Τετάρτη, Νοεμβρίου 27

ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ;;-- Ενώ η Ελλάδα πνίγεται στους μετανάστες, ο Δένδιας λέει ότι δε θα επιτρέψει στην Τουρκία να εκβιάζει με τις ροές


Freepen.gr - Συνέντευξη στο ραδιοφονικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και τον Άρη Πορτοσάλτε παραχώρησε ο υπουργος Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ωστόσο ο υπουργός έδειξε για άλλη μια φορά ότι με βάση τις δηλώσεις του κινείται σε μια εντελώς διαφορετική εικονική πραγματικότητα. Μετά τα σχόλια ότι οι Τούρκοι πετούν τα λεφτά τους στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πως εμείς "δεν κάνουμε τέτοια χάλια" και ότι έχει παρέλθει η διπλωματία των κανονιοφόρων ενώ τον διαψεύδει η παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα, ήταν η ώρα του μεταναστευτικού.



Ο υπουργός υποστήριξε ότι "δε θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει τη χώρα χρησιμοποιώντας τις προσφυγικές ροές" και πως "δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των τουρκικών βουλήσεων".
Και τι θα κάνουμε; Θα τους δείρουμε; Θα τους βάλουμε τιμωρία; Έχει αντιληφθεί ο υπουργός ότι αυτό που περιγράφει αποτελεί πραγματικότητα; Παρακολουθεί τον τρελό αριθμό παράνομων αφίξεων; Αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι καθαρά δικό μας όσο επιτρέπουμε τη ροή χρήματος και την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικονομικής δραστηριότητας πάνω στη διακίνηση ανθρώπων ενώ τα σύνορά μας παραμένουν αφύλακτα [διότι στον Εβρο δε δικαιολογείται αυτό που συμβαίνει];


Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα:


Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μεγάλη γραφή. Κύριε Δένδια, δε θα ελπίζουμε μόνο φαντάζομαι στις καιρικές συνθήκες. Θα καταφέρουμε επικοινωνία, Ελλάδα και Τουρκία, δηλαδή σ’ αυτή τη συνάντηση που προετοιμάζεται τώρα με τον κ. Ερντογάν, να τον πείσουμε ότι θέλει να κοντράρει την Ευρώπη, αλλά το υφιστάμεθα εμείς, ο γείτονάς του; Θέλει το κακό εντελώς του γείτονα; Δεν ξέρω.


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είμαι ειλικρινής: Δεν είναι πάντα εύκολο να συνεννοηθείς με την τουρκική πλευρά, ακόμη και σε πράγματα στα οποία το δίκαιο και το ορθό και το νόμιμο και το ηθικό είναι προφανή. Η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια κατ' αρχάς να εξηγήσει και στην Τουρκία ότι υπάρχουν δεδομένες υποχρεώσεις. Και κάνει μια εσωτερική προσπάθεια η κυβέρνηση να οργανώσει ένα σύστημα χειρισμού των μεταναστευτικών ροών που να θωρακίζει τη χώρα και τα σύνορά της.


Δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε όλοι. Αν θέλετε, οι αριθμοί υπερβαίνουν και τις υπάρχουσες δυνατότητες του συστήματος και άρα πρέπει και αυτό να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα. Με κανέναν τρόπο όμως -αυτό ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει- δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τουρκία να θεωρήσει ότι το μεταναστευτικό είναι διμερές ζήτημα. Ούτε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει τη χώρα χρησιμοποιώντας τις προσφυγικές ροές. Αυτά τα δύο δεν πρόκειται να γίνουν.


Από κει και πέρα, σ’ εμάς η Τουρκία μπορεί πάντοτε να βρει, ιδίως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ένα σοβαρό και ειλικρινή συνομιλητή, ο οποίος καταλαβαίνει και τα τουρκικά προβλήματα. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι αυτή η οποία, παρά τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε διάφορα θέματα, δεν τα συνέδεσε και στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για να τύχει οικονομικής ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Τουρκία αυτά πρέπει να τ’ αντιληφθεί και να τα εκτιμήσει. Πάντως, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι -και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το κάνει- να θωρακίσει τη χώρα. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των τουρκικών βουλήσεων εάν η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη ν’ αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της.

http://www.freepen.gr/2019/11/blog-post_784.html?fbclid=IwAR2JYUl1IbD20iLbl8GP5n-AjwpdtX_A9Q_wOnbuY2FJaDJU3Sv3zxAFt4w

https://kyklwpas.blogspot.com