Τρίτη, Οκτωβρίου 1

Μεταναστευτικό: Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια - Μεταφέρονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία

photo: Eurokinissi
Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος».
 
Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως η στάση της κυβέρνησης έχει αλλάξει δείχνοντας περισσότερη σκληρότητα και επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.

Έτσι, αποφάσισε να προβεί σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της πολιτικής ασύλου παίρνοντας το ανάλογο ρίσκο για την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης ενός θέματος που «καίει» απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς.
prosfyges peiraias
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η κατάσταση στη Μόρια, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον οποίο μίλησε το Dikaiologitika News «είναι μη διαχειρίσιμη» τουλάχιστον με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την πολιτική ιδεολογία που το περιβάλλει.
Αυτό σημαίνει ότι έχει ανοίξει η πόρτα για διαδικασίες κυρίως αδιαφανείς με κυκλώματα που εξυπηρετούν με το αζημίωτο βέβαια μετανάστες πολλοί εκ των οποίων έχουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και θρησκευτικά κίνητρα.
 Η κυβέρνηση , αλλάζοντας τελείως φιλοσοφία και πολιτική για το μεταναστευτικό, αποφάσισε να το διαχωρίσει σύμφωνα με όσα ισχύουν διεθνώς και τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συνθήκες.
prosfyges peiraias2
Υπό αυτό το πρίσμα πρόκειται για εισροή παράνομων μεταναστών, κάτι για το οποίο φώναζαν και  οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν έβλεπαν ότι περίπου αντιμετωπίζονταν όλοι το ίδιο. Με διευρυμένες και απροσδιόριστες αξιολογήσεις για το ποιοι ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» και μακρόχρονες διαδικασίες απόδοσης ασύλου γεγονός που καθιστούσε την Ελλάδα μία πολύ ελκυστική χώρα για να έρθουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και μεταξύ τους ένας μικρός αριθμός πραγματικών προσφύγων.
Πού θα πηγαίνουν οι παράνομοι
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο για την αποσυμφόρηση της Μόριας « θέλουμε να στεγάσουμε και όχι να στοιβάξουμε» τους ανθρώπους μετακινώντας τους σε δομές σε όλη την επικράτεια. Σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και όχι σε στρατόπεδα ή άλλους ακατάλληλους για διαμονή ανθρώπων χώρους.
Αυτοί προφανώς θα είναι και οι τελευταίοι που μπορούν να θεωρηθούν «κάπως τυχεροί» μέσα στην ατυχία τους. Διότι μετά την ψήφιση του νόμου την επόμενη εβδομάδα, όσοι δεν δικαιούνται να ξεκινήσουν την διαδικασία χορήγησης ασύλου θα οδηγούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στις χώρες απ όπου προήλθαν.
Η λεπτομέρεια εδώ, που είναι εξαιρετικά σημαντική είναι ότι δικαίωμα αίτησης ασύλου θα έχουν μόνο όσοι έχουν «προσφυγικό προφίλ» δηλαδή θα πρέπει να είναι εμφανές ότι πρόκειται για πρόσφυγες κάτι που δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί.
prosfyges peiraias3
Επίσης , πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι με την χαλαρότητα που αντιμετωπιζόταν ως τώρα το πρόβλημα, υπάρχουν σήμερα μερικές χιλιάδες μετανάστες που κυκλοφορούν στην χώρα χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκονται και ποιες είναι οι προθέσεις τους.
Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της χώρας θα είναι οι παράνομοι μετανάστες να μην μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πηγαίνουν κατ ευθείαν σε κλειστά προαναχωρητικά κέντρα , καθεστώς που παραπέμπει περίπου σε αυτό που υπήρχε στην χώρα πριν φουντώσει το πρόβλημα από τα μέσα του 2015.