Τρίτη, Νοεμβρίου 26

Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης στην Αλβανία

21 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ - ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 600 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - Η ΓΗ ΤΡΕΜΕΙ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ
Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης στην Αλβανία
 
Κανείς δεν θα περίμενε λογικά ένας σεισμός της τάξης των 6,4 Ρίχτερ να προκαλέσει τόσες ζημιές και τόσους θανάτους και τραυματισμούς στο παραλιακό μέτωπο του Δυρραχίου αλλά και στα ενδότερα προς την κατεύθυνση των Τιράνων. Το μέγεθος των καταστροφών είναι τέτοιο που εξηγείται μόνον από την απουσία κάθε σύγχρονου και αποτελεσματικού αντισεισμικού
κανονισμού στις κατασκευές. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και αυτός είναι ο λόγος που η Αλβανία θρηνεί τόσα θύματα από το χτύπημα του «Εγκέλαδου».

Οι καταρρεύσεις κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου σημειώθηκαν στην περιοχή που οικοδομήθηκε με διαδικασίες εξπρές τις δύο τελευταίες δεκαετίες μέσα σε μία «έκρηξη» παραβατικότητας και παρανομίας που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάληψη των επιχωματωμένων γαιών οι οποίες δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας, με λίγα λόγια τα τελευταία 20 με 25 χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα «πλιάτσικο» γης σε αυτές τις παραλιακές περιοχές, όπου χτίστηκαν οικοδομές χωρίς θεμέλια και κατασκευάστηκαν κατοικίες πάνω στην άμμο και στη θάλασσα.


Οι δύο εξαώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν στο προάστιο Θουμάν του Δυρραχίου ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του '90 και όπως δυστυχώς απεδείχθη με τον σεισμό δεν είχαν θεμέλια. Στο ίδιο προάστιο ισοπεδώθηκαν τρεις γειτονιές. Η γειτονιά 6, η γειτονιά 16 και 17.

Μεγάλες καταστροφές υπέστη και η τοποθεσία Καβαλισέντζα το παλιό - ιστορικό θέρετρο των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του στρατού Χότζα. Μέχρι και τη δεκαετία του '80 μόνο στρατιωτικοί με πλάκα τα γαλόνια στους ώμους κυκλοφορούσαν σε αυτήν την παραλιακή συνοικία που ήταν απαγορευμένη ζώνη. Μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και των επιγόνων του η συνοικία αυτή κατελήφθη από ντόπιους αλλά και κυρίως από πλούσιους Κοσοβάρους που βρήκαν την ευκαιρία να χτίσουν θέρετρα σε γη που ανήκε στο κράτος.
Η σεισμική δόνηση τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου ήταν διπλή. Όμως  η προειδοποιητική δόνηση είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο του 2019 και ήταν ισχύος 5,8R. Τότε έγινε φανερό πως «ξύπνησε» το ρήγμα το οποίο είναι ενεργό στην περιοχή. Τα ξημερώματα της Τρίτης η πρώτη δόνηση, η ισχυρότερη είχε επίκεντρο τη θάλασσα και η δεύτερη την ενδοχώρα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δονήσεων είχε ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές επιπτώσεις από το χτύπημα του «Εγκέλαδου». Ενδεχομένως τα θύματα να ήταν περισσότερα εάν δεν υπήρχε η σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη θαλάσσα, η οποία ξύπνησε τους κατοίκους, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν στους δρόμους.

Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 21. Ωστόσο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν γεμίσει από πολλούς εκατοντάδες τραυματίες που ξεπερνούν τους 600 και που ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Οι καταστροφές έχουν σημειωθεί σε μία ευρύτερη ακτίνα από το επίκεντρο του σεισμού, νότια, βόρεια και ανατολικά του Δυρραχίου με κατεστραμμένες κατοικίες να υπάρχουν και στην πόλη των Τιράνων η οποία απέχει περίπου 30 χλμ, από το λιμάνι του Δυρραχίου. Ζημιές έχει υποστεί και το ιστορικό κάστρο του άλλοτε κρατερού λιμανιού των Ρωμαίων, του Βυζαντίου και στη συνέχεια της Βενετίας. Το Δυρράχιο ήταν και η αφετηρία της ιστορικής Εγνατίας Οδού που διέσχιζε τα δυτικά Βαλκάνια και έφτανε στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

Βίντεο και φωτογραφίες από τις καταστροφές και τον πανικό που προκλήθηκε:














https://www.zougla.gr/