Τετάρτη, Οκτωβρίου 9

Βιταμίνη Ε: Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη

Βιταμίνη Ε: Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη Ε για να λειτουργήσει, καθιστώντας τη μια απαραίτητη βιταμίνη. Είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι προϋποθέτει λιπαρά, τα οποία λαμβάνει από τη διατροφή μας για να απορροφηθεί επαρκώς. Η βιταμίνη Ε αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ πριν απελευθερωθεί στο αίμα προς χρήση.

Η έλλειψή της είναι σπάνια και συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας υποβόσκουσας πάθησης. Κάποια βρέφη πρόωρα γεννημένα παρουσιάζουν επίσης χαμηλά επίπεδα.
Η βιταμίνη Ε εμφανίζεται σε οκτώ χημικές μορφές. Με ένα αιματολογικό τεστ, ένας γιατρός μπορεί να μάθει πόση άλφα-τοκοφερόλη έχει ένα άτομο (μια εκ των μορφών). Ένα φυσιολογικό επίπεδο είναι συνήθως 5.5–17 milligrams ανά λίτρο. Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί για τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Όταν ένας ενήλικας έχει κάτω από 4 mg/L, απαιτείται συμπλήρωμα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης

– Μυϊκή αδυναμία: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά και η ανεπάρκεια επιτρέπει την ανάδυση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία.
– Συγχρονισμός και δυσκολία στο περπάτημα: Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους νευρώνες Purkinje, βλάπτοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν σήματα.
– Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Η βλάβη σε νεύρα μπορεί να τα εμποδίσει να μεταδίδουν σωστά σήματα και προκαλώντας προβλήματα, όπως περιφερική νευροπάθεια.
– Επιδείνωση της όρασης: Η έλλειψη σε βιταμίνη Ε μπορεί να αποδυναμώσει τους υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή και σε άλλα κύτταρα στα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην όραση.
– Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αιτίες της έλλειψης σε βιταμίνη Ε

Κληρονομικότητα

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν κάποιος έχει διαγνωστεί με κάποια σπάνια, κληρονομούμενη ασθένεια. Δύο από αυτές, η συγγενής αβηταλιποπρωτειναιμία και η οικογενειακή απομονωμένη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε προκαλούν τέτοια προβλήματα.

Παθήσεις

Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν:
– χρόνια παγκρεατίτιδα
– κοιλιοκάκη
– κυστική ίνωση
– χολοστατική ηπατική νόσο
Η έλλειψη είναι επίσης συνηθισμένη στα νεογέννητα και σε πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν χαμηλό βάρος.

Βιταμίνη Ε στη διατροφή μας

Είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις ένα άτομο να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε εκτός κι αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα χρόνια πάθηση, κληρονομικότητα ή διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Για άλλους, τα συμπληρώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητα.
Επίσης, η βιταμίνη Ε βρίσκεται πλούσια σε ορισμένες κοινές τροφές:
– φυτικά λάδια, όπως από φιστίκι και ελαιόλαδο
– ξηροί καρποί, σπόροι
– δημητριακά
– γάλα
– στα περισσότερα λαχανικά, όπως στο σπανάκι, στις κόκκινες πιπεριές, στα αβοκάντο και στα σέσκουλα.

Παρενέργειες

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ ότι καμία βιταμίνη σε υπερβολικές ποσότητες δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, μυϊκό πόνο, διάρροια και εμετό. Επίσης, οι υψηλές ποσότητες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντιπηκτικά και φάρμακα της χημειοθεραπείας.
Photo: Author/Depositphotos

Πηγές

 https://enallaktikidrasi.com