Τρίτη, Οκτωβρίου 8

Τα 10 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε για έναν υγιή οργανισμό

lahanika
Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι βασικοί πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής…
Κάποια λαχανικά όμως θεωρούνται… βασιλιάδες χάρη στην υψηλή θρεπτική τους αξία και τα αποδεδειγμένα οφέλη τους στην υγεία.

Ποια είναι;
  • Σπανάκι
Το φυλλώδες λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας χάρη στο εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ. Μια κούπα (30 γρ.) σπανάκι δίνει το 56% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης από βιταμίνη Α και το 100% της ΣΗΠ Βιταμίνης Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι έχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
  • Καρότα
Είναι γεμάτα βιταμίνη Α, παρέχοντας το σούπερ ουάου ποσοστό του 428% της ΣΗΠ σε μόλις μια κούπα 128 γραμμαρίων. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το πορτοκαλί τους χρώμα και βοηθά μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, K και Κάλιο.
  • Μπρόκολο
Μυρίζει σαν Διάολος αν το φέρετε σε ταπεράκι στο γραφείο βρασμένο, όμως είναι ένας σκέτος διατροφικός θησαυρός. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλυκοσινολάτες, προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πέρα από τις προστατευτικές αυτές ιδιότητές του, το μπρόκολο δίνει το 116% της ΣΗΠ βιταμίνης Κ, 135% βιταμίνης C και καλές ποσότητες μαγγανίου και Καλίου ανά κούπα 91 γραμμαρίων.
  • Σκόρδο
Με ιστορία αιώνων στην Αρχαία Ιατρική , το σκόρδο χάρη στην αλισίνη έχει πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του σταθεροποιεί το ζάχαρο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο στο συκώτι.
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» με το μπρόκολο και άρα έχουν παρόμοια διατροφικά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει την ζημιά στα κύτταρα. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στην παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων στο σώμα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση μειώνοντας έτσι το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων να δίνει καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλων όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το Κάλιο.
  • Kale
Η «λαχανίδα» θεωρείται το πιο θρεπτικό φυλλώδες λαχανικό. Μια κούπα ωμής λαχανίδας περιέχει πληθώρα βιταμινών Β, Κάλιο, Ασβέστιο και Χαλκό. Επίσης καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών Α, C και Κ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Kale, συμβάλει στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνοντας την «καλή».
  • Αρακάς
Μια κούπα μαγειρεμένου αρακά περιέχει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και βιταμίνες A, C, K, ριφοβλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, ο αρακάς βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, έχει αντικαρκινική δράση χάρη στης σαπονίνες, μια ομάδα φυτικών συστατικών τα οποία φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος των όγκων καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.
  • Σέσκουλο
Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το σέσκουλο έχει μόλις 7 θερμίδες ανά κούπα, όμως δίνει 1 γραμμάριο ινών, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και ικανοποιητές ποσότητες βιταμινών Α, C, K, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάλιστα σε έρευνες έχει φανεί πώς μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τον διαβήτη και προλαμβάνει την βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Τζίντζερ
Χρησιμοποιείται για αιώνες ως φυτική θεραπεία για τη ναυτία, πλην αυτού όμως το τζίντζερ προσφέρει ένα ελκυστικό «μπουκέτο» από οφέλη: έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
  • Σπαράγγια
Το λαχανικό της άνοιξης αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε διατροφή: Μόλις μισή κούπα προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, με την ίδια ποσότητα να παρέχει ικανοποιητικές δόσεις σελήνιου, βιταμίνης Κ, θειαμίνης και ριφοβλαβίνης. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέως από πηγές όπως τα σπαράγγια μας προστατεύει από ασθένειες και προλαμβάνει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, σε κάποιες έρευνες τα σπαράγγια φάνηκε να βοηθούν στην μεταβολική λειτουργία του συκωτιού προστατεύοντάς το από τις τοξίνες.