ΚΑΘΕ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ OCU ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟ 4000€

ΚΑΘΕ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ OCU ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟ 4000€
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΟΙΩΤΟ
Όταν το Φανάρι ανακάλυψε ότι η μεταφορά των ουκρανικών ιερών που υποσχέθηκε ο Ποροσένκο δεν έγινε, ορίστηκε φόρος για Τόμο από κάθε ενορία, δήλωσε ο Μητρ. Αντώνιος.
Στις 9 Ιουλίου 2019 ο Πρωτοσύγκελος της UOC Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος δήλωσε στη συνέντευξη στους δημοσιογράφους του προγράμματος Ραντάρ στο κανάλι NewsOne ότι:

Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να πάρουν τα ουκρανικά ιερά, η Κωνσταντινούπολη επέβαλε «φόρο στο Τόμο» κάθε ενορία της OCU (μην κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας).
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσπάθησαν να ξεκινήσουν επαφές με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και να ανακαλύψουν εάν είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν με τον πρώην Πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο σχετικά με τη μεταφορά ορισμένων ουκρανικών εκκλησιών και μοναστηριών στο Φανάρι.
«Αυτή η συνάντηση δεν πέτυχε», λέει ο Μητροπολίτης Αντώνιος. Όταν αυτό δεν λειτούργησε, ο Εμμανουήλ (Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ – συντ.) παρουσίασε λογαριασμό στον Επιφάνιο», λέει ο ιεράρχης.
Σύμφωνα με το Δεσπότη Αντώνιο, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να πάρουν τα ουκρανικά ιερά σε ιδιοκτησία, η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να αναπληρώσει το θησαυροφυλάκιο με άλλο τρόπο – τώρα κάθε ενορία της OCU θα πρέπει να πληρώσει για τον Τόμο από 4.000 έως 20.000 €.
«Έχουν μετρήσει πόσες ενορίες (θα εισέλθουν στην OCU – συντ.) μετά την ενοποίηση της UAOC (Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας) και του Πατριαρχείου του Κιέβου και επέβαλλαν "φόρος" σε κάθε ενορία.
Το μικρότερο ποσό είναι 4.000 €, το μεγαλύτερο είναι 20.000 €. Από κάθε ενορία. Και έδωσαν το λογαριασμό στον Επιφάνιο. Μετά από αυτό, ο Φιλάρετος σήκωσε "κύμα", είπε ο επίσκοπος. Για τα «λύτρα» στον Φανάρι λένε και οι ίδιοι οι ηγούμενοι των εκκλησιών της OCU.
«Είπαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν 28 εκατομμύρια, ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη», λέει ένας από τους «ιερείς» της OCU.
Στην ίδιο νεοϊδρυθείσα εκκλησία αυτές οι πληροφορίες δεν σχολιάζονται, ανέφεραν δημοσιογράφοι.Όπως αναφέρθηκε από ΕΟΔ, νωρίτερα το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Κιέβου Rostislav Kravets εξήγησε πώς ότι:
Μνημόνια και συμφωνίες είχαν υπογραφτεί μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, το Φανάρι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει με νόμιμο τρόπο τα υπεσχημένα ιερά.
Ο δικηγόρος δήλωσε:«Προς το παρόν ο νόμος δεν προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα όπως η μεταφορά ή πώληση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι πανεθνικά και ανήκουν στο κράτος».https://www.zougla.gr/blog/article/1751910