Κυριακή, Οκτωβρίου 27

Ανησυχεί ο Τσίπρας γιατί σταμάτησε η ενημέρωση για τον αριθμό των λαθρομεταναστών στα νησιά μήπως και ο Κούλης τους διώξει;

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.
Η αλματώδης αύξηση των αιτούντων άσυλο στα νησιά έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση, παρά τα μέτρα αποσυμφόρησης που πήρε η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή σημειώνονται αντιδράσεις από μερίδες πολιτών στις περιοχές όπου οι αρχές θέλουν να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Οι αντιδράσεις αυτές ασκούν μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση γιατί πρόκειται για πολίτες τοποθετούνται πολιτικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Η ενημέρωση για τα νησιά

Η κατάσταση στα νησιά εξελίσσεται επίσης σε βασικό σημείο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης για τη διακοπή της ενημέρωσης σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από τον Νοέμβριο του 2017 στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας δημοσιεύονταν αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία για τους αιτούντες άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία που συγκέντρωνε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνορων Μετανάστευσης και Ασύλου, περιλάμβαναν όχι μόνο το συνολικό αριθμό των αιτούντων άσυλο αλλά και το πόσοι διέμεναν σε κάθε δομή φιλοξενίας. Η ιστοσελίδα έχει να ενημερωθεί από τις 23 Οκτωβρίου.
Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι η διακοπή της ενημέρωσης της ιστοσελίδας γεννάει ερωτήματα.
«Πρόκειται για εφταήμερο.. long weekend εν όψει 28ης Οκτωβρίου, που δείχνει το πόσο εμπεδώνεται η "αριστεία" στη δημόσια διοίκηση; Ή μήπως η κυβέρνηση έριξε "μαύρο" στην ενημέρωση για προσφυγικό; Μήπως ενοχλείται από το γεγονός ότι στις 8/7 οι αιτούντες άσυλο στα νησιά ήταν 17,192 και στις 22/10 είχαν φτάσει τις 34.447, δηλαδή διπλασιάστηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ;»
Να σημειωθεί ότι στις 23/10 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανέλαβε ειδικός συντονιστής για τη μετακίνηση και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας.cnn.gr/