Το μπρόκολο καθυστερεί τη φθορά των χόνδρων

Το μπρόκολο καθυστερεί τη φθορά των χόνδρων
Image by Sendy Wulandhary from Pixabay Το μπρόκολο καθυστερεί τη φθορά των χόνδρων
Για την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο νυστέρι. Την κοινή αυτή αντίληψη έρχεται να αμφισβητήσει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia, σύμφωνα με την οποία το μπρόκολο καθυστερεί τη φθορά των χόνδρων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υπόσχονται πολλά», είπε ο Ιαν Κλαρκ, καθηγητής Μυοσκελετικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νόργουιτς. «Χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία τρία διαφορετικά εργαστηριακά μοντέλα, για να δούμε την επίδραση της σουλφοραφάνης σε κύτταρα χόνδρων, σε ιστούς χόνδρων και σε ποντίκια. Τώρα θέλουμε να δείξουμε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους».
Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τη γλυκοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο σε σουλφοραφάνη, ουσία που θεωρείται ευεργετική για τις αρθρώσεις.

Η σουλφοραφάνη αναστέλλει τη λειτουργία ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους. 

Η ουσία περιέχεται και στο λάχανο και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Οι επιστημονική ομάδα από το East Anglia θα ξεκινήσει τώρα κλινικές μελέτες σε ομάδα 40 ασθενών που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Στους μισούς θα ζητηθεί να καταναλώνουν καθημερινά επί δεκαπέντε ημέρες ειδική ποικιλία μπρόκολου, που είναι διασταύρωση του κοινού μπρόκολου με άγριο μπρόκολο Σικελίας.
Οι άλλοι μισοί θα συνεχίσουν τη διατροφή τους κανονικά. Ύστερα από δεκαπέντε ημέρες, οι ασθενείς θα χειρουργηθούν στο γόνατο και οι επιστήμονες θα εξετάσουν τους χόνδρους των δύο ομάδων.
Ένα δεκαπενθήμερο είναι προφανώς ελάχιστος χρόνος για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Όμως οι επιστήμονες θα αναζητήσουν αποδείξεις ότι η σουλφοραφάνη βρίσκεται στο σημείο που χρειάζεται στην άρθρωση και ότι προξενεί ευεργετικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.
«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει ή να αντιστρέψει την αρθρίτιδα», είπε η δρ Ρόουζ Ντάβιντσον, που θα ηγηθεί του πειράματος. «Αλλά μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης».

Πώς να διατηρήσετε την καλή υγεία οστών και αρθρώσεων  

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το ινστιτούτο Arthritis Research UK. «Ως τώρα δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι κάποια τροφή ή κάποια δίαιτα μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», είπε ο καθηγητής Αλαν Σίλμαν, που εργάζεται στο ινστιτούτο.
Από την στιγμή που υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν: Τροφές που πρέπει να ΑΠΟΦΕΎΓΕΤΕ ειδικά εάν πονάτε στις αρθρώσεις
υπάρχουν και αυτές που απαλύνουν/διευκολύνουν/διατηρούν καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες επιδράσεις: 12 κορυφαίες τροφές που συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων 
«Αν λοιπόν αυτά τα ευρήματα αναπαραχθούν στους ανθρώπους, θα πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη». «Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας», προσέθεσε.
Η σουλφοραφάνη είναι ήδη γνωστή για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Είναι η πρώτη φορά που μελετάται η συμβολή της στην υγεία των αρθρώσεων.
Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Τα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα επιλογής που διαθέτω για την περίπτωση αφορούν,

1. τον πολύ ωφέλιμο συνδυασμό υαλουρονικούMSMγλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης
Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη: Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο
2. ένα πραγματικά δραστικό ΒΙΟΕΝΕΡΓΟ κολλαγόνο, σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη, τα οποία ωφελούν ιδιαίτερα περιπτώσεις αρθρίτιδας και όλων τον προβλημάτων στις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα Χτίζει και επαναδομεί την μεσοκυττάρια ουσία των οστών. 

ΚΑΙ τα δύο έχουν προκύψει από μελέτες του πανεπιστημίου Αθηνών

3. Απολύτως απαραίτητα, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Ταυτόχρονα προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
Ενώ παράλληλα συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και την μείωση του κινδύνου παρουσίας οστεοπόρωσης.
Όσοι ενδιαφέρεστε, για οποιοδήποτε από τα 3 παραπάνω συμπληρώματα διατροφής, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com
.proionta-tis-fisis.com

_

_

Translate my blog to

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Εγγραφείτε τώρα