Παρασκευή, Νοεμβρίου 1

Ο σουηδικός εφιάλτης

Σερένα Νομικού
Ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, προσθέτοντας μερικές ημέρες αργότερα πως οι Σουηδοί πρέπει να συνηθίσουν τους πυροβολισμούς στο μέλλον και πως η βία θα μπορούσε να συνεχιστεί τα επόμενα 5-10 χρόνια σε ορισμένες περιοχές! Όσον αφορά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τις συνθήκες ακραίες για μία χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Είμαι εγώ λοιπόν υπερβολική όταν περιγράφω τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί; Την απόλυτη μεταναστευτική φρίκη
που βιώνει το πλούσιο αυτό ευρωπαϊκό κράτος, μετά το άνοιγμα των συνόρων του τα τελευταία χρόνια; Είναι παράλογος ο Σουηδός συγγραφέας που γράφει πως η Σουηδία βρίσκεται σε πόλεμο και οι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί; Ή πως η αλήθεια είναι ότι, πολλοί Σουηδοί αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τους πολιτικούς σε μία χώρα που μοιάζει όλο και περισσότερο με εμπόλεμη ζώνη;
.

Άποψη

– της Σερένα Νομικού

Η κυρία J. Bergman είναι μία πολύ καλή αρθρογράφος, δικηγόρος και πολιτική αναλύτρια. Ως εκ τούτου εμπιστεύομαι τις αναφορές της στη Σουηδία, την οποία παρακολουθώ πολύ προσεκτικά τα τελευταία χρόνια. Κυρίως επειδή θεωρώ πως αποτελεί το νούμερο ένα πειραματόζωο των οπαδών της παγκοσμιοποίησης που θέλουν να μετατρέψουν τις κοινωνίες σε πολυπολιτισμικές, για να μπορούν να τις ελέγχουν καλύτερα.
Όπως αναφέρει λοιπόν, το 2018 καταγράφηκε στη Σουηδία ένα ρεκόρ δολοφονικών πυροβολισμών, στους συνολικά 306 (πηγή). Σαράντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 135 τραυματίστηκαν, κυρίως σε μία πόλη κοντά στο Μάλμε, υπενθυμίζοντας τις εφιαλτικές σκηνές της βίας και των βανδαλισμών στην πόλη, εκ μέρους μεταναστευτικών συμμοριών λίγους μήνες πριν (άρθρο μου). Πρόσφατα δε, το εθνικό εγκληματικό κέντρο της Σουηδίας εκτίμησε πως από το 2012 ο αριθμός των πυροβολισμών που ταξινομούνται ως δολοφονικοί ή ως απόπειρες δολοφονίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 100%, με πιο δημοφιλές όπλο το γνωστό μας Kalashnikov που εισάγεται λαθραία στη χώρα.
Σύμφωνα τώρα με μία έκθεση της σουηδικής αστυνομίας, με την ονομασία «Ευάλωτες περιοχές 2017», οι απαγορευμένες ζώνες αυξήθηκαν στις 61, με 200 εγκληματικά δίκτυα και με περίπου 5.000 εγκληματίες! Αυτοί που αμφιβάλλουν κατηγορώντας με συχνά πως έχω κάτι εναντίον της Σουηδίας, ισχυριζόμενοι πως αυτά που περιγράφω είναι από τη φαντασία μου, καλύτερα να διαβάζουν τις πηγές που αναφέρω πάντοτε. Εκτός αυτού η χώρα μου είναι εξαιρετικά συμπαθής, γνωρίζοντας πολύ καλά το επίπεδο του πολιτισμού της που δυστυχώς καταρρέει.
Ειδικά στο Μάλμε των 300.000 κατοίκων, όπου το ένα τρίτο περίπου γεννήθηκε στο εξωτερικό κατά τις στατιστικές της πόλης (πηγή), η κατάσταση είναι απελπιστική. Μέσα σε μία ημέρα, στις 10 Ιουλίου, ένας 25χρονος άνδρας πυροβολήθηκε έξω από το γραφείο των κοινωνικών υπηρεσιών, στον κεντρικό σταθμό η αστυνομία πυροβόλησε κάποιον που είχε μία βόμβα στην τσάντα του και συμπεριφέρθηκε με απειλητικό τρόπο, δύο άλλοι άνδρες πυροβολήθηκαν τη νύχτα και λίγο αργότερα δύο εκρήξεις συντάραξαν την πόλη. Εάν όλα αυτά δεν υποδηλώνουν πώς πρόκειται στην ουσία για εμπόλεμη ζώνη, σε μία χώρα που οι βιασμοί αποτελούν καθημερινότητα, τότε είμαι απλά υπερβολική.
Ο δήμος πάντως κυκλοφόρησε μία οδηγία σχετικά με το πώς να αποφεύγουν οι Σουηδοί την εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως πριν βγουν από ένα κτίριο πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους, να μένουν μακριά από ανθρώπους που θεωρούν απειλητικούς και να αυξάνουν την απόσταση τους από αυτούς, εάν δεν υπάρχουν άλλα άτομα κοντά (πηγή). Κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά και δεν χαρακτηρίζει ως ασφαλές ένα κράτος, εάν δεν κάνω ξανά λάθος.
Αυτό που συνέβη πάντως σε μία άλλη πόλη, στο Linköping στις αρχές Ιουνίου, θυμίζει Βηρυτό. Εδώ σημειώθηκε μία μεγάλη έκρηξη σε ένα κτιριακό συγκρότημα, όπως κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, ευτυχώς χωρίς θανατηφόρα επακόλουθα, με την αστυνομία να υποπτεύεται ως αυτουργό μία μεταναστευτική συμμορία (πηγή).
Στην ίδια τη Στοκχόλμη δε, στις 30 Ιουνίου, σημειώθηκαν πυροβολισμοί με δύο νεκρούς, στους συνολικά έντεκα από την αρχή του έτους, όσο ακριβώς ολόκληρο το 2018. Ο αρχηγός πάντως της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, προσθέτοντας μερικές ημέρες αργότερα πως οι Σουηδοί πρέπει να συνηθίσουν τους πυροβολισμούς στο μέλλον και πως η βία θα μπορούσε να συνεχιστεί τα επόμενα 5-10 χρόνια σε ορισμένες περιοχές! Όσον αφορά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τις συνθήκες ακραίες για μία χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο (πηγή).
Είμαι εγώ λοιπόν υπερβολική όταν περιγράφω τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί; Την απόλυτη μεταναστευτική φρίκη που βιώνει το πλούσιο αυτό ευρωπαϊκό κράτος, μετά το άνοιγμα των συνόρων του τα τελευταία χρόνια; Είναι παράλογος ο Σουηδός συγγραφέας που γράφει πως η Σουηδία βρίσκεται σε πόλεμο και οι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί; (πηγή). Η αλήθεια πάντως είναι πως πολλοί Σουηδοί αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τους πολιτικούς σε μία χώρα που μοιάζει όλο και περισσότερο με εμπόλεμη ζώνη.
Κλείνοντας, ασφαλώς δεν θεωρώ πως οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν στη Σουηδία, αφού πολύ συχνά εμπλέκεται και ο εγχώριος πληθυσμός. Εν τούτοις, όταν ακόμη και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξισλαμισμού της Ευρώπης (άρθρο), αναφερόμενος στην ανάγκη άμεσης επιστροφής των μεταναστών στις χώρες τους, κατανοεί κανείς τους φόβους που εκφράζω, με κριτήριο αυτά που συμβαίνουν στη Σουηδία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
analyst.gr