένα όρια για τη χοληστερίνη 
Ακόμα όμως και έτσι, είναι τέτοια η πλύση εγκεφάλου, που έχουν υποστεί οι Έλληνες γιατροί από μισθωμένους ειδικούς στατινολόγους συναδέλφους τους στα χιλιάδες συνέδρια και από τα ιατρικά έντυπα, που ακόμα και αυτά τα απαράδεκτα guidelines παραβιάζονται προς το χειρότερο!
Όποιος έχει χοληστερίνη πάνω από τις αυθαίρετες «φυσιολογικές τιμές», κινδυνεύει να πίνει στατίνες στο υπόλοιπο της ζωής του, έστω και αν ο καρδιαγγειακός του κίνδυνος είναι μηδέν!

Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, όπου οι ασθενείς δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, θα έχουμε να κερδίσουμε πολλά αν δούμε τι εφαρμόζεται στη φαρμακευτική πολιτική στην Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.
Πολλά επίσης έχουμε να κερδίσουμε αν αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά το πρόβλημα του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής του πληθυσμού. Οι ίδιες χώρες είναι επίσης ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 

Όσο για τους συνηγόρους των στατινών, που τόσο στεναχωριούνται τελευταία για τον κόσμο, που για οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να προμηθευτεί μαζικά στατίνες, να πάνε ένα διάστημα στην Ολλανδία, να ενημερώσουν και εκεί, που υπάρχει τόση ανάγκη, τους γιατρούς και το κοινό.
Πρόβλημα γλώσσας δεν υπάρχει, στην Ολλανδία ξέρουν όλοι αγγλικά, οι αποδοχές τους θα είναι καλύτερες και η «αγορά» είναι παρθένα! Τους δικούς μας ανθρώπους θα έπρεπε να τους σκεφθούν την εποχή που πρωτοστατούσαν στην απίστευτη φαρμακευτική σπατάλη, που συνέβαλε αποφασιστικά στη σημερινή κρίση.
Χρήστος Ντέλλος 16 Ιουνίου 2015 – www.ntellos.gr
Τέλος άρθρου

“Η Τροφή μας το Φάρμακο μας”~Επαναλαμβάνω: Προκαλώ και προσκαλώ όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ λύση για την αύξηση της “καλής” με ταυτόχρονη μείωση την “κακής” χοληστερίνης, έχει πλέον βρεθεί και είναι φυσική, 100% αποτελεσματική και 100% ασφαλής!! 
Πρόκειται για μοναδική καινοτομία, προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία σε μόλις ένα τρίμηνο θα εξαλείψει αποτελεσματικότατα τον όποιο κίνδυνο ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, καθώς δεν σταματά την παραγωγή της πολύ ωφέλιμης χοληστερίνης, αλλά απλώς την εξισορροπεί: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!
Σας προκαλώ επίσης να βρείτε ένα οποιοδήποτε προϊόν, ΦΥΣΙΚΌ Ή ΜΗ, που επιπλέον να έχει ΚΑΙ τα παρακάτω οφέλη καθώς,

Σε διάστημα συστηματικής λήψης έξι μηνών αποδείχτηκε:

  • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης (GSH) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM)
  • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες
  • Σημαντική επίσης είναι η δράση στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σωματικού λίπους και του καρκίνου του προστάτη.

    Ενώ σε ένα μήνα, στατιστικά σημαντικές μειώσεις στις παραμέτρους:

    α) λιπώδης μάζα όπου έχουμε μείωση 4,9 %
    β) ποσοστό λίπους που μειώθηκε 1,08%
    γ) περιφέρεια μέσης με μείωση 0,95cm και
    δ) περιοχή σπλαχνικού λίπους στην οποία αντιστοιχεί μείωση 5,01%. 
Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
Ας θυμόμαστε πως η χοληστερίνη (καλή-κακή) είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ: Λιπαρά και Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο
Μπορείτε να δείτε ακόμη: Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν;   
Χοληστερίνη: Οι στατίνες συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα καρδιολογικά φάρμακα 
Πώς οι στατίνες εκφυλίζουν την υγεία του εγκεφάλου σας 
Η σύνδεση της Αθηρωματικής πλάκας με Φλεγμονή και Χοληστερόλη 
Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 

Αναφορές

Balder JW, Scholtens S, Schie LM, et al. Adherence to national guidelines in primary and secondary prevention of cardiovascular diseases in the Netherlands: The LifeLines cohort study. ISA 2015; May 24. 2015; Amsterdam the Netherlands
Eight in ten primary-prevention patients skip statins Dutch study finds. Medscape Cardiology, May 26, 2015
Χρήστος Ντέλλος. Άσκηση και στατίνες-μια δύσκολη συμβίωση. Καρδιολογική Άποψη, 2013
https://www.proionta-tis-fisis.com