Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18

Novartis: Στην αντεπίθεση η ΝΔ - Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής


Το τριήμερο μεταξύ της 30ης Σεπτεμβρίου και της 2ας Οκτωβρίου αναμένεται η συζήτηθεί στην Ολομέλεια το αίτημα της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής
Από: .ethnos.gr

Στην αντεπίθεση περνά από σήμερα η Νέα Δημοκρατία στο μέτωπο της Novartis, καθώς ο κύβος ερρίφθη και η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να εισηγηθεί τη σύσταση προκαταρκτικής
επιτροπής για την αναζήτηση ευθυνών του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε αυτό, που περιγράφεται εδώ και μήνες από το κυβερνών κόμμα ως απόπειρα εξύφανσης σκευωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης κατά των πολιτικών της αντιπάλων.
Μολονότι, καταθέσεις όπως αυτή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, που κατά πληροφορίες περιέγραφε παρεμβάσεις του κατονομασθέντος ως Ρασπούτιν στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου βάρυναν ως προς την απόφαση της ΝΔ, το ζήτημα κατά πληροφορίες είχε απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μήνες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως η ύπαρξη συγκεκριμένων καταγγελιών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου κατ ουσίαν οδηγούσε αυτομάτως στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν, άλλωστε, πως πιθανή σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα έδινε την εντύπωση πως η πλειοψηφία επεδίωκε ένα…παιχνίδι καθυστερήσεων και κωλυσιεργίας, καθώς η πρόσφατη εμπειρία των πολλών εξεταστικών παραπέμπει σε ατέρμονες διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν πως στόχος της πλειοψηφίας είναι να υπάρξει αποτέλεσμα και άρα διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.
Η συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας να αφήσει «εκτός κάδρου» προανακριτικής τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υποδηλώνει αφ ενός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη του προκατόχου του, που όπως λέγεται είχε στην ημερήσια ατζέντα τη στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων, αφ ετέρου ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνεται την ανάγκη να…πολώσει το πολιτικό κλίμα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προς ώρας πορεύεται άνευ ρεαλιστικής ατζέντας.
Για τη συγκεκριμένη άποψη είχε προιδεάσει και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιμένοντας ότι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα πρέπει να παρέχει σε πρώην πρωθυπουργούς ένα υψηλότερο σύστημα προστασίας. Μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια.
Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας». Τα ίδια πρόσωπα, εξάλλου, ανασύρουν την περίφημη φράση του ιδρυτού της παράταξης, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «οι πρωθυπουργοί δεν πηγαίνουν στη φυλακή, πηγαίνουν στο σπίτι τους». Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν, επίσης, πως είναι άκρως ενδιαφέρον, πως θα επιλέξει να τοποθετηθεί έναντι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ήτοι κατά πόσον θα προσφέρουν κάλυψη στον μέχρι χθες πανίσχυρο Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με έναν πρώτο προγραμματισμό, το τριήμερο μεταξύ της 30ης Σεπτεμβρίου και της 2ας Οκτωβρίου αναμένεται η συζήτηση στην Ολομέλεια το αίτημα της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στους μάρτυρες, που θα κληθούν να καταθέσουν. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να προσέλθουν στην προανακριτική και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, από τις καταθέσεις των οποίων, εξαρτώνται πολλά για την περαιτέρω έκβαση της υπόθεσης.