Στην κρίση της Ευρώπης η υποχρεωτική διδασκαλία θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία!

Στην κρίση της Ευρώπης η υποχρεωτική διδασκαλία θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία!
Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης 
zougla.gr
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καλείται να αποφασίσει, την 31η Οκτωβρίου 2019, για το αν συνάδει με τη Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.

H προς εκδίκαση υπόθεση Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδας (αρ. 4762/18 και 6140/18)
αφορά στην υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία και οι αιτούντες είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι, γονείς και παιδιά, που ζουν στα μικρά ελληνικά νησιά Μήλος και Σίφνος. Είναι η οικογένεια του Πέτρου Παπαγεωργίου και η Ροδόπη Αναστασιάδου, με την κόρη της Σμαράγδα Ραβιόλου.
Στην προσφυγή αναφέρεται ότι οι αιτούντες ζήτησαν τον Ιούλιο του 2017 από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Ελλάδα να ακυρώσει δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τη θέσπιση του προγράμματος θρησκευτικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2017/18.
Την εποχή εκείνη η Μαρία Ραφαήλ Παπαγεωργίου ήταν στην τρίτη και τελική τάξη του Γενικού Γυμνασίου Μήλου, ενώ η Σμαράγδα Ραβιόλου ήταν στην τέταρτη τάξη του δημοτικού σχολείου της Σίφνου.
Οι αιτούντες ζήτησαν την εξέταση της υπόθεσής τους με τη διαδικασία του επείγοντος πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, αλλά το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματά τους.
Ομοίως, το δικαστήριο αυτό δεν αποφάνθηκε επί της υποθέσεώς τους, διότι η αρχική ακρόαση αναβλήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε το σχολικό έτος είχε ήδη τελειώσει.
Στην προσφυγή τους, οι αιτούντες υποστηρίζουν εκτενώς ότι η υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Διαμαρτύρονται, δε, στο ΕΔΑΔ και για το γεγονός ότι, προκειμένου να απαλλαγούν τα παιδιά τους από τη θρησκευτική εκπαίδευση, τους ζητήθηκε να υπογράψουν δηλώσεις ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Επικαλούνται παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της κατοικίας και της αλληλογραφίας), του άρθρου 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και του άρθρου 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση).zougla.gr