Κυριακή, Οκτωβρίου 20

ΗΔΟΝΕΣ ...ΣΤΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες
ΗΔΟΝΕΣ ...ΣΤΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ!
Γράφει: Ο Γεράσιμος Σαλτός Καθηγητής Ψυχολογίας
 Οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ηδονές, διεγερτικά ευάλωτοι στα πάθη, λατρεύουν την ακολασία και επιθυμούν ν' αγαπιούνται μέχρι θανάτου.
Όλα αυτά ενεργοποιούν σε αφάνταστο και -πολλές φορές- σε επικίνδυνο βαθμό τη "λίμπιντό" τους.
Σε κάποια άτομα οι ορμέμφυτες τάσεις και οι ενστικτικές τους δυνάμεις -υπό μορφή ανεξέλεγκτων παρορμήσεων- λειτουργούν τόσο κυριαρχικά και αυτοκαταστροφικά, που είναι αδύνατο να βιωθούν εμπειρίες με υγιή (φυσικά) συναισθήματα αλλά τα συναισθήματά τους είναι επενδεδυμένα με
διαστροφές, αγριότητα και επιθετικότητα.
Είναι αναπόφευκτο σε μια τέτοια κατάσταση να μη δημιουργηθούν ψυχικές συγκρούσεις.
Όταν το νου και την καρδιά σου τα εξουσιάζει μόνο η γενετήσια ορμή (ένστικτο), ούτε μυαλό έχεις να σκεφτείς ορθολογικά αλλά ούτε και συναίσθημα να προσφέρεις αγάπη.
Όλα γύρω σου κινούνται μέσα σε μια τροχιά θολωμένης εικόνας της πραγματικότητας και ζεις με ψευδαισθήσεις πληρότητος και ευδαιμονισμού.
Η ψυχή όμως κατακρεουργείται συνεχώς και το σώμα κορεσμένο από την στυγνή και αδηφάγο ηδονή, έρχεται η στιγμή που εξαντλείται, αηδιάζει και αποσύρεται.
Και νοιώθεις μόνος, εγκαταλελειμμένος, δυστυχής και "αποτεφρωμένος" από
ευαισθησίες και συναισθήματα.
Και εδώ είναι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής σου.
Θα έχεις την πίστη, το κουράγιο και τη θέληση ν’ αναγεννηθείς μέσα απ’ τις στάχτες σου ή θα μείνεις μες στις στάχτες...ένα κορμί και μια ψυχή αποκαΐδια;
Γιατί ακόμη και τότε φίλε μου... υπάρχει ελπίδα!
Gerasimos Saltos/16-10-2019.
Καλημέρα σας....Κάθε ευτυχία!
Σημειώσεις:
1. Λίμπιντο: η ερωτική ορμή ή τάση, πόθος, που σχετίζεται με το γενετήσιο ένστικτο· αποτελεί το βαθύτερο κίνητρο πολλών ενεργειών του ανθρώπου
2. Οι "ενστικτικές" δυνάμεις, εκπορευόμενες κατά κύριο λόγο από το «Αυτό» (id) {το στάδιο του ψυχισμού, όπου κυριαρχούν οι ενορμήσεις, τα κίνητρα και τα ένστικτα}, επενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή, της ζωτικής λειτουργίας, της κατάκτησης της ευχαρίστησης. Είναι δε συνυφασμένες με την ίδια τη σεξουαλικότητα του ατόμου.
Οι"αντιενστικτικές" δυνάμεις, εκπορευόμενες κυρίως από το Υπερεγώ {το στάδιο του ψυχισμού, όπου κυριαρχούν οι κοινωνικές επιταγές, η υπέρ- ηθική, ο υπέρ- νόμος, η υπέρ- δεοντολογία, ο υπέρ- ιδεαλισμός}, επενεργούν προς μία αυτοκαταστροφική διάσταση του ατόμου, ενεργοποιώντας τάσεις εχθρικότητας και καταστροφικότητας.
3. Αποτεφρωμένος: που έχει αποτεφρωθεί, που έχει καεί τελείως και μετατραπεί σε στάχτη
4. αποκαΐδι : το μισοκαμένοκομμάτιξύλου ή κούτσουρου που έχει απομείνει μετά το σβήσιμο της φωτιάς.
(Εκφράσεις: " Στάχτες κι αποκαΐδια")