Κυριακή, Οκτωβρίου 13

Συρία : Σκέψεις της 3ης ημέρας. Άρθρο Συνταγματάρχη ε.α.



Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη* 
Παλιές αναμνήσεις και σημερινές ειδήσεις. 
Στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πάντα υπήρχαν οι φανατικοί των διαφόρων όπλων. 
Οι φανατικοί των όπλων ελιγμού, λέγαν απαξιωτικά και προφανώς αστεϊζόμενοι, για τους φανατικούς του Πυροβολικού.  
«Μάχονται από την αισχρά απόσταση των 25 χιλιομέτρων». 
Αυτά στην ΣΣΕ αστεϊζόμενοι  
Σήμερα, επί τριήμερο ο «Δεύτερος Μεγαλύτερος Στρατός του ΝΑΤΟ», δεν έκανε βήμα εμπρός… 
Μάχεται από την αισχρά απόσταση των 25 χιλιομέτρων. 
Και αυτή την φορά χωρίς εισαγωγικά και αστεϊσμούς… 

Και βάλαν τους ξυπόλητους να πολεμήσουν. 
Όταν υπάρχουν εκατέρωθεν μαχητές με πείσμα… 
τότε οι «μεγάλοι στρατοί» είναι μόνο για την παρέλαση και την δεξίωση… 
Τελικό συμπέρασμα: 
«Σπουδαίοι Στρατηγοί οι Τούρκοι διπλωμάτες….» 
Και μερικές σκέψεις ή επί μέρους συμπεράσματα: 
Α. Σκέψεις για την Τακτική αξιολόγηση των Τουρκικών δυνατοτήτων 
1.ΟιΤούρκοι δεν θα«προελάσουν» αν υπάρχει αντίσταση. Δεν θα ενεργήσουν ποτέ εάν έχουν να αντιμετωπίσουν σθεναρή άμυνα. 
2.Ποτέ δεν προέλασαν και πολύ περισσότερο δεν επιτέθηκαν απέναντι σε οργανωμένα αμυνόμενο εχθρό.
3.Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τους,ΠΑΝΤΑ,ήταν απλές «μετακινήσεις στρατιωτικών Μονάδων», δεν ήταν πολεμικές επιχειρήσεις. 
4.Όλες οι επιτυχίες τους είναι διπλωματικές επιτυχίες μεαπλήπροώθηση και μετεγκατάσταση Μονάδων. Επαληθεύτηκε ξανά ο τίτλος του βιβλίου «Επιτήδειος Ουδέτερος». 
5.Ως εκτούτου ηπολυπροβαλλόμενη απόκτησης εμπειρίας των Μονάδων του, είναι φούμαρα. Δεν έχουν καμία δυνατότητα και εμπειρία για διεξαγωγή ενός σύγχρονου πολέμου, με έναν αντίπαλο στρατό αποφασισμένο να πολεμήσει.  
6.Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι τουρκικές Μονάδες, με αυτά τα γεγονότα, ασκούνται στην προετοιμασία και στο στρες της εισόδου του μαχητού στον πόλεμο. Σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό για την επιτυχή έκβαση επιχειρήσεων.
 7.Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από μετακινήσεις τμημάτων  εντός Τουρκικού εδάφουςκαι μάλιστα με σοβαρές πλημμέλειες περί τα των μετακινήσεων.Όταν ένα τμήμα δεν μπορεί να μετασταθμεύσει πως θα μπορέσει να προελάσει και να πολεμήσει;;. 
8.ΟιΚούρδοι έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο εντός της Τουρκίας, στα μετόπισθεν των Τούρκων. Το γιατί δεν ξεκίνησαν θα φανεί αργότερα. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε τυχαίο. 
9.Αν ακούσετε ότι ξεκινάνε διαπραγματεύσεις, παρεμβάσεις ειρήνευσης, τότε ετοιμαστείτε για την κυρία προώθηση των Τουρκικών δυνάμεων 
Β. Σκέψεις για την Τουρκική στρατηγική. 
1.Ποτέ δεν θα επιχειρήσουν πόλεμο με στρατό αποφασισμένο και με δυνατότητες διεξαγωγής συγχρόνων επιχειρήσεων.Θα μεταθέτουν συνεχώς το επιδιωκόμενο. 
Θα επιχειρήσουν μόνο αν εξασφαλίσουν έναν αναποφάσιστο ή απαξιωμένο αντίπαλο.  
2. Είναι σημαντικό ότι οι Ένοπλες Δυνάμειςτους,δηλώνουν τις όποιες δυνατότητες τους, οι Διπλωμάτες τις αξιοποιούν και η πολιτική ηγεσία τους ζητά την υλοποίηση τους, στον κατάλληλο χρόνοΚαι αναφερόμαστε σε όποιες και εάν είναι αυτές, οι αστείες και μικρές δυνατότητες τους 
Ας ξυπνήσουν και οι δικοί μας πολιτικοί και διπλωμάτες και ας αποβάλλουν τα μειονεκτικά και φοβικά σύνδρομά τους. 
3.Κατά τιςπρόσφατες μετακινήσεις κρύβουν τον τύπο και τους αριθμούς*** των μέσων (πχ αρμάτων. Οι μυστικές υπηρεσίες ξέρουν σε ποιες μονάδες ανήκουν). Μάλλον παίρνουν δυνάμεις από ζωτικής σημασίας περιοχές. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πήραν μονάδες από την Ευρωπαϊκή Τουρκία (Έβρο) 
Η δυνατότητα  των 2,5 Πολέμων αποδεικνύεται παραμύθι. 
4. Έχουν δώσει βαρύτητα και μάλιστα με επιτυχία στην Προπαγάνδα. 
Τα δικά μας ΜΜΕ, με αμφισβητούμενης ποιότητας δημοσιογράφους και αναλυτές πρέπει να πάψουν να είναι φερέφωνα της Τουρκικής προπαγάνδας έναντι ευτελών ωφελημάτων. 
Γ. Σκέψεις για διεθνή σκακιέρα. 
1. Οι υπερδυνάμειςτου πλανήτη είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ρωσία κινείται στην μέση και μάλλον ρυθμιστικά. Με τα γεγονότα υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ. Η Ρωσία αναβαθμίζεται, είναι σύμμαχος του Άσσαντ και συνεργάτης των Τούρκων. Άρα μονοκράτωρ  στην περιοχή και υποσκελίζει-υποβαθμίζει τις ΗΠΑ. Επομένως στην διεθνή σκακιέρα, η αμέτοχος Κίνα ωφελείται και βγαίνει κερδισμένη.  
2. Η Ευρώπη δεν θέλει τονISIS ανεξέλεγκτο, αλλά και πολύ περισσότερο ούτε ελεγχόμενο από την Τουρκία. 
3. Το Ισραήλ φαίνεταιαυτονόητανα μην συμφωνεί. Θα πρέπει να δούμε την αντίδρασή του. Κάποια άμεση, αλλά κυρίως έμμεση μέσω άλλων κρατών, όπως παρακάτω. 
4. Ενδεικτικά, η Αγγλίααειθαλής Γηραιά Αλβιών), η Γερμανία (ιστορικά σταθερά φιλότουρκος), η Ολλανδία (σημαντικότατη αφανής υπερδύναμη), η Δανία (μία άχρωμη χώρα), ο ξεχασμένος ΟΗΕ, καταδίκασαν απερίφραστα την Τουρκική ενέργεια.  
5. Αναφέρεται τυχαίος βομβαρδισμός αμερικανών στρατιωτών. Όσο  τυχαία βομβαρδίστηκε και ηΚινέζικηπρεσβεία στο Βελιγράδι, το 1999. 
6. Η αξιοπιστία, αλλά και το κύροςτης Αμερικήςβγαίνουν λαβωμένα. 
Δ. Η «καθ ημάς Ανατολή». Αριθμοί και ψυχικές δυνάμεις. 
Όσοι δεν μπορούν να κάνουν εκτίμηση μιας στρατιωτικής κατάστασης, αρκούνται στην αριθμητική απογραφή δυνάμεων και μέσων, δλδ σε απλοϊκούς μπακάλικους λογαριασμούς, δύο το λάδι, δύο το ξύδι και έξι το λαδόξυδο.  
Αυτή η αριθμητική ποτέ δεν ίσχυσε σε αυτή την περιοχή. Εδώ είναι «η καθ ημάς Ανατολή». 
Από τους Μηδικούς πολέμους, το 1912, τις ναυμαχίες του Αβέρωφ (στο ΥΓ** γίνεται σύντομη μνεία), τις 11 εκατομμύρια λόγχες του Μουσολίνι.  
Ποτέ οι αριθμοί δεν ήταν με εμάς.  
Εδώ το ατσάλι των αριθμών, πάντα μα πάντα, υποκλίθηκε στο ατσάλι της ανθρώπινης Ορμής. Αυτή είναι η Ιστορία και η μοίρα μας.  
Πάντα σε αυτόν τον Άγιο Τόπο, η Ψυχή αντιπαρατίθεται με υπέρτερες δυνάμεις και νικάει. 
*Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α. 
**Ο Κουντουριώτης. Το 1912 ο Βενιζέλος καλεί όλους τους Ανωτάτους Αξκούς του Ναυτικού. Θέλει το Ναυτικό να περιορίσει την δράση του Τουρκικού στόλου. Όλοι αναλύουν τα αριθμητικά δεδομένα. Επιτελικοί πίνακες αναλυτικοί, πλήρεις, ακριβείς και αναντίρρητοι. Όλα υπέρ των Τούρκων: Αριθμός πλοίων, τύποι πλοίων, μέγεθος πλοίων, ηλικίες πλοίων, αξιόμαχο πλοίων, εκτόπισμα, ταχύτητες, διαμετρήματα, ταχυβολίες, βεληνεκή. Όλα μα όλα υπέρ των Τούρκων. Κανείς δεν τολμάει να υποσχεθεί τίποτε. Και σε μια στιγμή, μέσα στην γενική βουβαμάρα, σηκώνεται ο Κουντουριώτης (αρκετά πίσω στην επετηρίδα) και λέει: «Πρωθυπουργέ, με ότι κωλοκάραβα έχουμε θα κάνουμε το καλύτερο και θα κατισχύσουμε του Τουρκικού στόλου». «Βασίζομαι στην  ψυχή και στην ναυτοσύνη των Ναυτών μας» «Χάλυβες χωρίς ψυχή είναι προορισμένοι να πάνε στον πάτο της θάλασσας». Έτσι χύμα και χωριάτικα.  
Ο Βενιζέλος τον προάγει σε υποναύαρχο και τον κάνει Αρχηγό του στόλου. 
Με δύο ναυμαχίες κατατροπώνει τον Τουρκικό στόλο και τον κλείνει στα στενά. Δεν ξαναβγήκε ο Τουρκικός στόλος για τα επόμενα 70 χρόνια. Οι Τούρκοι ναύαρχοι περάσανε Ναυτοδικείο, διότι ετράπησαν σε φυγή ενώπιον του Εχθρού. Όλοι οι αριθμοί μαζί τους… 
*** Στην φώτο φαίνεται ότι το πρώτο όχημα που είναι μονάδος της περιοχής (ξεχωρίζει από τα χρώματα της παραλλαγής) διακρίνεται ολόκληρος ο εξαψήφιος αριθμός του. Στα επόμενα (με σκούρα χρώματα παραλλαγής) που έρχονται από άλλη περιοχή, φαίνονται μόνο τα τρία τελευταία ψηφία του αριθμού τους, ενώ τα πρώτα καλύπτονται με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας. 
.triklopodia.gr