Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 2

Zoυρλομανδύας για τους συνεπείς η ΔΕΗ. Πλειστηριασμοί ή απολύσεις οι τράπεζες

Ενα ακόμη σοκ περιμένει τους συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους πολίτες καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ενα ακόμη σοκ περιμένει τους συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους πολίτες καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα πρώτα δείγματα γραφής της οποίας προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Ο τρόπος που διαχειρίζεται την χρεοκοπημένη ΔΕΗ με τιμωρία των συνεπών καταναλωτών και τα κόκκινα δάνεια με αντίστοιχη τιμωρία των συνεπών πελατών των τραπεζών είναι άδικος και συριζέικος.
Από τον Ian Ford

Σκέτη απογοήτευση. Στη δε περίπτωση των κόκκινων δανείων εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί θα είναι μονόδρομος για τις τράπεζες οι απολύσεις υπαλλήλων τους και το κλείσιμο καταστημάτων. Στο μεταξύ το Brexit, η άνοδος του AfD στη Γερμανία, οι απειλές πολέμου του Ερντογάν που αυτή τη φορά δεν δείχνει να μπλοφάρει σε συνδυασμό με την πτώση του τουρισμού δημιουργού συνθήκες νέου μνημονίου-νέας κόλασης.

Kαλπάζει η Ακροδεξιά στη Γερμανία


Πρωτιά για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), αλλά και εντυπωσιακή άνοδος για την ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) δείχνουν τα μέχρι στιγμής έξιτ πολ μετά τις εκλογές της Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Η CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του τοπικού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ, κερδίζει καθαρά την πρώτη θέση με 32,5%, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014.
Η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της και υπερβαίνει πλέον το 27%. Κατάρρευση για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που περιορίζεται στο 10%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει ποτέ στη Σαξονία. Μία ακόμη απογήτευση περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι πέφτουν κάτω από το 8%, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Εντυπωσιακά αυξημένο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφηφόρων στη Σαξονία, που φτάνει το 65%.

Καθίζηση του Τουρισμού


Το αρνητικό “σερί” στον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που ξεκίνησε ήδη από την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν και επιβεβαιώθηκε από τις χαμηλές επιδόσεις που είχαν οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό σε σύγκριση με πέρσι, συνεχίζεται και το φθινόπωρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καταγράφεται μείωση των θέσεων κατά 8,5% και σε απόλυτο αριθμό 261 χιλιάδες τον Σεπτέμβριο και κατά 4,7% και 79 χιλιάδες θέσεις τον Οκτώβριο.
Πρόκειται για αναμενόμενη κάμψη από τους επιχειρηματίες του Τουρισμού με βάση την εξέλιξη της περιόδου, αλλά και λόγω της μεγάλης ανόδου που σημειώνουν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, ειδικότερα η Τουρκία. Συνολικά σε σύγκριση με πέρσι παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,2% ή σχεδόν 1,1 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν, ενώ για την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου η μείωση ήταν 5,7% ή 520 χιλ., με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις ).
Το Σεπτέμβριο η πλειοψηφία των αεροδρομίων καταγράφει μείωση, όπως αποτυπώνεται στο στατιστικό δελτίο Αυγούστου του ΙΝΣΕΤΕ. Πιο αναλυτικά, στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση τόσο σε απόλυτες διαφορές που ανέρχεται σε 18,2% ή -83 χιλ. θέσεις, ενώ στα Χανιά εμφανίζεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση με 19,1%/-44 χιλ. Μεγάλη μείωση αναμένεται στη Ρόδο (-6,2%/-32 χιλ.), στην Κω (-6,7%/-17 χιλ.), στην Σκιάθο κατά 17,2%/-7 χιλ. θέσεις, και στη Σάμο κατά 15,3%/-5 χιλ. Πτώση αναμένεται και στα Ιόνια Νησιά: Κέρκυρα -8,4%/-27 χιλ., Ζάκυνθος -11,2%/-21 χιλ., Άκτιο -9,1%/-6 χιλ. και Κεφαλονιά -1,8%/-1 χιλ. θέσεις. Αντίθετα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με 33,0% (+9 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια Καρπάθου (+9,9%/+2 χιλ. θέσεις) και της Μυκόνου (+3,6%/+3 χιλ. θέσεις.
Τον Οκτώβριο αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτη διαφορά αεροπορικών θέσεων που ανέρχεται σε -32 χιλ. θέσεις κατά -13,7%. Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστιαία διαφορά αναμένεται στη Μυτιλήνη -27,9%/-2 χιλ. και ακολουθούν Σκιάθος (-21,3%/-1 χιλ.), Κάρπαθος (-19,3%/-1 χιλ.), Άκτιο (-18,2%/-4 χιλ.) και στα Χανιά κατά -15,5%/-21 χιλ. θέσεις. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Μυκόνου +26,7%/+9 χιλ. θέσεις και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με +15,8%/+2 χιλ.. Σε επίπεδο απόλυτων διαφορών η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στο αεροδρόμιο της Ρόδου κατά 10 χιλ./+3,5%.
Στο στατιστικό δελτίο δίνεται επίσης μια ερμηνεία για τα φετινά νούμερα του Τουρισμού, όπου οι αφίξεις είναι σταθερές, αλλά τα έσοδα υψηλότερα. Όπως αναφέρεται, αν και το σύνολο των αφίξεων του πρώτου εξαμήνου είναι περίπου στα ίδια επίπεδα όπως και πέρσι (9,4 εκατ.), παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο “μείγμα” των αγορών: μειώνονται οι αφίξεις από αγορές χαμηλής δαπάνης (χώρες Βαλκανίων, χώρες ΕΕ εκτός Ευρωζώνης) και αυξάνονται από υψηλής δαπάνης (χώρες εκτός ΕΕ). Παράλληλα, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες Ευρωζώνης παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες, τα έσοδα από τις χώρες αυτές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, που εκτιμάται πως οφείλεται σε αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 9,4 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9,456 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.Αντίθετα με τις αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,3%/+732 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 5,5 δισ.

Σενάρια Πολέμου με τη Τουρκία


Στο μεταξύ καθόλου απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει η προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας. Και προτείνει μάλιστα τη Χάγη για επίλυση της διαφοράς με την υφαλοκρηπίδα.
Σε άρθρο του αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Σημίτης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ. Η Συμφωνία του Ελσίνκι του 2003 προέβλεπε, ότι η Τουρκία θα έπρεπε να επιλύσει προηγουμένως υπάρχουσες διαφορές της όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ελληνική κυβέρνηση του 2004 ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και δεν επέμεινε στην τήρηση της Συμφωνίας του Ελσίνκι. Συνεννοήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη προχώρησαν το 2010 – 2011 σε σημαντικό βαθμό. Αλλά τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα απέφυγαν μια συμφωνία. Το αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να συνεχίζει να προβάλλει διεκδικήσεις ασυμβίβαστες με τις ελληνικές απόψεις τόσο όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη της όσο και ως προς τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Οι διαφορετικές αυτές θέσεις αναδείχθηκαν στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996. Παρέμειναν από τότε χωρίς να υπάρξουν νέα επεισόδια. Ομως η Τουρκία, ενώ ακολουθούσε μια πολιτική σιωπηρής ανοχής, άλλαξε στάση από τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ γεωτρήσεις και διαπιστώθηκαν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο Ερντογάν εξάγγειλε την ανάγκη άσκησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη «Γαλάζια Πατρίδα». Ποια έκταση καταλαμβάνει η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ασαφές, αλλά έχουν ήδη προβληθεί από την Τουρκία δικαιώματα νότια της Κρήτης, στην περιοχή της Δωδεκανήσου και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Μια αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας είναι στο άμεσο μέλλον πιθανή».
Και συνεχίζει:
«…Ο δρόμος που πρότεινε η Συμφωνία του Ελσίνκι είναι η ενδεδειγμένη τόσο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύρραξη όσο και για να αποδείξει ότι επιθυμούμε την ειρήνη. Η Ελλάδα να προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλυθεί το θέμα των ορίων της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Τουρκίας.»

Ανάμεσα σε πλειστηριασμούς ή απολύσεις υπαλλήλων οι τράπεζες


Σύμφωνα με το newsletter του ΒnBdaily.gr
Δύο είναι οι λέξεις ταμπού, που όλοι γνωρίζουν, αλλά ουδείς θέλει να συζητά επισήμως, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξα-μήνου των ελληνικών τραπεζών: Απολύσεις και πλειστηριασμοί. Με τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι δεν χορηγούνται πολλά δάνεια, ώστε να υπάρχουν έσοδα από τους τόκους, δεν γίνονται πολλές συναλλαγές, ώστε να προκύπτουν προμήθειεςοι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να βρουν ισορροπία μεταξύ της χαμηλής κερδοφορίας και του κόστους λειτουργίας, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Έτσι, η ισορροπία αυτή μπορεί να βρεθεί μέσω του περιορισμού του δικτύου τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει κλείσιμο καταστη-μάτων και απολύσεις. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν στην ουσία εξαντλήσει τα οφέλη για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, τότε, όπως έλεγε στο BnB Daily υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, “θα πρέπει να πούμε την αλήθεια και να εκστομίσουμε τη λέξη, που όλοι αποφέυγουμε: Απολύσεις”.
Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία υπαγωγής των δανειοληπτών στο νέο νόμο Κατσέλη. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, δήλωσε πρόσφατα ότι “κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει πάντοτε σε ισχύ ένας νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως δεν υπάρχει πουθενά, ούτε καν σε χώρες, που πέρασαν από μνημόνια. Ο νέος νόμος είναι η μεγάλη ευκαιρία των δανειοληπτών, που θέλουν λύση. Τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν, όσοι πραγματικά και ειλικρινά επιδιώκουν να λύσουν το πρόβλημα των δανείων τους”.
Πρόκειται, άλλωστε, για ένα νόμο, ο οποίος έχει οφέλη για όλες τις πλευρές: Δανειολήπτες, τράπεζες και Δημόσιο. Με την προθεσμία να λήγει στο τέλος του χρόνου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να δοθεί παράταση, μέσω σχετικού αιτήματος. Διότι, στην ουσία, η μη υπαγωγή στη ρύθ-μιση σημαίνει ότι το ακίνητο του δανειολήπτη θα βγει σε πλειστηριασμό. Εξέλιξη, που είναι η πλέον απευκταία για όλες τις πλευρές.
https://kourdistoportocali.com